Κτηματολόγιο: Ποια είναι η δεύτερη ευκαιρία μετά τις 30 Νοεμβρίου για να σώσουν οι πολίτες το ακίνητό τους

Κτηματολόγιο: Ποια είναι η δεύτερη ευκαιρία μετά τις 30 Νοεμβρίου για να σώσουν οι πολίτες το ακίνητό τους

Η προθεσμία δηλώσεων στο Κτηματολόγιο εκπνέει στις 30 Νοεμβρίου και παρά την αυξημένη προσέλευση των τελευταίων ημερών στις περιοχές όπου εξακολουθεί να τρέχει η Κτηματογράφηση, πολλοί θα είναι οι ιδιοκτήτες που θα βρεθούν μετέωροι επειδή αμέλησαν να υποβάλουν δήλωση.

Παρά το γεγονός ότι η μη δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο συνεπάγεται ταλαιπωρία και γραφειοκρατικές διαδικασίες (ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτείται οι πολίτες να καταφύγουν στα Δικαστήρια), οι πολίτες θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία για να σώσουν το ακίνητό τους, κάτι που ισχύει και για τα «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Ειδικότερα, για τους ιδιοκτήτες που δεν δήλωσαν την ακίνητη περιουσία τους στο Κτηματολόγιο ή στις περιπτώσεις όπου δεν έχει γίνει αποδοχή κληρονομιάς ή προκύπτουν διορθώσεις που έχουν καταχωρηθεί σε υποθηκοφυλακείο αλλά όχι στο Κτηματολόγιο, αυτό διορθώνεται ηλεκτρονικά με τη διαδικασία του πρόδηλου σφάλματος.

Η κ. Ειρήνη Τσάμη, δικηγόρος Αθηνών, η οποία ειδικεύεται στο Δίκαιο των Ακινήτων, μιλώντας στο insider.gr, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ένα ακίνητο μπορεί να χαρακτηριστεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία. Όπως σημειώνει, «στις περιπτώσεις όπου είτε κάποιος πολίτης αμελήσει να υποβάλει δήλωση στο Κτηματολόγιο είτε δεν έχει γίνει αποδοχή κληρονομιάς είτε δεν έχει γίνει καν μετεγγραφή του συμβολαίου του στο Υποθηκοφυλακείο, τότε είτε θα πρέπει να γίνει αποδοχή κληρονομιάς είτε διόρθωση με τα ήδη υπάρχοντα συμβόλαια που έχουν καταχωρηθεί στο Υποθηκοφυλακείο αλλά όχι στο Κτηματολόγιο.

Στις περιπτώσεις όπου υπάρχει μετεγγεγραμμένο συμβόλαιο που υποδηλώνει την κυριότητα στο Υποθηκοφυλακείο, τότε εύκολα γίνεται η καταχώρισή του στο Κτηματολόγιο και η σχετική διόρθωση μέσω της διαδικασίας του πρόδηλου σφάλματος. Ουσιαστικά, η διαδικασία του πρόδηλου σφάλματος αποτελεί μία διοικητική επίλυση, η οποία γίνεται με αίτηση. Αυτό βέβαια προϋποθέτει να έχει ο ενδιαφερόμενος τίτλο στο Υποθηκοφυλακείο, σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να ακολουθήσει τη δικαστική οδό».

Πώς γίνεται η διαδικασία διόρθωσης του πρόδηλου σφάλματος

Η διαδικασία διόρθωσης του πρόδηλου σφάλματος γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του εντύπου «Αίτηση Διόρθωσης Προδήλου Σφάλματος», είτε από τον δικαιούχο είτε από τρίτο πρόσωπο που έχει έννομο συμφέρον (π.χ. δανειστή, κληρονόμο).

Τα βασικά βήματα είναι:

  • Συγκέντρωση Δικαιολογητικών όπως τίτλοι ιδιοκτησίας, συμβόλαια και τοπογραφικά διαγράμματα.
  • Συμπλήρωση έντυπης αίτησης με αναγραφή του ΚΑΕΚ του ακινήτου/ων, που αυτή αφορά και πλήρη περιγραφή του σφάλματος και του αιτήματος διόρθωσης
  • Κατάθεση της αίτησης στο Κτηματολογικό Γραφείο με επισυναπτόμενα αντίγραφα των εγγράφων από τα οποία προκύπτουν τα ορθά στοιχεία της εσφαλμένης εγγραφής.

Ο Προϊστάμενος του Κτηματολογικού Γραφείου είναι αρμόδιος για την αποδοχή ή την απόρριψη του αιτήματος διόρθωσης και εκδίδει σχετική απόφαση. Αν ο Προϊστάμενος του Κτηματολογικού Γραφείου δεν αποφανθεί μέσα σε 15 εργάσιμες ημέρες από την υποβολή της αίτησης ή αν την απορρίψει, ο αιτών δικαιούται να προσφύγει στον Κτηματολογικό Δικαστή μέσα σε προθεσμία 15 εργασίμων ημερών από τη λήξη της προθεσμίας αυτής, ή αφότου έλαβε γνώση της απόρριψης της αίτησης.

Όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, δεν αναμένεται να δοθεί παράταση στην καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δηλώσεων ενώ διευκρίνισε ότι μετά από τις 30 Νοεμβρίου εξαιρέσεις θα υπάρξουν μόνο στους πολίτες που έχουν ζητήσει κάποιο έγγραφο από το Ελληνικό Δημόσιο και δεν το έχουν λάβει ακόμα.

Στο ίδιο πλαίσιο διευκρίνισε ότι από τον Ιανουάριο του 2025 θα ανοίξει η απλοποιημένη ψηφιακή πλατφόρμα «μεταβολές» για υποβολή αίτησης χωρικής μεταβολής. Στις περιπτώσεις διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών που δεν έχουν υποβάλει δήλωση στο κτηματολόγιο, η προθεσμία για διορθώσεις και αγωγές είναι μέχρι το τέλος του 2026.

Πηγή: insider.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα