Όχι σε τέταρτη θητεία Μέρκελ λέει το 63% των Γερμανών σε δημοσκόπηση

Εκτός καγκελαρίας θέλει την Άγκελα Μέρκελ το 63% των Γερμανών μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2017, σύμφωνα με  δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa που έγινε για λογαριασμό του περιοδικού Cicero.

Τόσο στα ανατολικά όσο και στα δυτικά κρατίδια, τα δύο τρίτα των Γερμανών πολιτών τάσσονται κατά της τέταρτης θητείας την καγκελαρίου. Η απόρριψη της καγκελαρίου έχει εθνικές διαστάσεις, αφού το ποσοστό είναι στα δυτικά 63,8% και στα ανατολικά κρατίδια 64,8%.

Μάλιστα στά ανατολικά κρατίδια της Θουριγγίας και της Σαξωνίας το ποσοστό φτάνει το 79% αντίστοιχα, ενώ πιο ενθαρρυντικά είναι για τη Μέρκελ τα ποσοστά στα δυτικά κρατίδια της Βρέμης και του Σλέσβιχ Χόλσταϊν όπου κατά τη Μέρκελ τάσσεται μόνο το 55%.

Το περιοδικό σχολιάζει ότι προφανώς η καγκελάριος απώλεσε την εμπιστοσύνη εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης και δεν θα μπορέσει εύκολα να την ξανακερδίσει.

Στο ίδιο αρνητικό συμπέρασμα για τη καγκελάριο καταλήγει και η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Enmid για λογαριασμό της εφημερίδας Bild. Σύμφωνα με αυτήν μόνο το 45% των Γερμανών επιθυμεί να είναι καγκελάριος η Μέρκελ και μετά τις εκογές του 2017.

Σε άλλη δημοσκόπηση, που δημοσιεύθηκε επίσης στη Bild και διεξήχθη από το ινστιτούτο Insa, το συνολικό ποσοστό που θα έπαιρναν το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και το αδελφό βαυαρικό Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα (CSU) αν γίνονταν την επόμενη Κυριακή εκλογές θα έφτανε μόλις το 30,5%. Μαζί με το συγκυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) το οποίο λαμβάνει σταθερά 19,5% θα έφταναν συνολικά μόνο το 50%, δηλαδή 17% λιγότερο από εκείνο που πήραν τα δύο κόμματα στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.

Το Κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD) φτάνει ήδη το 15% σε εθνικό επίπεδο, ενώ οι Πράσινοι (Die Grünen) παραμένουν, όπως και το κόμμα της αριστεράς Αρσιτερά (Die Linke), σταθεροί στο 13% και 10% αντίστοιχα. Το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) θα έμπαινε αυτή τη φορά στ Boυλή με ποσοστό 7%.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Εnmid για λογαριασμό του δημοσιογραφικού οργανισμού Funke, το 52% των Γερμανών επιθυμεί ως διάδοχο του προέδρου Γιόακιμ Γκάουκ, τον σοσιαλδημοκράτη υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Σε μεγάλη απόσταση ακολουθούν ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε με 35%, ο επίσης χριστιανοδημοκράτης πρόεδρος της Βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ και με 33% ο πρωθυπουργός της Βάδης Βυρτεμβέργης Βίνφριντ Κρέτσμαν του κόμματος των Πρασίνων.
naftemporiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα