Της έκοψε την μύτη ο σύζυγος γιατί του γκρίνιαξε

H φωτογραφία μιας 20χρονης Αφγανής κοπέλας, ξαπλωμένης στο κρεβάτι του νοσοκομείου, με το ενός έτους μωρό της στην αγκαλιά της και την μύτη της κομμένη από την επίθεση που δέχθηκε από τον σύζυγο της, έχει πυροδοτήσει κατακραυγή και αποστροφή στη χώρα, με ακτιβιστές οργανώσεων για την προάσπιση των γυναικών να ζητούν την επιβολή αυστηρής τιμωρίας του δράστη.

Ο ενδοοικογενειακός καβγάς που ξέσπασε την Κυριακή μεταξύ του ζευγαριού, Μοχάμαντ Χαν και Ρέζα Γκουλ, κατέληξε με τον 25χρονο άνδρα να κόβει την μύτη της 20χρονης συζύγου του και κατόπιν να διαφεύγει στους μαχητές Ταλιμπάν, σε μια απομονωμένη περιοχή στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με αξιωματούχους.

«Ο Χαν αποπειράθηκε αρχικά να σκοτώσει την γυναίκα του με το όπλο του, όμως αυτό έπαθε εμπλοκή και τότε έβγαλε από την τσέπη του ένα μαχαίρι και της έκοψε τη μύτη», ανέφερε ο Τζαβέντ Μπεντάρ, εκπρόσωπος του κυβερνείου της επαρχίας Φαριάντ, στα βορειοανατολικά της χώρας, με το αστυνομικό τμήμα της περιοχής να επιβεβαιώνει την αφήγηση του περιστατικού.

Ο Χαν δεν είχε απασχολήσει τις αρχές πριν το περιστατικό και δεν είχε σχέσεις με τους Ταλιμπάν, σύμφωνα με τον Μπεντάρ, αλλά βιαιοπραγούσε, σε τακτική βάση, ενάντια στην γυναίκα του, Γκουλ.

«Ο σύζυγος μου μου έδεσε τα χέρια και μου έκοψε την μύτη», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Γκουλ, μιλώντας με αδύναμη φωνή, από το κρεβάτι του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται, με έναν άσπρο επίδεσμο να κρύβει το πρόσωπο της. «Με βασάνιζε επανειλημμένα», πρόσθεσε, έχοντας στην αγκαλιά της το μωρό της.

«Η μύτη της έχει κοπεί τελείως και δεν μπορεί στο Αφγανιστάν να γίνει επέμβαση (σ.σ. αποκατάστασης)», είπε ο Μπεντάρ.

Το περιστατικό συνέβη στο χωριό Τσαρ Τσαρ, που βρίσκεται σε μια περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών Ταλιμπάν, στους οποίους ο Χαν πήγε αναζητώντας καταφύγιο από την αστυνομία.

Αυτή η υπόθεση ήταν «μια βάρβαρη πράξη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Αλέμα, ακτιβίστρια οργάνωσης για προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, που όπως πολλές Αφγανές γυναίκες, δεν φέρει επώνυμο. «Τέτοια περιστατικά δεν θα συνέβαιναν, αν το δικαστικό σύστημα επέβαλε αυστηρές ποινές στους δράστες επιθέσεων με θύματα γυναίκες», πρόσθεσε.

«Η ατιμωρησία που απολαμβάνουν εκείνοι που προβαίνουν σε πράξεις βίας με θύματα γυναίκες, ενισχύει την άποψη κάποιων ανδρών ότι οι γυναίκες τους ανήκουν και πως η χρήση βίας είναι αποδεκτή», σχολίασε η Χέδερ Μπαρ από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η τύχη της Γκουλ έφερε στην μνήμη την Αϊσα Μπίμπι, μια Αφγανή κοπέλα που έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό Time το 2010, με την μύτη της κομμένη από επίθεση του συζύγου της.

Τότε, η δημοσίευση προκάλεσε ένα κύμα οργής και η Αϊσα υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Τον περασμένο χρόνο, στις 19 Μαρτίου, κοντά σε τέμενος της κεντρικής Καμπούλ, ένα εξαγριωμένο πλήθος ανδρών λιντσάρισε την 27χρονη Φαρχούντα –που κατηγορήθηκε εσφαλμένα ότι έκαψε το Κοράνι– βάζοντας φωτιά στη συνέχεια στο πτώμα της. Το περιστατικό είχε προκαλέσει τότε παγκόσμια κατακραυγή, ιδιαίτερα για την στάση των αστυνομικών που παρακολουθούσαν την θανάσιμη επίθεση στη γυναίκα, χωρίς να παρέμβουν.

Την εποχή της παντοδυναμίας τους στο Αφγανιστάν (1996-2001) οι Ταλιμπάν απαγόρευαν την εκπαίδευση και την εργασία στις γυναίκες, οι οποίες ήταν υποχρεωμένες να καλύπτονται με μπούρκες. Το τέλος όμως του καθεστώτος των Ταλιμπάν δεν σηματοδότησε και το τέλος των διακρίσεων κατά των γυναικών, με την αφγανική κοινωνική να παραμένει πατριαρχική.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα