Κάρπαθος: «Βρέθηκε κάτω από το σκάφος & χτυπήθηκε από το πηδάλιο» – Νεκρή 40χρονη ιστιοπλόος

Κάρπαθος: «Βρέθηκε κάτω από το σκάφος & χτυπήθηκε από το πηδάλιο» – Νεκρή 40χρονη ιστιοπλόος

Τραγωδία σημειώθηκε στη θάλασσα ανοιχτά της Καρπάθου, όπου 40χρονη Γαλλίδα, μέλος πληρώματος ιστιοφόρου σκάφους, βρήκε τραγικό θάνατο κατά τη διάρκεια διεθνούς ιστιοπλοϊκού αγώνα ανοιχτής θαλάσσης.
Το δυστύχημα σημειώθηκε κοντά στη βραχονησίδα Αστακίδα, ανοιχτά της Καρπάθου, υπό δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες, με τους ανέμους να αγγίζουν τα 9 μποφόρ.

«Κάποια στιγμή, δύο μέλη του πληρώματος, ενώ ταξίδευαν στο Καρπάθιο πέλαγος, πήγαν μπροστά την πλώρη για να αντικαταστήσουν ένα πανί και ένα κύμα ήρθε και τους πέταξε στη θάλασσα. Δυστυχώς για το κορίτσι, έπεσε μπροστά στο σκάφος και εν συνεχεία το σκάφος πέρασε από πάνω της και την χτύπησε με το φτερό του πηδαλίου», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο Ιωάννης Μαραγκουδάκης, πρόεδρος Πανελλήνιου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΟΙΑΘ) και διοργανωτής Aegean 600.

«Εφαρμόζουμε τακτικές επιβιώσεως»
«Οι οδηγίες είναι ότι εφόσον υπάρχει κατάσταση ανέμου πάνω από 4 μποφόρ, απαραιτήτως πρέπει να είναι προσαρτημένοι πάνω στο σκάφος. Ιδιαίτερα τη νύχτα είναι κανονισμός ότι πρέπει οπωσδήποτε να φοράνε τους ιμάντες ασφαλείας. (…) Οι πληροφορίες μας είναι ότι κάποια στιγμή το μπαλόνι που είχαν μπροστά είχε μπλέξει και ο καπετάνιος φώναξε το κορίτσι, που είναι έμπειρο, και βγήκε στο κατάστρωμα, πήγε με έναν ακόμα συνάδελφό της από το πλήρωμα στην πλώρη για να τακτοποιήσουν το θέμα και ένα κύμα τούς πέταξε μέσα στη θάλασσα».

Σημειώνεται ότι λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, 14 πλοία αποχώρησαν από τον αγώνα.

«Είναι ο τρόπος αντιμετωπίσεως μιας κακοκαιρίας. Όταν οι ανεμολογικές συνθήκες περάσουν τα 8 μποφόρ, τότε εγκαταλείπουμε την αγωνιστική τακτική και εφαρμόζουμε τακτικές επιβιώσεως. Είναι απόφαση του καπετάνιου να αλλάξει τακτική».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα