Είναι ο δημοσιογράφος Σεφού ο άνθρωπος με το καπέλο; Μπαράζ συλλήψεων στο Βέλγιο

Ο Φεϊσάλ Σεφού, ένας δημο- σιογράφος στα βελγικά μέσα ενημέρωσης που έχει κατηγορηθεί για προπαγάνδα υπέρ του μουσουλμανικού φονταμενταλισμού στη χώρα, φέρεται να είναι σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ ο άνθρωπος με το καπέλο που έλαβε μέρος στην τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και στη συνέχεια διέφυγε. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τον αναγνώρισε ο οδηγός του ταξί που τον μετέφερε στο αεροδρόμιο, μαζί με τους δύο βομβιστές αυτοκτονίας.

Η είδηση δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από τις βέλγικες Αρχές, οι οποίες ωστόσο διέψευσαν δημοσίευμα βελγικής εφημερίδας που αναφερόταν στη δολοφονία ενός ιδιωτικού φρουρού βελγικού πυρηνικού εργοστασίου και στην κλοπή της κάρτας εισόδου του στο εργοστασίο. Η κάρτα δεν εκλάπη ανέφεραν οι Αρχές.

Κλειστό το αεροδρόμιο Βρυξελλών ως την Τρίτη

Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα ξανανοίξει για επιβατικές πτήσεις πριν από την Τρίτη, μετά τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στην αίθουσα αναχωρήσεών του.

Η τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ των Βρυξελλών και σε σταθμό του μετρό της βελγικής πρωτεύουσας την περασμένη Τρίτη προκάλεσαν τον θάνατο 31 ανθρώπων.

Ο ένας από τους βομβιστές-καμικάζι του αεροδρομίου των Βρυξελλών, ο Ιμπραχίμ ελ Μπακράουι, βρισκόταν σε έναν από τους καταλόγους υπόπτων για τρομοκρατία που καταρτίζουν οι αρχές των ΗΠΑ ήδη «πριν από τις επιθέσεις του Παρισιού», την 13η Νοεμβρίου 2015, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο αδελφός του Χάλιντ, ο οποίος ανατινάχθηκε στο μετρό των Βρυξελλών, είχε προστεθεί σε αυτόν τον κατάλογο «λίγο μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, πριν από πολλούς μήνες», πρόσθεσε το CNN, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιον κατάλογο αναφέρεται.

Την Τρίτη δύο καμικάζι ανατινάχθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών και ένας ακόμη ανατινάχθηκε μέσα στο μετρό της βελγικής πρωτεύουσας.

Ο Ιμπραχίμ ελ Μπακράουι είχε απελαθεί στην Ολλανδία από τις αρχές της Τουρκίας τον Ιούλιο, μετά τη σύλληψή του κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία τον Ιούνιο.

Τα δύο αδέλφια, που είχαν βελγική υπηκοότητα, ήταν σκληροί κακοποιοί του ποινικού δικαίου που δρούσαν στις Βρυξέλλες και είχαν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης για κλοπές και ένοπλες ληστείες.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC είχε μεταδώσει την Πέμπτη πως τα δύο αδέλφια βρίσκονταν στους φακέλους των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Ωστόσο ούτε εκείνο διευκρίνισε σε ποια από τις διάφορες βάσεις δεδομένων ή σε ποιον κατάλογο υπόπτων των αμερικανικών αρχών βρίσκονταν τα ονόματά τους.

Οι αρχές εξάλλου αναζητούσαν τον Χάλιντ ελ Μπακράουι στο πλαίσιο της έρευνας για τις επιθέσεις στο Παρίσι, διότι είχε εκμισθώσει με ψεύτικο όνομα ένα διαμέρισμα στο Σαρλερουά, στο Βέλγιο, που είχαν χρησιμοποιηθεί ορισμένοι από τους δράστες του μακελειού της 13ης Νοεμβρίου.

Σε βάρος του είχαν εκδοθεί την 11η Δεκεμβρίου δύο εντάλματα σύλληψης, ένα διεθνές και ένα ευρωπαϊκό, από τους δικαστές που είχαν αναλάβει την έρευνα για τις επιθέσεις με 130 νεκρούς στο Παρίσι και στο Σεν Ντενί.

Οι βελγικές αρχές επικρίθηκαν για ολιγωρία στον αντιτρομοκρατικό αγώνα μετά τις επιθέσεις της Τρίτης, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 31 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 300, σύμφωνα με τον ακόμη προσωρινό απολογισμό.

Καμπανάκι Κομισιόν για επιθέσεις τζιχαντιστών με τη χρήση internet

Η απόκτηση του ελέγχου ενός πυρηνικού σταθμού από τζιχαντιστές θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί πριν περάσουν πέντε χρόνια, αναγνώρισε σήμερα ο συντονιστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ η ασφάλεια των βελγικών πυρηνικών εγκαταστάσεων αποτελεί αντικείμενο κριτικής.

"Δεν θα εκπλαγώ εάν πριν παρέλθουν πέντε χρόνια γίνουν απόπειρες να χρησιμοποιηθεί το ίντερνετ για τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών", με την απόκτηση μεταξύ άλλων του ελέγχου "του κέντρου διαχείρισης ενός πυρηνικού σταθμού, ενός κέντρου ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας ή της αλλαγής πορείας των σιδηροδρομικών γραμμών", εκτίμησε ο Ζιλ ντε Κερσόβ σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα La Libre Belgique.

"Κάποια στιγμή θα υπάρξει σίγουρα ένας τύπος" εντός του Ισλαμικού Κράτους "με διδακτορικό στην τεχνολογία πληροφοριών, ο οποίος θα είναι σε θέση να εισέλθει σε ένα σύστημα", εκτίμησε.

"Η αυξημένη γνώση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο πεδίο των βιοτεχνολογιών αποτελεί πραγματική απειλή για το μέλλον", σημείωσε.

Μετά τις επιθέσεις την Τρίτη στις Βρυξέλλες, έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τους δυο πυρηνικούς σταθμούς του Βελγίου.

Νεκρός βρέθηκε υπεύθυνος ασφάλειας σε πυρηνικό εργοστάσιο

Ένας άνδρας δολοφονήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην πόλη του Charleroi, δύο ημέρες μετά το μακελειό στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει η τοπική εφημερίδα Derniere Heure, επικαλούμενη αστυνομικές πηγές. Η μετάδοση της είδησης ωστόσο, έγινε το πρωί του Σαββάτου για να μην προκληθεί πανικός, όπως αναφέρει το δημοσίευμα. Tην ίδια ώρα το αεροδρόμιο του Ζαβεντέμ θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη σύμφωνα με ανακοίνωση.

Το θύμα εργαζόταν ως υπεύθυνος ασφαλείας σε πυρηνικό εργοστάσιο. To Charleroi, πόλη στην οποία εστιάζονται τώρα οι νέες έρευνες, βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τις Βρυξέλλες, στις οποίες συνεχίζονται οι επιχειρήσεις για εντοπισμό τρομοκρατών.

Ο υπεύθυνος ασφαλείας πυροβολήθηκε την ώρα που είχε βγάλει βόλτα τον σκύλο του. Όπως διαπίστωσαν οι αρχές, είχε κλαπεί το security pass που είχε στην κατοχή του και η ταυτότητα του. Σημειώνεται πως οι πυρηνικοί αντιδραστήρες φυλάσσονται τις τελευταίες ημέρες με αυξημένη φρούρηση, καθώς θεωρούνται στόχοι τζιχαντιστών.

Η αστυνομία διενεργεί έρευνα για να διαπιστωθεί αν η δολοφονία-μυστήριο συσχετίζεται με τις επιθέσεις των τζιχαντιστών και με μελλοντικές τους κινήσεις στην καρδιά της Ευρώπης. Ο Υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Jan Jambon, ανακοίνωσε επισήμως πως οι πυρηνικές εγκαταστάσεις θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά, αλλά με 24ωρη φύλαξη από τον στρατό.

Σημειώνεται πως όπως μεταδίδει η Derniere Heure, στην κατοχή ενός εκ των υπόπτων που συνελήφθησαν για τις επιθέσεις στο Παρίσι, βρέθηκε βίντεο στο οποίο καταγράφεται κορυφαίος Βέλγος επιστήμονας που εργάζεται σε πυρηνικό σταθμό ενέργειας. Υπήρχαν φόβοι πως θα γινόταν πιθανή απαγωγή του. "Η ομοσπονδιακή εισαγγελία επιβεβαιώνει την ύπαρξη ενός βίντεο στο οποίο αναφέρθηκαν εφημερίδες και σχετίζεται με ένα πρόσωπο που συνδέεται με την πυρηνική βιομηχανία", ανακοίνωσε άλλωστε εκπρόσωπος της εισαγγελίας, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της χώρας.



Η ανακάλυψη αυτών των στιγμιότυπων "έγινε στο πλαίσιο των ερευνών που διεξήχθησαν μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι" προσέθεσε η εισαγγελία. Η ταυτότητα του επιστήμονα δεν κοινοποιήθηκε.



Σύμφωνα πάντως με την εφημερίδα La Dernière Heure, ο άνδρας που "κατασκόπευαν" οι ύποπτοι είναι ο "διευθυντής του πυρηνικού προγράμματος έρευνας και ανάπτυξης του Βελγίου".

Η Daily Mail δημοσίευσε πως τα αδέλφια Χαλίντ και Ιμπραήμ Ελ Μπακράουι, παρακολουθούσαν και εκείνοι τον καθηγητή πυρηνικής φυσικής, ωστόσο η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα. Η εφημερίδα εκτιμά ότι οι τρομοκράτες επέλεξαν να αλλάξουν σχέδιο και να επιτεθούν στο σαφώς λιγότερο φρουρούμενο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Σε κάθε περίπτωση, μετά το μακελειό στον σταθμό μετρό και στο αεροδρόμιο, εκκενώθηκαν και τα δύο πυρηνικά εργοστάσια ενέργειας.

Η δολοφονία της Πέμπτης, έρχεται να σημάνει νέο συναγερμό στις αρχές του Βελγίου, οι οποίες συνεργάζονται στενά με υπηρεσίες πληροφοριών της Ευρώπης και των ΗΠΑ, στην προσπάθεια εξάρθρωσης των κυκλωμάτων τζιχαντιστών εντός της Ε.Ε.

Άλλωστε, μετά από ασφαλείς πληροφορίες που είχε η κυβέρνηση του Βελγίου, στις 17 Φεβρουαρίου, 140 στρατιώτες αναπτύχθηκαν γύρω από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας. Όπως αναφέρουν τα media της χώρας, τα πυρηνικά ήταν και ενδεχομένως είναι, ο νούμερο ένα στόχος των τρομοκρατών.

Europol: Υπάρχει δίκτυο 5.000 υπόπτων

Την ίδια στιγμή, σοκάρουν οι προειδοποιήσεις του Rob Wainwright, επικεφαλής της Europol. Σύμφωνα με την Europol, οι επιθέσεις των Βρυξελλών δείχνουν ότι υπάρχει δίκτυο τουλάχιστον 5.000 υπόπτων τρομοκρατών οι οποίοι βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και έχουν εκπαιδευτεί για επιθέσεις στην Ευρώπη.

Αξιωματούχος ασφαλείας που είχε μιλήσει νωρίτερα στο Associated Press ανέφερε πως το ISIS έχει έναν αριθμό ημιαυτόνομων πυρήνων στην Ευρώπη και φέρεται να έχει εκπαιδεύσει 400 μαχητές για να δράσουν μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μόλις πάρουν τις ανάλογες εντολές.


 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα