Βερολίνο: Υποστηρικτικός και όχι ανεξάρτητος ο ρόλος του ΝΑΤΟ

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, μιλώντας για τον ρόλο το ΝΑΤΟ στο προσφυγικό, έκανε λόγο για έναν «πιθανό υποστηρικτικό ρόλο» του ΝΑΤΟ στην προσπάθεια καλύτερης φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διευκρινίζοντας ότι δεν θα πρόκειται για ανεξάρτητο ρόλο της Συμμαχίας.

«Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στον έλεγχο της προσφυγικής μετανάστευσης», δήλωσε νωρίτερα το πρωί και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, για να προσθέσει ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Σέφερ:

«Το θέμα είναι η διάθεση εκ μέρους του ΝΑΤΟ “εικόνων της κατάστασης”, οι οποίες θα καταστήσουν δυνατή μια πιο αποτελεσματική καταπολέμηση της εγκληματικότητας των διακινητών».

Απαντώντας δε στο ερώτημα εάν αυτές οι επιχειρήσεις θα γίνονται και εκτός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας, ο κ. Σέφερ τόνισε ότι οι «εικόνες της κατάστασης» μπορούν να ληφθούν και να διαβιβαστούν «και ανεξάρτητα από το ερώτημα σε ποια χωρικά ύδατα βρίσκεται κάτι». Από την πλευρά πάντως του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών έγινε γνωστό ότι ο κ. Σταϊνμάιερ «μίλησε τη Δευτέρα με την καγκελάριο, μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού στην Τουρκία και για αυτό το θέμα».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα