Art Clokey: 90η επέτειος γέννησης του καλλιτέχνη με τον πηλό

Ο Arthur "Art" Clokey γεννήθηκε πριν 90 χρόνια σαν σήμερα 12 Οκτωβρίου και ήταν ο καλλιτέχνης που έδωσε όχι απλά μορφή στον πηλό αλλά του έδωσε και την κίνηση δημιουργώντας όμορφες φιγούρες - πρωταγωνιστές ολόκληρων ταινιών.

Πέντε χρωματιστές μπάλες από πηλό αντικατέστησαν σήμετα τα γράμματα της Google και δίνουν ζωή στο doodle της που είναι αφιερωμένο στον μεγάλο καλλιτέχνη Clokey Arthur, πρωτοπόρο στην τέχνη του animation με πηλό.

Αφού οι γονείς του χώρισαν και η μητέρα του ξαναπαντρεύτηκε και ο πατριός του τον έστειλε σε ένα ορφανοτροφείο. Υιοθετήθηκε από τον Joseph W Clokey, έναν μουσικό ο οποίος τον εισήγαγε στον κόσμο των τεχνών.

Μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, ο Clokey πειραματίστηκε με ταινίες μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων από πηλό.

Ο πιο διάσημος χαρακτήρας του είναι ο Gumby που οδήγησε και στο The Show Gumby που παρουσιάστηκε στην τηλεόραση σε 233 επεισόδια και διήρκησε πάνω από 35 χρόνια.

Στο σημερινό Google Doodle εμφανίζονται οι πιο διάσημοι χαρακτήρες Τέχνης Clokey, συμπεριλαμβανομένων του Gumby, του Pokey (ο καλύτερος φίλος και κολλητός του Gumby),των Blockheads («J» και «Ζ» - οι ταραξίες της παρέας), της Tara (φιλενάδα Gumby) και του αγκαθιού (καλός φίλος Gumby).

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα