Κομισιόν: Προετοιμασίες για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας

Οι απαραίτητες προετοιμασίες για την πρακτική εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας από την ερχόμενη Δευτέρα είναι σε εξέλιξη, δήλωσε σήμερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, σημειώνοντας πως στόχος είναι μέχρι τότε να έχουν ρυθμιστεί και οι αδυναμίες που έχουν εντοπίσει τόσο ο ΟΗΕ, όσο και διεθνείς μη κυβερνητικοί οργανισμοί.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εξέδωσε σήμερα νέα ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία οι συνθήκες διαμονής των προσφύγων και των μεταναστών στα ελληνικά νησιά "χειροτερεύουν", και κάλεσε τις αρχές να βρουν "εναλλακτικές" ως προς την κράτηση των αιτούντων άσυλο. Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία αμφισβητεί το κατά πόσο η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα, καθώς, επικαλούμενη πολλές μαρτυρίες, αναφέρει πως οι τουρκικές αρχές πραγματοποιούν συλλογικές επαναπροωθήσεις Σύριων.

"Δουλεύουμε στενά με τις ελληνικές και τις τουρκικές αρχές έτσι ώστε να υφίστανται τη Δευτέρα όλες οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία", δήλωσε η Μ. Αντρέεβα, σημειώνοντας, ωστόσο ότι "ακόμα δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο".

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την κριτική που ασκούν οι εν λόγω οργανισμοί, η ίδια εκπρόσωπος ανέφερε πως η Επιτροπή γνωρίζει για τα προβλήματα "χωρητικότητας" των hot spot,s καθώς και για τις "εντάσεις" που υπάρχουν σε ορισμένα σημεία στην Ελλάδα, και πως βρίσκεται επί τόπου για να "βοηθήσει τις ελληνικές αρχές να διαχειριστούν την κατάσταση με κάθε δυνατό μέσο".

Εξάλλου, σε σχέση με την κριτική που αφορά την κατάσταση στην Τουρκία, η εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, δήλωσε πως η Επιτροπή λαμβάνει "σοβαρά" υπόψη της αυτούς τους "ισχυρισμούς", τους οποίους και θέτει επί τάπητος κατά τις συναντήσεις των στελεχών της με τις τουρκικές αρχές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ν. Μπερτό, ο συντονιστής της ΕΕ για την εφαρμογή της συμφωνίας, Μάρτεν Φερβέι είχε χθες και σήμερα συναντήσεις με τις τουρκικές αρχές σε σχέση με όλα αυτά τα ζητήματα και τις απαραίτητες ρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Τουρκία έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η επιστροφή των αιτούντων άσυλο. "Υπάρχει σαφής αναφορά στην κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας ότι η αρχή της μη επαναπροώθησης πρέπει να είναι σεβαστή από όλους", σημείωσε η ίδια εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι "κανένα" άτομο δεν θα επιστραφεί στην Τουρκία εάν δεν απολαμβάνει ήδη ή δεν πρόκειται να λάβει εκεί την προστασία που χρειάζεται. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε πως τη Δευτέρα θα βρίσκεται στην Άγκυρα και ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, έτσι ώστε να επιβεβαιώσει ότι όλα αυτά ισχύουν.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε, επίσης, πως η έναρξη της διαδικασίας επιστροφών αιτούντων άσυλο "απευθείας" από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία εξαρτάται και από τη διοικητική επάρκεια των αρμόδιων υπηρεσιών, ζήτημα στο οποίο έχει σημειωθεί "πρόοδος". Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 700 υπάλληλοι της Frontex είναι έτοιμοι να μεταβούν στην Ελλάδα, τουλάχιστον 40 από τους οποίους θα βρίσκονται εκεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ οι πρώτοι 30 περίπου εμπειρογνώμονες ασύλου από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης για το Άσυλο αναμένεται να μεταβούν στα ελληνικά νησιά τη Δευτέρα.

Τέλος, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο στάδιο της ολοκλήρωσης βρίσκονται και οι διαβουλεύσεις με τις τουρκικές αρχές για την έναρξη της επανεγκάτασης προσφύγων. Σήμερα διεξάγεται στην Άγκυρα φόρουμ μεταξύ της ΕΕ, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Τουρκίας, κατά το οποίο θα συζητηθούν οι διαδικαστικές λεπτομέρειες για την επανεγκατάσταση προσφύγων απευθείας από την Τουρκία στα κράτη-μέλη της ΕΕ από την ερχόμενη Δευτέρα, παράλληλα με την έναρξη των επιστροφών. Χθες, κατά την προπαρασκευαστική συνάντηση με θέμα την επανεγκατάσταση συμμετείχαν επίσης η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Τσεχία, η Σλοβακία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Βουλγαρία, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Γερμανία.

Ερντογάν: Ζητά την ευρωπαϊκή υποστήριξη κατά των κούρδων αυτονομιστών

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε στην Ουάσινγκτον τις ευρωπαϊκές χώρες να στηρίξουν την εκστρατεία του κατά των κούρδων αυτονομιστών, μετά την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο η οποία προκάλεσε τον θάνατο επτά ανθρώπων στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Η παρέμβασή του χθες βράδυ στο κέντρο Brookings σηματοδοτήθηκε από ταραχές μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών και δημοσιογράφων.

"Δεν μπορούμε πλέον να το ανεχτούμε αυτό", δήλωσε ο Ερντογάν αναφερόμενος στην επίθεση. "Οι ευρωπαϊκές χώρες και οι άλλες χώρες, ελπίζω, να μπορούν να δουν το πραγματικό πρόσωπο πίσω από τις επιθέσεις", δήλωσε ο Ερντογάν που πήγε στην αμερικανική πρωτεύουσα για να μετάσχει στη σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια που οργάνωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Επτά τούρκοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 27 τραυματίστηκαν σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο χθες στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας, περιοχή που κατοικείται κυρίως από Κούρδους, μια επίθεση που αποδόθηκε στους κούρδους αυτονομιστές.

Ο Ερντογάν δήλωσε χθες ότι όλος ο κόσμος πρέπει να ενωθεί για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δηλώνοντας ότι οι Κούρδοι είναι το ίδιο επικίνδυνοι με τους μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός κατά του ΙΚ στη Συρία βοηθά τις Mονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) --ένοπλη πτέρυγα του μεγαλύτερου κουρδικού κόμματος στη Συρία, του Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PYD)-- στην καταπολέμηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Ωστόσο η Τουρκία θεωρεί ότι οι YPG είναι σύμμαχοι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Η Δύση δεν πρέπει να θεωρεί ότι υπάρχουν "καλοί τρομοκράτες" υπό το πρόσχημα ότι πολεμούν τους τζιχαντιστές του ΙΚ, δήλωσε ο Ερντογάν.

Ταραχές μεταξύ των φρουρών ασφαλείας του Ερντογάν και διαδηλωτών
Πριν από την άφιξή του στο Brookings, ταραχές ξέσπασαν μεταξύ των φρουρών ασφαλείας του Ερντογάν και διαδηλωτών που ύψωναν σύμβολα των YPG.

Το προσωπικό ασφαλείας του τούρκου προέδρου τα έβαλε επίσης με δημοσιογράφους. Ένας άνδρας κλώτσησε αμερικανό δημοσιογράφο που προσπαθούσε να βιντεοσκοπήσει τις ταραχές.

Άλλοι προσπάθησαν να εμποδίσουν την πρόσβαση δύο τούρκων δημοσιογράφων στο κτίριο του Brookings, μεταξύ αυτών ήταν ένας δημοσιογράφος της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Zaman, η οποία τέθηκε υπό δικαστική επιμέλεια από την τουρκική κυβέρνηση. Η Εθνική Λέσχη Αμερικανικού Τύπου, μια μεγάλη ένωση δημοσιογράφων, εξέφρασε την ανησυχία της μετά τις ταραχές αυτές.

"Ο πρόεδρος της Τουρκίας και η ομάδα ασφαλείας του είναι καλεσμένοι των ΗΠΑ", δήλωσε σε ανακοίνωση ο Τόμας Μπαρ, πρόεδρος της Λέσχης. "Δεν έχουν το δικαίωμα να χτυπούν δημοσιογράφους ή διαδηλωτές ή οποιονδήποτε άλλον. Ο Ερντογάν δεν πρέπει να εξάγει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Τύπου που λαμβάνουν χώρα στην Τουρκία", δήλωσε.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν υπεραμύνθηκε των ενεργειών της κυβέρνησής του εναντίον των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, παρά τις διεθνείς επικρίσεις.

Επικαλούμενος το θέμα των 52 "λεγόμενων δημοσιογράφων που φυλακίστηκαν", δήλωσε ότι τα άτομα αυτά "είχαν ήδη καταδικαστεί για τρομοκρατικές ενέργειες και για εμπλοκή σε τρομοκρατικές οργανώσεις".

"Αν θέλετε τις λεπτομέρειες, θα είμαι πολύ ευτυχής να τις μοιραστώ μαζί σας", είπε κουνώντας έναν φάκελο.

"Στις τουρκικές φυλακές δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι που καταδικάστηκαν λόγω του επαγγέλματός τους" ή λόγω της παραβίασης της ελευθερίας της έκφρασης, τόνισε εκτιμώντας ότι η επανεκλογή του απέδειξε τη δημοκρατική του νομιμότητα.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε χθες βράδυ με τον Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια, μια συνάντηση που δεν είχε προγραμματιστεί εκ των προτέρων.

Ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι ο Ομπάμα δεν είχε προγραμματίσει διμερή συνάντηση με τον αρχηγό του τουρκικού κράτους, στο περιθώριο της συνόδου. Αυτό είχε εκληφθεί ευρέως ως περιφρόνηση της Ουάσινγκτον προς τον Ερντογάν, εν μέσω των εντάσεων σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρίως την ελευθερία του Τύπου, και τη συριακή κρίση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, οι πρόεδροι Ομπάμα και Ερντογάν συζήτησαν "τη συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας στους τομείς της περιφερειακής ασφάλειας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της μετανάστευσης".

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε συναντηθεί επίσης με τον Ερντογάν. Επιβεβαίωσαν τη "στενή συμμαχία" μεταξύ των δύο χωρών και την "κοινή βούλησή" τους να καταπολεμήσουν το ΙΚ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα