Ακαθάριστα οικόπεδα: 515.480 δηλώσεις και 3.804 καταγγελίες – Drones επιτηρούν τις δασικές εκτάσεις

Ακαθάριστα οικόπεδα: 515.480 δηλώσεις και 3.804 καταγγελίες – Drones επιτηρούν τις δασικές εκτάσεις

Κατακόρυφα αυξήθηκε ο αριθμός των δηλώσεων για τα ακαθάριστα οικόπεδα τα τελευταία 24ωρα και ενώ η χώρα περικυκλώνεται και σήμερα, Δευτέρα (01.07.24) από φωτιές.

Ενημερώνοντας το Υπουργικό Συμβούλιο, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, τόνισε ότι μέχρι στιγμής στις 515.480 ανέρχονται οι δηλώσεις καθαρισμού οικοπέδων στην πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον υπουργό, έχουν κατατεθεί 3.804 καταγγελίες για ακαθάριστα οικόπεδα. Όπως σημείωσε ο κ. Κικίλιας, δήμοι και Πυροσβεστικές υπηρεσίες έχουν ενημερώσει τους υπόχρεους με κάθε πρόσφορο μέσο, ενώ διενεργούνται τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι και αυτοψίες.

Υπενθυμίζεται πως έχει δοθεί παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ως τις 15 Ιουλίου.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός αναφέρθηκε στην επιτήρηση δασικών εκτάσεων με drones συγκεκριμένων τεχνικών προδιαγραφών με στόχο την έγκαιρη προειδοποίηση για πυρκαγιές ή άλλες φυσικές καταστροφές.

Το σύστημα περιλαμβάνει συστήματα τηλεκατεύθυνσης των drones, οθόνες μετάδοσης δεδομένων και παρακολούθησης του πεδίου, σύστημα επικοινωνίας με την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων και τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας, σύστημα μετάδοσης φωνητικών εντολών, μετεωρολογικό σταθμό και server καταγραφής.

Για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών αξιοποιούνται μέχρι σήμερα 26 κέντρα επιχειρήσεων, 26 συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών και 104 εκπαιδευμένοι χειριστές drones, ενώ θα αξιοποιηθούν ακόμη 9 κέντρα επιχειρήσεων, 9 συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών και 36 εκπαιδευμένοι χειριστές drones.

Πηγή: newsit.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα