ΑΕΙ: Σε φάση διαγραφής 334.000 «αιώνιοι» φοιτητές – Τι λέει ο νόμος, τι σκέφτονται τα ιδρύματα

ΑΕΙ: Σε φάση διαγραφής 334.000 «αιώνιοι» φοιτητές – Τι λέει ο νόμος, τι σκέφτονται τα ιδρύματα

Σε τεράστιο δίλημμα φαίνεται ότι βρίσκονται τα ΑΕΙ της χώρας, καθώς από το 2025 βάσει του νόμου που έχει περάσει η κυβέρνηση, επί υπουργίας της Νίκης Κεραμέως, θα πρέπει να αρχίσουν να διαγράφουν από τα μητρώα τους όσους φοιτητές έχουν ξεπεράσει το χρονικό όριο των σπουδών.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», σήμερα στα πανεπιστήμια υπάρχουν 333.741 «αιώνιοι» φοιτητές και κάποια από τα ιδρύματα έχουν αρχίσει να ειδοποιούν φοιτητές που έχουν υπερβεί το όριο σπουδών. Στο ρεπορτάζ, ωστόσο, αναφέρεται ότι υπάρχουν πρυτάνεις που εκφράζουν την ανησυχία τους για τις αντιδράσεις που θα προκαλέσει η εφαρμογή του μέτρου, ενώ δηλώνουν ότι ήδη δέχονται πιέσεις να μη βιαστούν, ενώ από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας διαμηνύει κατηγορηματικά ότι ο νομός θα εφαρμοστεί ως έχει. 

Σύμφωνα με τον νόμο 4957/2022, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης στα ΑΕΙ ορίζεται ως εξής:

Αν το πρόγραμμα έχει ελάχιστη διάρκεια 8 ακαδημαϊκών εξαμήνων για την απονομή του τίτλου σπουδών, τότε η ανώτατη διάρκεια φοίτησης είναι ο χρόνος αυτός (8 εξάμηνα), προσαυξημένος κατά 4 ακαδημαϊκά εξάμηνα.
Σε πρόγραμμα σπουδών του οποίου ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα 8 ακαδημαϊκά εξάμηνα, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης είναι ο ελάχιστος χρόνος σπουδών, προσαυξημένος κατά 6 ακαδημαϊκά εξάμηνα.
Μετά τη συμπλήρωση της ανώτατης διάρκειας φοίτησης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Τμήματος εκδίδει πράξη διαγραφής του φοιτητή.
Η νομοθεσία έχει προβλέψει και την κατ’ εξαίρεση υπέρβαση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης, μόνο για σοβαρούς λόγους υγείας του φοιτητή ή συγγενούς πρώτου βαθμού εξ αίματος ή συζύγου ή προσώπου με το οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Επίσης, έχει προβλεφθεί η δυνατότητα μερικής φοίτησης για φοιτητές – εργαζόμενους, φοιτητές με αναπηρία, φοιτητές – αθλητές.
Επιπλέον έχει προβλεφθεί και το δικαίωμα διακοπής φοίτησης, από ένα εξάμηνο μέχρι 2 έτη, για φοιτητές που δεν έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο φοίτησης.
Όσον αφορά στους φοιτητές που είχαν εισαχθεί στα ιδρύματα πριν την ψήφιση του νόμου, αν δεν είχαν υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης κατά τη δημοσίευση του ν. 4777/2021 (Φεβρουάριος 2021), εφαρμόζεται ο υπολογισμός της ανώτατης διάρκειας φοίτησης από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 και έπειτα.

 
Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», περίπου το 48% των εγγεγραμμένων φοιτητών στα ΑΕΙ της χώρας έχει ξεπεράσει το ανώτατο χρονικό όριο ολοκλήρωσης των σπουδών, με τους περισσότερους «λιμνάζοντες» φοιτητές να εντοπίζονται στο ΕΚΠΑ (σχεδόν 60%), στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (περίπου 59%), στο Πανεπιστήμιο Πειραιά (57,5%), στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (περίπου 56,5%) και στο Πάντειο Πανεπιστημίο (περίπου 55%).

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένοι πρυτάνεις, αλλά και βουλευτές της περιφέρειας φέρονται αποφασισμένοι να αντιδράσουν αν υπάρξουν διαγραφές φοιτητών από τα ιδρύματα, με τους πρώτους να επικαλούνται την ανάγκη… ειρήνης στα πανεπιστήμια και τους δεύτερους να ανησυχούν για τις συνέπειες που οι διαγραφές θα έχουν για την περιοχή. Από την άλλη, ο νόμος είναι σαφής και προβλέπει ότι άρνηση της εφαρμογής του αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα και θα έχει επιπτώσεις στην κατανομή της τακτικής δημόσιας χρηματοδότησης των ιδρυμάτων.

 
Πάντως, αν τα πράγματα προχωρήσουν όπως προβλέπει ο νόμος, τότε αναμένεται θερμή περίοδος για τα ΑΕΙ, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει αντιδράσεις τόσο μεταξύ των φοιτητών, όσο και εσωτερικά στα ιδρύματα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα