Βόλος: Γιατί γέμισε ο Παγασητικός με χιλιάδες νεκρά ψάρια – Το θυρόφραγμα της Κάρλας και η κραυγή αγωνίας από τους επιχειρηματίες εστίασης

Βόλος: Γιατί γέμισε ο Παγασητικός με χιλιάδες νεκρά ψάρια – Το θυρόφραγμα της Κάρλας και η κραυγή αγωνίας από τους επιχειρηματίες εστίασης

Αποκαρδιωτικές και θλιβερές είναι οι εικόνες που έρχονται καθημερινά από το λιμάνι του Βόλου, το οποίο έχει κατακλυστεί εδώ και ημέρες από χιλιάδες νεκρά ψάρια, με την έντονη δυσοσμία να συμπληρώνει το απόκοσμο σκηνικό, προκαλώντας τεράστια προβλήματα τόσο στους επιχειρηματίες εστίασης της περιοχής, όσο και στον τουριστικό και αλιευτικό κλάδο.

 Αν και το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν είναι καινούριο και δεν αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία, τις προηγούμενες φορές δεν είχε λάβει τόση μεγάλη έκταση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ουσιαστικά οφείλεται στους χιλιάδες τόνους νερού από την Κάρλα και τις γύρω περιοχές που χύνονται καθημερινά μέσω του χειμάρρου Ξηριά στο βορειοδυτικό τμήμα του λιμανιού, του Παγασητικού Κόλπου, δίπλα σε μία περιοχή που ονομάζεται Μπουρμπουλήθρα. Μαζί τους παρασύρουν και χιλιάδες ψάρια του γλυκού νερού, τα οποία μόλις έρθουν σε επαφή με το θαλασσινό νερό, πεθαίνουν.

«Όταν σημειώθηκαν οι κακοκαιρίες, είχαν πλημμυρίσει 200.000 στρέμματα. Από κάποια κανάλια και ποτάμια, εισήλθαν ψάρια σε αυτούς τους πλημμυρισμένους κάμπους, κι εκεί βρήκαν άφθονη τροφή. Στην πορεία, ξεκίνησαν μέσα από το θυρόφραγμα της Κάρλας, να αποστραγγίζουν σταδιακά αυτά τα νερά, τα οποία καταλήγουν μέσω του χειμάρρου Ξηριά, στο βορειοδυτικό τμήμα του λιμανιού, του Παγασητικού Κόλπου. Αυτά τα ψάρια, διαβιούσαν μέσα σε 200.000 στρέμματα, τα οποία έχουν γίνει 25.000. Αυτό το πρόβλημα υπήρχε και παλαιότερα αλλά σε πολύ μικρότερη έκταση», εξηγεί στο enikos.gr ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Δημήτρης Κλαουδάτος.

 Εν ολίγοις, εφόσον τα ψάρια προέρχονται από πλημμυρισμένες περιοχές, όσο ο κάμπος αποστραγγίζεται και μειώνεται ο όγκος του νερού, ενώ είναι αυξημένες και οι θερμοκρασίες, μειώνεται και το οξυγόνο, κι έτσι πολλά από αυτά τα ψάρια, ψοφάνε σε εκείνη την περιοχή, κι έρχονται μέσω του θυροφράγματος της Κάρλας, και καταλήγουν ψόφια στον Παγασητικό.

 
Αναλυτικά, σύμφωνα με τον κ. Κλαουδάτο, τα ψάρια ψοφάνε για δύο λόγους. «Τα ψάρια του γλυκού νερού, όταν εισέρχονται στο θαλασσινό νερό, εξαιτίας της υψηλής αλατότητας των υδάτων της θάλασσας, ψοφάνε λόγω αφυδάτωσης. Τα ψάρια που διαβιούν στα χωράφια, κι όχι μέσα στον ταμιευτήρα της Κάρλας, όπου έχει μειωθεί η στάθμη του νερού και έχει αυξηθεί η θερμοκρασία, κι έχει μειωθεί και το οξυγόνο, δεν αντέχουν. Οπότε τα ψάρια είτε είναι στρεσαρισμένα και ψοφάνε κατά το ταξίδι τους προς τον Παγασητικό, ή έχουν ψοφήσει ήδη και έρχονται νεκρά».

Σύμφωνα με πληροφορίες του κ. Κλαουδάτου, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται, αν και η ζημιά έχει ήδη γίνει. «Οι συνάδελφοί μου, μου αναφέρουν πως μαζεύονται τα ψάρια, ενώ άλλοι μου λένε πως η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική. Οπότε, μας ενδιαφέρει σε ποιον βαθμό μαζεύονται, αλλά και σε τι βαθμό έρχονται “νεότερα” ψάρια, γιατί ουσιαστικά, αυτό συμβαίνει. Κατά την γνώμη μου, τα μέτρα που πάρθηκαν κατά την χθεσινή σύσκεψη, είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν μας ανησυχεί πολύ, αλλά το κακό έγινε και είναι πολύ κρίμα».

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, παρουσία του προέδρου Σωκράτη Αναγνώστου, της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Άννας Μαρίας Παπαδημητρίου αποφασίστηκαν τα εξής:

Ο ΟΛΒ με εργολαβίες που αναθέτει να αναλάβει την απομάκρυνση των νεκρών ψαριών στα όρια της ευθύνης του, δηλαδή εντός του Λιμένα Βόλου
Επτά αλιευτικά σκάφη θα αναλάβουν έως την επόμενη εβδομάδα την απομάκρυνση του όγκου των νεκρών ψαριών
Θα τοποθετηθεί ένα μεγάλο δίχτυ στις εκβολές του Ξηριά, στην έξοδο της Μπουρμπουλήθρας προκειμένου τα νεκρά ψάρια να μη φτάνουν στον Παγασητικό κόλπο
Εργατικό προσωπικό θα ξεκινήσει τον καθαρισμό των εκβολών του χειμάρρου Ξηριά.
   

 

   

«Ταφόπλακα» για τους επιχειρηματίες εστίασης
Στο enikos.gr μίλησε και ο πρόεδρος Συλλόγου Εστίασης Μαγνησίας, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος έκανε λόγο για «ταφόπλακα» στα καταστήματα της εστίασης που βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο, αφού τόσο οι κάτοικοι της περιοχής, όσο και οι τουρίστες που επισκέπτονται τον Βόλο, αποφεύγουν να γευματίσουν και να απολαύσουν έστω τον καφέ τους στα συγκεκριμένα μαγαζιά, λόγω της έντονης δυσοσμίας αλλά και του αποκρουστικού σκηνικού.

«Είχαμε τις κακοκαιρίες, αργότερα δύο μήνες δεν είχαμε σωστό νερό, και ακόμα δεν έχουν δοθεί οι αποζημιώσεις στα καταστήματα που καταστράφηκαν. Η κίνηση στην εστίαση και στα ξενοδοχεία ήταν πεσμένη ήδη 50-70%, ο κόσμος δεν προτίμησε την Μαγνησία για τουρισμό. Τώρα λοιπόν, προέκυψε και το πρόβλημα με τα νεκρά ψάρια, που είναι κυριολεκτικά η “ταφόπλακά” μας. Υπάρχει τόσο έντονη μυρωδιά, που κανένας δεν θα κάνει μπάνιο εδώ, κανείς δεν θα πιει το τσίπουρό του και κανείς δεν θα φάει. Μιλάμε για καταστροφή».

Όπως εξηγεί από την πλευρά του ο κ. Στεφάνου, ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο «μυρίζει τόσο άσχημα που δεν μας επισκέπτονται καν οι ντόπιοι. Ποιος είναι όμως ο αρμόδιος; Η Περιφέρεια; Ο ΟΛΒ; Το κράτος; Σίγουρα κάποιος πρέπει να πάρει την ευθύνη, και να κάνει επιτέλους κάτι για την εστίαση, αλλά και για τον τόπο μας γενικότερα. Έχουμε πάθει όλες αυτές τις ζημιές, έχουμε φτάσει στην καταστροφή και κανείς δεν κάνει τίποτα πρακτικά. Κανείς δεν λύνει τα προβλήματά μας δυστυχώς, και κανείς δεν βγαίνει να πει “εγώ φταίω”. Ζητάμε τις αποζημιώσεις μας και μέτρα ελάφρυνσης για να ανταπεξέλθουμε. Από εμένα, ως επιχειρηματία, μέχρι τον πελάτη, τους εργαζόμενους και τους προμηθευτές, υπάρχει πρόβλημα, και το μόνο που θέλουμε, είναι να λυθεί».

Ερήμωσαν οι παραλίες
Δεν έχουν τέλος οι απόκοσμες εικόνες που καταφθάνουν από κάθε σημείο του Παγασητικού -ιδιαίτερα από παραλίες που βρίσκονται κοντά στον Βόλο- με τα χιλιάδες νεκρά ψάρια να έχουν καταλάβει κάθε εκατοστό από τις ακτές, που μέχρι πριν λίγες ημέρες έσφυζαν από ζωή.

Στον κεντρικό πεζόδρομο των Αλυκών δεν κυκλοφορεί κανείς, σύμφωνα με το thenewspaper.gr. Το μέρος κατακλύζει μία δυσάρεστη οσμή από τα χιλιάδες νεκρά ψάρια που βρίσκονται σε διαδικασία αποσύνθεσης εντός και εκτός νερού.

Τα περισσότερα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κατέβασαν ρολά, όπως και τα beach bar.

     

Κλείνει το θυρόφραγμα της Κάρλας – Οι εξηγήσεις από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας
Εξηγήσεις γιατί έμεινε ανοιχτό μέχρι και σήμερα το θυρόφραγμα της Κάρλας, με αποτέλεσμα χιλιάδες ψάρια να διοχετευτούν στον Παγασητικό, έδωσε σήμερα από τον Βόλο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, από κοινού με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένα Βόλου Σωκράτη Αναγνώστου.

Σύμφωνα με το gegonota.news ο Περιφερειάρχης εξήγησε ότι μετά τον Daniel, τα πλημμυρικά ύδατα εγκαταστάθηκαν σε μια πολύ μεγάλη έκταση της Κάρλας, περίπου 180 χιλιάδων στρεμμάτων, με αποτέλεσμα να καταστραφούν οι υποδομές για την άρδευση.

Το θυρόφραγμα ανοίγει μόνο όταν υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα, ώστε να οδηγηθεί το νερό στον Παγασητικό. Άρα όταν συνέβη ο Daniel το θυρόφραγμα άνοιξε και έμεινε ανοιχτό διότι, έχοντας καταστραφεί η αρχιτεκτονική πολλών τάφρων, ήταν αναγκαίο να διοχετευτεί το αρδευτικό νερό, προκειμένου να μην πλημμυρίσει ξανά η περιοχή.

Η «βαλβίδα ασφαλείας, είναι το αντλιοστάσιο της Πέτρας στο οποίο η πρόσβαση αποκαταστάθηκε πριν από μερικές ημέρες και άρχισαν οι εργασίες επιδιόρθωσης. Επομένως, για να κλείσει το θυρόφραγμα έπρεπε να κλείσει η παροχή του αρδευτικού νερού, κάτι το οποίο έγινε χθες το βράδυ.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα με το κλείσιμο του θυροφράγματος θα σταματήσει η ροή νερού προς τον Παγασητικό και σε 1-2 μέρες θα δοθεί τέλος στο φαινόμενο με τα νεκρά ψάρια. «Δεν μπορούσε να γίνει νωρίτερα διότι υπήρχε κίνδυνος το αρδευτικό νερό να δημιουργήσει πλημμυρικά φαινόμενα. Τώρα το αρδευτικό νερό σταμάτησε και με την επισκευή του αντλιοστασίου της Πέτρας, το πλημμυρικό νερό θα μεταφερθεί στον ταμιευτήρα», είπε ο κ. Κουρέτας.

Τόνισε ακόμα ότι η πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων αποδείχθηκε το μεγάλο πρόβλημα στη διαχείριση της υπόθεσης. «Αν υπήρχε ένας φορέας που να μπορούσε να ελέγξει την ποσότητα του αρδευτικού νερού, να προβλέψει τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα και να μας προτείνει το κλείσιμο του θυροφράγματος, ευχαρίστως να το κάναμε, αλλά δεν υπάρχει τέτοιος φορέας», είπε και πρότεινε να δημιουργηθεί ένας ξεχωριστός φορέας διαχείρισης του Παγασητικού, ο οποίος θα λαμβάνει μέριμνα για διάφορα θέματα, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο υδατικό σύστημα.

 

Η εισαγγελική παρέμβαση
Νωρίτερα, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Βόλου διέταξε αυτεπάγγελτη προκαταρκτική έρευνα για το ζήτημα των νεκρών ψαριών στον Παγασητικό, έπειτα από την έντονη ανησυχία και αναστάτωση που έχει προκληθεί στην πόλη.

Οι εικόνες και βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα ενημέρωσης προκάλεσαν την παρέμβαση του εισαγγελέα, προκειμένου να διερευνηθεί η ποιότητα των υδάτων στον Παγασητικό και οι πιθανές αιτίες θανάτου των ψαριών στις παραλίες της Μαγνησίας.

Η έρευνα έχει ανατεθεί στον λιμενάρχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου, υπό την εποπτεία του Εισαγγελέα, με οδηγίες να πραγματοποιηθούν αναλύσεις από διαπιστευμένο χημικό εργαστήριο για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ρύπανση και αν η λίμνη Κάρλα είναι η πηγή του προβλήματος.

Επίσης, θα διερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου των ψαριών, αν φτάνουν ήδη νεκρά στον Παγασητικό μέσω του θυροφράγματος ή αν πεθαίνουν λόγω των αλλαγών στο περιβάλλον τους κ.α.

Παράλληλα, η έρευνα θα εξετάσει τις ενέργειες που έγιναν από τον δήμο Βόλου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας στις περιοχές όπου εμφανίστηκαν τα νεκρά ψάρια, συμπεριλαμβανομένων της παραλίας, του λιμανιού, του Αναύρου, των Αλυκών και της Νέας Αγχιάλου.

.enikos.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα