Βερολίνο για προσφυγικό: Θα έχουν συνέπειες οι χώρες που θα λάβουν μονομερή μέτρα

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας προειδοποίησε σήμερα άλλα ευρωπαϊκά κράτη να μην λάβουν εθνικά μέτρα για την ανακοπή των μεταναστευτικών ροών που θα μεταθέσουν το βάρος στη Γερμανία και απείλησε ότι, αν το κάνουν, θα υπάρξουν συνέπειες.

"Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για έναν ευρωπαϊκό τρόπο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση όσο [αυτός ο τρόπος] θα εγγυάται επίσης ότι θα επιτύχει τη μείωση του αριθμού των προσφύγων", δήλωσε ο Τόμας ντε Μεζιέρ στην Μπούντεσταγκ (κάτω βουλή του κοινοβουλίου).

"Όμως, αν κάποιες χώρες προσπαθήσουν μονομερώς να μεταθέσουν το συλλογικό πρόβλημα στην πλάτη της Γερμανίας, θα ήταν απαράδεκτο και δεν θα ήταν χωρίς συνέπειες από την πλευρά μας μακροπρόθεσμα", πρόσθεσε.

Ο ντε Μεζιέρ δήλωσε πως η Γερμανία "θα αντιμετωπίσει πιο αυστηρά" τους μετανάστες που φθάνουν λέγοντας πως χρειάζονται προστασία από τον πόλεμο ή τις διώξεις αλλά στην πραγματικότητα έρχονται για άλλους λόγους, ή προσπαθούν να παρατείνουν τη διαμονή τους χρησιμοποιώντας τεχνάσματα ή πλαστά έγγραφα.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών είπε ακόμη πως είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να διατηρηθεί η ζώνη Σένγκεν της ΕΕ για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι δυνατό.

Δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα δείχνει, ωστόσο, πως το 58% των Γερμανών τάσσεται υπέρ της επανασύστασης των συνοριακών ελέγχων προκειμένου να κρατηθούν μακριά οι πρόσφυγες, ακόμη και αν αυτό προκαλεί δυσκολίες στα ταξίδια ή στις μεταφορές φορτίων στην Ευρώπη.

Η δημοσκόπηση Politbarometer για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση ZDF δείχνει πως το ένα τρίτο και πλέον των Γερμανών είναι αντίθετο με αυτούς τους ελέγχους.

Η δημοσκόπηση δείχνει επίσης πως μόλις λίγο πάνω από το 50% των Γερμανών αμφιβάλλουν κατά πόσον θα είναι δυνατή η ενσωμάτωση των μεταναστών στη γερμανική κοινωνία.

Λίγοι περισσότεροι από ένας στους δύο πιστεύουν πως η Γερμανία δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τον αριθμό των προσφύγων που φθάνουν στη χώρα, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα