Ο σωματοφύλακας που κατηγορείται για ... 134 δολοφονίες

Κατηγορούμενος για απαγωγή και δολοφονία 134 αγωνιστών κατά της χούντας, είναι ο απόστρατος συνταγματάρχης και πρώην σωματοφύλακας του δικτάτορα της Χιλής, Αουγκούστο Πινοσέτ.

Στο εδώλιο, δίπλα στον Κρίστιαν Λαμπέ, θα καθίσουν άλλοι εννέα απόστρατοι, ορισμένοι εκ των οποίων βρίσκονται ήδη υπό κράτηση για σειρά εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε ικανοποίηση, καθώς ο συλληφθείς είχε κατηγορηθεί από πολλούς μάρτυρες για συντονισμό χιλιάδων επιχειρήσεων απαγωγής και συστηματικού βασανισμού, ιδίως σε στρατόπεδο - κολαστήριο, κοντά στην ακτή του Σαν Αντόνιο.

Ο Λαμπέ, ο οποίος κρατείται σε στρατιωτική βάση του Σαντιάγο, είχε έντονη πολιτική δράση στον χώρο της ακροδεξιάς, ενώ συχνά αναφερόταν δημοσίως στις φιλοχουντικές του πεποιθήσεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με έναν εκ των σωματοφυλάκων του, ο Λαμπέ οργάνωνε «τιμητικές εκδηλώσεις» προς τιμήν βασανιστών και δολοφόνων οι οποίοι είχαν καταδικαστεί από χιλιανά δικαστήρια.

Ο δικηγόρος Κριστιάν Εσπέσο, από την ομάδα υπεράσπισής του, δήλωσε «έκπληκτος που ο μοναδικός λόγος κράτησής του πελάτη του είναι η συμμετοχή του στον εθνικό στρατό», καθώς, όπως τόνισε, «ούτε σκότωσε ούτε δολοφόνησε ποτέ κανένα».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα