Μόσχα: Πετρέλαιο από ISIS παίρνει η Τουρκία. Ιδού τα στοιχεία

Η ηγεσία της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Ερντογάν και της οικογένειάς του, συμμετέχουν σε παράνομο εμπόριο πετρελαίου με το Ισλαμικό Κράτος, υποστηρίζει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι ο τελικός προορισμός για το λαθραίο πετρέλαιο από τη Συρία και το Ιράκ.

Όπως μεταδίδει το Russia Today, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έδωσε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τα νέα ευρήματα για τη χρηματοδότηση του ISIS.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Ανατόλι Αντόνοβ, η Ρωσία γνωρίζει τρεις κύριες οδούς του λαθρεμπορίου πετρελαίου προς την Τουρκία.

"Σήμερα, παρουσιάζουμε μόνο μερικά από τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι μια ολόκληρη ομάδα που κλέβει πετρέλαιο από τους γείτονές τους, δρα στην περιοχή" δήλωσε ο Αντόνοφ, προσθέτοντας ότι αυτό το πετρέλαιο "σε μεγάλες ποσότητες" εισέρχεται στο έδαφος της Τουρκία μέσω χιλιάδων βυτιοφόρων.

Ο Αντόνοφ πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι ο κύριος αγοραστής λαθραίου πετρελαίου που προέρχεται από το Ιράκ και τη Συρία. "Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, ο Πρόεδρος Ερντογάν και η οικογένειά του - συμμετέχουν σε αυτή την εγκληματική επιχείρηση".

Ωστόσο, από τότε που ξεκίνησαν οι ρωσικές επιδρομές στη Συρία στις 30 Σεπτεμβρίου, τα έσοδα του Ισλαμικού Κράτους από το λαθρεμπόριο πετρελαίου έχουν μειωθεί σημαντικά, ανέφερε το υπουργείο.

"Τα έσοδα αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης ήταν περίπου 3.000.000 δολάρια ανά ημέρα. Μετά από δύο μήνες ρωσικών αεροπορικών επιδρομών τα έσοδα  ήταν περίπου 1,5 εκατ. την ημέρα", δήλωσε ο αντιστράτηγος Σεργκέι Ρουντσκόι.

Κατά την ενημέρωση, το υπουργείο παρουσίασε φωτογραφίες των φορτηγών πετρελαίου, βίντεο από τις αεροπορικές επιδρομές σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου του Ισλαμικού κράτους και χάρτες που δείχνουν λεπτομερώς την διαδρομή του λαθραίου πετρελαίου. Περισσότερα στοιχεία θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα του υπουργείου τις επόμενες μέρες, πρόσθεσε ο αντιστράτηγος.

Ερντογάν: Θα παραιτηθώ εάν αποδειχθεί ότι αγοράζουμε πετρέλαιο από το ISIS

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να συκοφαντεί την Τουρκία με την κατηγορία ότι αγοράζει πετρέλαιο από το Ισλαμικό Κράτος δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη σχετική καταγγελία στελεχών του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Εάν αποδειχθούν οι κατηγορίες ότι η Τουρκία αγοράζει πετρέλαιο από το ISIS θα παραιτηθώ, υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις του από τη Ντόχα.

Δεν έχουμε απολέσει τις αξίες μας τόσο, ώστε να αγοράζουμε πετρέλαιο από μια τρομοκρατική οργάνωση, επισήμανε ο κ. Ερντογάν.

Υπογράμμισε δε ότι δεν θα ήθελε να πληγούν περαιτέρω οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία.

O Λαβρόφ θα συναντήσει τελικά τους Τούρκους

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Τετάρτη πως δεν θα αρνηθεί να συναντήσει τον τούρκο ομόλογό του, στο πλαίσιο της συνάντησης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, στις 3-4 Δεκεμβρίου στο Βελιγράδι, ανέφερε το Reuters.

Τα σχόλια του Λαβρόφ προβλήθηκαν απευθείας μέσω της ρωσικής τηλεόρασης μετά από μια συνάντηση που είχε με τον κύπριο υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα