Τζαμί η Αγία Σοφία ως αντίποινα για την ανανγώριση της Γενοκτονίας

Συνωμοσία κατά της Τουρκίας βλέπει ο Erdogan πίσω από το ψήφισμα για την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας και κατηγορεί συγκεκριμένη γερμανική ομάδα σκέψης για την απόφαση.

Την ίδια ώρα, όμως, σύμφωνα με το mignatiou.com, το γερμανικό ψήφισμα δεν έχει καμία σημασία για αυτόν και την Τουρκία, όπως διατείνεται. Ο μεγάλος σουλτάνος υποστηρίζει πως υπάρχουν ομάδες με επιρροή στη Γερμανία που συνωμοτούν κατά της Τουρκίας, γεγονός, κατ’ αυτόν, απαράδεκτο. Πέραν του κύκλου αυτού φταίνε και τα γερμανικά ΜΜΕ που αντιμάχονται τη δημοκρατική Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hurriyet, αναφέρθηκε επίσης στα 3 εκατ. Τούρκων που ζουν στη Γερμανία επιχειρώντας να χρησιμοποιήσει τους ανθρώπους αυτούς ως μοχλό πίεσης έναντι της γερμανικής κυβέρνησης. Επίσης υπογράμμισε πως η Άγκυρα θα αξιολογήσει την απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου και κατόπιν θα αποφασίσει τα αντίποινα κατά του Βερολίνου, μη αποκλείοντας και οικονομικές κυρώσεις, όπως άφησε να εννοηθεί. Ο Erdogan δήλωσε επίσης πως θα ήθελε η καγκελάριος Merkel να ήταν παρούσα στην ψηφοφορία ώστε να έβλεπε τι αυτή θα ψήφιζε. Εξέφρασε δε την απορία του πως, σε μια δημοκρατική χώρα όπως η Γερμανία, η καγκελάριος δεν κατάφερε να πείσει την κοινοβουλευτική της ομάδα να καταψηφίσει την απόφαση για την αρμενική γενοκτονία.

Δεν επηρεάζεται η συμφωνία με την ΕΕ

Ο Τούρκος πρόεδρος διαμήνυσε πάντως ότι η κόντρα με τη Γερμανία είναι ξεχωριστή από τη σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη στιγμή που Βρυξέλλες και Άγκυρα βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των θεωρήσεων στα τουρκικά διαβατήρια, ως αντάλλαγμα για την τουρκική συνεργασία στην προσφυγική κρίση.

"Πρέπει να θεωρούμε το ζήτημα ως ένα που συνδέεται με τη Γερμανία. Δεν θα ήταν σωστό να το δούμε ως θέμα που αφορά την Τουρκία και την ΕΕ", είπε, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Τζαμί... η Αγία Σοφία

Στο πλαίσιο των αντιποίνων στο γερμανικό ψήφισμα για τη γενοκτονία των Αρμενίων η Αγία Σοφία θα μετατραπεί σε τζαμί για 30 ημέρες, από τις 6 Ιουνίου έως τις 7 Ιουλίου.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Daily Sabah", το κρατικό κανάλι θα αναμεταδίδει από την Αγία Σοφία το πρόγραμμα sahur, δηλαδή την πρωινή προσευχή πριν από τη νηστεία.

Μόλις έγινε γνωστή η μετάδοση της πρωινής προσευχής από την Αγιά Σοφία ο βουλευτής του ΑΚΡ της Κωνσταντινούπολης, Σαμίλ Ταγιάρ, έσπευσε να δηλώσει ότι, εφόσον οι ΗΠΑ αγκάλιασαν το PKK και τον Γκιουλέν και η Γερμανία "υπέκυψε στο ψέμα της γενοκτονίας", η φιλία έμεινε στο ράφι.

 

capital

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα