Οι 10 σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας, 24 Νοεμβρίου 2014

Η μείωση επιτοκίων από την Κίνα, οι προθέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν να παραμείνει στον προεδρικό θώκο της Ρωσίας, αλλά και η ψήφος εμπιστοσύνης των Finacial Times στα αριστερά κόμματα της Ευρώπης μονοπωλούν το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ.

1. Σύμφωνα με μελέτη  (‘Water in Europe: Green tape or Blue Gold?) του European  Water Platform για το 2014, ο πλανήτης μας και όλος ο κόσμος εξαρτάται από το νερό.  Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 70% της κατανάλωσης του γλυκού νερού γίνεται από τη γεωργία, το 22% από τη βιομηχανία και 8% για τις εγχώριες δραστηριότητες μίας χώρας. Ο κλάδος νερού στην Ευρώπη αποτελείται από περίπου 70.000 εταιρείες ύδρευσης και με περίπου 3.000 παρόχους τεχνολογίας.  Όλες οι οικονομικές δραστηριότητες στον κόσμο που εξαρτώνται από το νερό έχουν αποτελούν μία αγορά που αξίζει περίπου 70 τρισ. δολάρια!

2. Η αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων από την Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας την Παρασκευή πυροδότησε ανοδική κίνηση στις ασιατικές μετοχές την Δευτέρα, με το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ να κατευθύνεται προς τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο ενώ ο Shanghai προς υψηλό τριών ετών. H απόδοση του 10ετούς κινεζικού ομολόγου υποχώρησε σε χαμηλό έξι ετών, ενώ ο MSCI Asia Pacific, εξαιρουμένης της Ιαπωνίας, ενισχύθηκε 1,2%.

3. H Κεντρική Τράπεζα της Κίνας προέβη σε μείωση των επιτοκίων της, την πρώτη σε διάστημα άνω των δύο ετών. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της ότι μειώνει το επιτόκιο καταθέσεων ενός έτους κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες στο 2,75% και το βασικό επιτόκιο χορηγήσεων ενός έτους κατά ο,4 ποσοστιαίες μονάδες στο 5,6%.

4. Τη λύση του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος αλλά και των άλλων κεντροαριστερών κομμάτων της Ευρωζώνης προκρίνουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, τονίζοντας ότι αποτελούν τη μόνη επιλογή για όσους πολίτες της Ευρωζώνης ζητούν περισσότερες δημόσιες επενδύσεις και αναδιοργάνωση χρεών.

5. Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα ότι ενδέχεται να είναι υποψήφιος για τέταρτη θητεία στο αξίωμα το 2018, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να παραμείνει στο ύπατο αξίωμα στη χώρα του ως το έτος 2024.

6. Το Ιράν και η ομάδα 5+1 συνεχίζουν να βρίσκονται «ακόμη πολύ μακριά σε πολλά ζητήματα» στις διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πιθανόν απαιτείται παράταση των συνομιλιών.

7. Ελεύθερη με περιοριστικούς όρους αφέθηκε η Γοντσέχ Γαβαμί, μια 25χρονη Ιρανοβρετανή δικηγόρος που είχε φυλακιστεί στην Τεχεράνη διότι είχε λάβει μέρος σε μια διαμαρτυρία εναντίον των απαγορεύσεων για τις γυναίκες σε ό,τι αφορά στην παρακολούθηση αθλητικών διοργανώσεων στις οποίες συμμετέχουν άνδρες, όπως ανακοίνωσε το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

8. Τουλάχιστον 50 είναι οι νεκροί και 60 οι τραυματίες από επίθεση καμικάζι κατά τη διάρκεια τουρνουά βόλεϊ στην επαρχία Πάκτια του Πακιστάν. Σύμφωνα διεθνή δίκτυα, ο άνδρας που ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά βρέθηκε ανάμεσα στο πλήθος θεατών που παρακολουθούσαν αγώνα βόλεϊ και πυροδότησε το μηχανισμό που έφερε.

9. «Εάν στην Κύπρο όλοι συμφωνήσουν στο ότι οι φυσικές πηγές γύρω από το νησί ανήκουν στο σύνολο της Κύπρου και χρησιμοποιήσουν την ενέργεια αυτή μ' ένα κοινό όραμα προς την κατεύθυνση της ειρήνης, θα κερδίσουν όλοι», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου σε ειδική συνάντηση του Ατλαντικού Συμβουλίου, όπου μίλησε μαζί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπαιντεν. «Κανένας δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο», είπε ό Τούρκος πρωθυπουργός. «Αν κάποιος θελήσει να εξασφαλίσει την ενέργεια για να επιβάλει την ειρήνη που θέλει, αυτό θα είναι το μεγαλύτερο χτύπημα στις διαπραγματεύσεις για την Κύπρο», πρόσθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

10. Ένα αγόρι 12 ετών που είχε στην κατοχή του ένα αεροβόλο πιστόλι με μπίλιες, απομίμηση όπλου, πέθανε μετά τον τραυματισμό του από τα πυρά αστυνομικών σε ένα πάρκο πλάι σε χώρο διασκέδασης στο Κλίβελαντ, στην πολιτεία Οχάιο των ΗΠΑ, έγινε γνωστό σήμερα.

sofokleousin.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα