Η ψυχραιμία έσωσε την 30άχρονη ιπτάμενη που εγκατέλειψε το Mirage στο αεροδρόμιο της Τανάγρας

Η ψυχραιμία έσωσε την 30άχρονη ιπτάμενη που εγκατέλειψε το Mirage στο αεροδρόμιο της Τανάγρας

Η παροιμιώδης ψυχραιμία της ήταν αυτή που έσωσε τη μοναδική ελληνίδα πιλότο των Mirage 2000-5, η οποία το μεσημέρι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το μαχητικό της αεροσκάφος, κατά τη διάρκεια τροχιοδρόμησης.

Η νεαρή υποσμηναγός απέδειξε ότι είναι πολύ καλά εκπαιδευμένη και ψύχραιμη. Λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι επέστρεφε με το αεροσκάφος της από εκπαιδευτική πτήση. Στη φάση της προσγείωσης και ενώ το Mirage τροχοδρομούσε, παρουσίασε βλάβη, πιθανότατα στα φρένα, και άρχισε να βγαίνει από τον διάδρομο, με εμφανή τον κίνδυνο ακόμα και να τουμπάρει.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του «Star», η πιλότος αντέδρασε με απόλυτη ψυχραιμία και επέλεξε την ενδεδειγμένη λύση, εγκαταλείποντας το αεροσκάφος. Η πιλότος ενήργησε γρήγορα και με ψυχραιμία και, όπως προβλέπεται, εγκατέλειψε το μαχητικό της, κάνοντας χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος, το οποίο ευτυχώς λειτούργησε κανονικά.

Η υποσμηναγός μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο 251 ΓΝΑ και είναι καλά στην υγεία της. Την επισκέφθηκε, μάλιστα, και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Δημοσθένης Γρηγοριάδης, ενώ το αεροσκάφος έπαθε μικρές ζημιές στο δεξί σκέλος και θεωρείται επισκευάσιμο.

Έχει διακριθεί σε ΝΑΤΟϊκή άσκηση
Η ιπτάμενη της Πολεμικής Αεροπορίας έχει διακριθεί σε ΝΑΤΟϊκή άσκηση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου συμμετείχαν και οι Αεροπορίες Βρετανίας και ΗΠΑ. Η ίδια, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Ιατρίδη, αντιπτέραρχο εν αποστρατεία, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή του «MEGA», «LIVE News», συμμετείχε σε πολλές αερομαχίες με τούρκους πιλότους, στις οποίες είχε πραγματοποιήσει και πάρα πολλές εικονικές καταρρίψεις, έχοντας γίνει «ο φόβος και ο τρόμος των τούρκων πιλότων».

Γιατί εγκατέλειψε το αεροσκάφος
Σύμφωνα με τον κ. Ιατρίδη, κατά τη διάρκεια της προσγείωσης, πατώντας τα φρένα, κάποια από τα φρένα του τροχού κόλλησαν, με αποτέλεσμα να εκτραπεί το αεροσκάφος. Από τη στιγμή που βγήκε έξω από τον διάδρομο, η εκτόξευση του καθίσματος ήταν η προβλεπόμενη ενέργεια.

Όπως εξήγησε ο αντιπτέραρχος, «πάντα υπάρχει κίνδυνος, όταν το αεροσκάφος έχει ταχύτητα πάνω από 100 μίλια, να πάρει φωτιά. Η ενδεδειγμένη διαδικασία είναι αυτή που έκανε η πιλότος, να τραβήξει χειρολαβή και να εγκαταλείψει.

Τα συγκεκριμένα μαχητικά έχουν εκτινασσόμενο κάθισμα μηδενικού ύψους, κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και ενώ βρίσκονται στο έδαφος, μπορούν να εκτινάξουν τον πιλότο τους σε ικανό ύψος, ώστε να ανοίξει το αλεξίπτωτο και να προσγειωθούν με ασφάλεια. Το αεροσκάφος έχει μικρές ζημιές, που θα επισκευαστούν στη μονάδα, ενώ η πιλότος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

 
«Έβλεπα τα μαχητικά να πετάνε πάνω από το χωριό μου και τα αγάπησα»
Σε παλιότερη συνέντευξή της, η 30άχρονη ιπτάμενη έλεγε στο «MEGA»: «Η αγάπη μου για τα αεροπλάνα δημιουργήθηκε από την παιδική μου ηλικία, όταν έβλεπα τα μαχητικά να πετάνε πάνω από το χωριό μου. Μεγαλώνοντας, θαύμαζα πολύ το επάγγελμα και όταν έμαθα για τη Σχολή Ικάρων αποφάσισα ότι θέλω να γίνω ιπτάμενη.

Ο κίνδυνος είναι μέρος αυτού του επαγγέλματος και καλούμαστε καθημερινά να το διαχειριστούμε και να το αντιμετωπίσουμε. Αυτός είναι και ο λόγος που η εκπαίδευσή μας γίνεται μέσα σε αυστηρά πλαίσια, ώστε να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε επικίνδυνες καταστάσεις.

Στην ΠΑ δεν υπάρχουν διακρίσεις ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες. Στον κοινωνικό μου περίγυρο, όμως, υπάρχουν πολλοί που αντιμετωπίζουν με έκπληξη ότι υπάρχουν ιπτάμενες στα μαχητικά».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα