Κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους εντός Σένγκεν σχεδιάζουν Βερολίνο - Άγκυρα

H Τουρκία δεσμεύτηκε να κάνει τα πάντα προκειμένου να επιτευχθεί η αναχαίτιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από την τουρκική επικράτεια προς την Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό της Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η Γερμανία και η Τουρκία υιοθέτησαν κατά τις επαφές μεταξύ των δύο ηγετών ένα κοινό ανακοινωθέν στο οποίο επισημαίνεται ότι «η τουρκική κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να μειώσει τον αριθμό των προσφύγων» όπως δήλωσε η Άγγελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο πρωθυπουργό στο Βερολίνο.

Από την πλευρά του ο Αχμέτ Νταβούτογλου υπογράμμισε ότι η χώρα του κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να περιορίσει τις ροές παράνομων μεταναστών προς την Ευρώπη, ωστόσο θα συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική «των ανοικτών συνόρων» για τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να γλυτώσουν από την εμφύλια σύρραξη στη Συρία.

«Οι δύο κυβερνήσεις θεωρούν την παράνομη μετανάστευση στην περιοχή μια απειλή για την σταθερότητα σε περιφερειακό επίπεδο που πρέπει να αντιμετωπιστεί με επείγουσες διαδικασίες» σύμφωνα με το γερμανοτουρκικό κείμενο, όπου σημειώνεται η αναγκαιότητα να «μοιραστεί το βάρος».

Η Τουρκία εξάλλου υποσχέθηκε εκ νέου «να διαφυλάξει τα σύνορά της», ενώ η Άγγελα Μέρκελ «σημείωσε ότι η Άγκυρα έκανε τα πρώτα βήματα για να διασφαλίσει μια ομαλότερη διαδικασία σχετικά με τις μεταναστεύσεις».

Η Γερμανίδα καγκελάριος άλλωστε διαβεβαίωσε εκ νέου ότι θα εκταμιευθούν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση για να βοηθήσει την Τουρκία να στηρίξει τους 2,5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στο έδαφός της. Επανέλαβε επιπλέον την θέση της υπέρ των «νόμιμων ποσοστώσεων (των προσφύγων) με προορισμό την Ευρώπη» από την Τουρκία, μια λύση στην οποία αντιτίθενται πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

Κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους εντός της Σένγκεν σχεδιάζουν Βερολίνο- Άγκυρα

Επιπλέον οι δύο επικεφαλής κυβερνήσεων ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα επιδιώξουν την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να μεταβούν στον χώρο Σένγκεν «έως τον Οκτώβριο» στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με στόχο τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών.

«Η καγκελάριος κι ο πρωθυπουργός υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους να προωθήσουν σημαντικά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με επιδίωξη την άρση της υποχρέωσης έκδοσης θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους πολίτες στον χώρο της Σένγκεν έως τον Οκτώβριο του 2016» τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση.

«Οι δύο (ηγέτες) επιβεβαίωσαν τη σύνδεση μεταξύ της ελευθέρωσης του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου και μιας αποτελεσματικής συμφωνίας επανεισδοχής» των μεταναστών που επαναπροωθούνται στα σύνορα της Ευρώπης, όπως προβλέπει η συμφωνία που εγκρίθηκε από τους 28 και την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής που διεξήχθη στα τέλη Νοεμβρίου.

Η Άγγελα Μέρκελ, ο Αχμέτ Νταβούτογλου και υπουργοί των κυβερνήσεών τους συμμετείχαν σήμερα σε αυτές τις γερμανο-τουρκικές διαβουλεύσεις, κάτι το πρωτόγνωρο υπό αυτό το σχήμα. Σύμφωνα με την Γερμανίδα καγκελάριο θα μπορούσαν να παίξουν «έναν ρόλο κλειδί» στην επίλυση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα