Ρωσία: Ο Ερντογάν και η οικογένειά του εμπλέκονται στο εμπόριο πετρελαίου με το ISIS

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει πως ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και μέλη της οικογενείας του εμπλέκονται σε παράνομη προμήθεια πετρελαίου από εγκαταστάσεις που ανήκουν στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Το ρωσικό υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών, που, όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, αποδεικνύουν ο Ερντογάν και μέλη της οικογένειάς του εμπλέκονται άμεσα σε παράνομες παραδόσεις πετρελαίου από πετρελαιοπηγές του ISIS στη Συρία.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, Ανατόλι Αντόνοφ, η Ρωσία έχει γνώση περί τριών βασικών οδών διακίνησης πετρελαίου στην Τουρκία. «Σήμερα παρουσιάζουμε μόνο κάποια από τα γεγονότα τα οποία επιβεβαιώνουν ότι μια ολόκληρη ομάδα παρανόμων και μελών της τουρκικής ελίτ, που κλέβει πετρέλαιο από τους γείτονές τους, επιχειρεί στην περιοχή» δήλωσε ο Αντόνοφ, σημειώνοντας ότι πετρέλαιο σε μεγάλες ποσότητες εισέρχεται στην Τουρκία μέσω «ζωντανών αγωγών πετρελαίου», που αποτελούνται από χιλιάδες πετρελαιοφόρα φορτηγά. Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι η Τουρκία είναι ο κύριος αγοραστής του πετρελαίου αυτού, που προέρχεται από το Ιράκ και τη Συρία. «Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας, η κορυφαία πολιτική ηγεσία της χώρας - ο πρόεδρος Ερντογάν και η οικογένειά του - εμπλέκονται σε αυτή την εγκληματική δραστηριότητα». πρόσθεσε.

Όπως υποστήριξε, από την έναρξη των ρωσικών επιχειρήσεων στη Συρία στις 30 Σεπτεμβρίου, τα έσοδα του Ισλαμικού Κράτους έχουν μειωθεί. «Ήταν περίπου 3 εκατ. δολάρια ημερησίως. Μετά από δύο μήνες ρωσικών αεροπορικών πληγμάτων, ήταν περίπου 1,5 εκατ. δολάρια ημερησίως» είπε, ισχυριζόμενος ότι ο συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ δεν χτυπά πετρελαιοφόρα φορτηγά του ISIS.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία περί των διαδρομών που χρησιμοποιούνται, αναφέροντας επίσης ότι τις τελευταίες εβδομάδες 2.000 μαχητές, 250 οχήματα και εκατοντάδες τόνοι πυρομαχικών έχουν σταλεί από την Τουρκία σε τρομοκράτες στη Συρία. Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι τα πετρελαιοφόρα περνούν ελεύθερα τα σύνορα Τουρκίας και Ιράκ.

Σύμφωνα με τον Αντόνοφ, τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου αποφέρουν στους τρομοκράτες στη Συρία περίπου δύο δισ. ετησίως, τα οποία δαπανώνται για τη μισθοδοσία μαχητών και τον εξοπλισμό τους, ενώ η όλη δραστηριότητα αποτελεί πηγή πλουτισμού για την τουρκική ηγεσία.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο στρατηγός Χοσάμ αλ Αουάκ, της υπηρεσίας πληροφοριών του «Ελεύθερου Συριακού Σταρτού» (Free Syrian Army) δήλωσε στο Sputnik Arabic ότι υπάρχουν αποδείξεις ότι η Τουρκία έχει αγοράσει αργό πετρέλαιο από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στη Συρία και στο Ιράκ.

Καταλήγοντας, ο Αντόνοφ είπε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να δημοσιοποιεί αποδείξεις σχετικά με το ζήτημα, αναφέροντας πως αποτελεί «έκπληξη» το ότι κανείς στη Δύση «δεν πρόσεξε» πως ο γιος του Ερντογάν είναι ιδιοκτήτης μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών του χώρου της ενέργειας, ενώ ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου είναι υπουργός Ενέργειας.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε πει ότι αν αποδειχθεί πως η Τουρκία κάνει εμπόριο πετρελαίου με το ISIS θα παραιτηθεί.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα