Το PKK ανέλαβε ευθύνη για την επίθεση στο Ντιγιάρμπακιρ - Νταβούτογλου: Δεν φοβόμαστε

Το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κoυρδιστάν (PKK) ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που πραγματοποιήθηκε χθες και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο επτά αστυνομικών και τον τραυματισμό άλλων 27 ανθρώπων στην πόλη Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, αναφέρεται σε δήλωση που ανέβασε το PKK στην ιστοσελίδα του.

Η επίθεση, που έγινε μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι, είναι μια από τις πιο πολύνεκρες επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες στην περιοχή.

Δεν φοβόμαστε, δήλωσε ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου

"Δεν φοβόμαστε, δεν θα μας κάνουν να λυγίσουμε", δήλωσε σήμερα ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου στο Ντιγιάρμπακιρ, την επομένη μιας επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο επτά αστυνομικών στην κύρια πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι και η ευθύνη για την οποία αποδόθηκε από τις αρχές στους κούρδους αντάρτες.

Ο Νταβούτογλου, που μιλούσε σε πλήθος συγκεντρωμένων, τόνισε την "αδελφική σχέση" ανάμεσα στους Τούρκους και τους Κούρδους, ενώ η κουρδική σύγκρουση αναζωπυρώθηκε με μεγαλύτερη ένταση από το περασμένο καλοκαίρι, έπειτα από μια εκεχειρία δύομισι ετών.

"Πίστεψαν ότι θα φοβόμαστε. Δεν φοβόμαστε, δεν θα μας κάνουν να λυγίσουμε, μένουμε όρθιοι μέχρι το τέλος", είπε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης ο οποίος είχε προγραμματίσει την επίσκεψή του στην πόλη πριν από την επίθεση και αποφάσισε να μην την αναβάλει, λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα ασφαλείας.
Πριν από την ομιλία του, πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή στη μνήμη των επτά αστυνομικών που σκοτώθηκαν. Από την επίθεση τραυματίστηκαν επίσης 27 άνθρωποι.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε από την Ουάσινγκτον τις ευρωπαϊκές χώρες να στηρίξουν την εκστρατεία του κατά των κούρδων αυτονομιστών.

"Δεν μπορούμε πλέον να το ανεχτούμε αυτό", δήλωσε ο Ερντογάν. "Οι ευρωπαϊκές χώρες και οι άλλες χώρες ελπίζω ότι μπορούν να δουν το πραγματικό πρόσωπο πίσω από τις επιθέσεις".

Εδώ και πολλούς μήνες διεξάγονται αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τους αντάρτες του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) σε πολλές πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας.

Η Τουρκία ζει σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού λόγω μιας σειράς επιθέσεων χωρίς προηγούμενο, η ευθύνη για τις οποίες αποδίδεται από τις αρχές είτε στους τζιχαντιστές είτε στους κούρδους αντάρτες.

Η πιο πρόσφατη, μια επίθεση αυτοκτονίας την ευθύνη για την οποία επέρριψε η Άγκυρα στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, σημειώθηκε στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, στις 19 Μαρτίου, σκοτώνοντας τέσσερις ξένους τουρίστες. Ένα μήνα νωρίτερα, επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβε μια ριζοσπαστική κουρδική οργάνωση προσκείμενη στο PKK προκάλεσε τον θάνατο 35 ανθρώπων στην Άγκυρα.

Στο μεταξύ, ο στρατός ανακοίνωσε ότι τουρκικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν σήμερα αεροπορικά πλήγματα στο βόρειο Ιράκ, καταστρέφοντας αποθήκες πυρομαχικών και καταφύγια σε περιοχές όπου βρίσκονται στρατόπεδα του PKK.


Τέσσερα μαχητικά F-16 κατέστρεψαν στόχους στην περιοχή Ζαπ σήμερα το πρωί, ανέφερε ο στρατός. Αργότερα, οκτώ μαχητικά F-4 έπληξαν στόχους στην περιοχή Μετίνα, πρόσθεσε.

capital

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα