Εκλογές στην Τουρκία: Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Άνοιξαν οι κάλπες στην Τουρκία για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες χαρακτηρίζονται εξαιρετικά κρίσιμες όσον αφορά το μέλλον μιας χώρας διχασμένης, σε τεταμένη κατάσταση, αντιμέτωπη με την αναζωπύρωση της κουρδικής σύρραξης, τη βία των τζιχαντιστών που εξαπλώνεται από τη Συρία και την αυταρχική εκτροπή της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησής της.

Απόλυτος κυρίαρχος της τουρκικής πολιτικής, στην εξουσία επί δεκατρία χρόνια, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ελπίζει σε αυτές τις εκλογές το κόμμα του να ανακτήσει την πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση που απώλεσε πριν από πέντε μήνες.

Την 7η Ιουνίου, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν είχε μεν καταλάβει την πρώτη θέση με το 40,6% των ψήφων, αλλά δεν κατέλαβε παρά τις 258 από τις 550 έδρες της τουρκικής Βουλής, κάτι που φάνηκε να ενταφιάζει το όνειρό του να μεταρρυθμίσει το τουρκικό πολιτικό σύστημα, δημιουργώντας μια εκτελεστική προεδρία με ενισχυμένες εξουσίες.

Οι δημοσκοπήσεις ενόψει της σημερινής αναμέτρησης έφεραν το AKP να συγκεντρώνει από το 40% ως το 43% των προθέσεων ψήφου, ποσοστό που δεν του αρκεί για να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα