Η Ρωσία στέλνει στρατό στη Συρία προς ενίσχυση του Άσαντ

Την έγκριση της ρωσικής Άνω Βουλής να στείλει στρατό στη Συρία ζήτησε και έλαβε ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο επικεφαλής της Προεδρικής Διοίκησης της Ρωσίας, Σεργκέι Ιβάνοφ, δήλωσε ότι το σώμα έδωσε το «πράσινο φως» στον Βλαντιμίρ Πούτιν να στείλει στρατό προς ενίσχυση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, κατόπιν σχετικού αιτήματος του τελευταίου.

Ο Ιβάνοφ σημείωσε πάντως πως η απόφαση δεν σημαίνει ότι στη σύγκρουση θα εμπλακούν χερσαίες δυνάμεις, αλλά αφορά μόνο την πολεμική αεροπορία.

Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι ο βασικός στόχος της Ρωσικής επέμβασης είναι "η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η υποστήριξη των νόμιμων αρχών της Συρίας που μάχονται κατά του εξτρεμισμού".

Πρόκειται για μια εξέλιξη που αναμένεται να προκαλέσει κύμα αντιδράσεων παγκοσμίως, καθώς μέχρι πριν λίγες μέρες οι ΗΠΑ αλλά και κράτη της ΕΕ συνέδεαν οποιαδήποτε επέμβαση στη Συρία με την απομάκρυνση του Άσαντ.

Στρατιωτικός αναλυτής ανέφερε στο Reuters πως η εξέλιξη καθιστά πιθανότερο το σενάριο να σχηματιστούν δύο συνασπισμοί ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, ένας Αμερικανικός και ένας Ρωσικός, οι οποίοι θα πρέπει να συντονίσουν τις κινήσεις τους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ