Αστικές συγκοινωνίες: Τέλος τα χάρτινα εισιτήρια – Έτσι θα μπαίνουμε στα Μέσα Μεταφοράς

Αστικές συγκοινωνίες: Τέλος τα χάρτινα εισιτήρια – Έτσι θα μπαίνουμε στα Μέσα Μεταφοράς

Αλλάζουν όλα στον τρόπο που θα χρησιμοποιούμε τα μέσα μεταφοράς στη Αθήνα.

Πριν το τέλος του τρέχοντος έτους το παραδοσιακό χάρτινο εισιτήριο θα περάσει σε δεύτερη μοίρα μιας και τότε θα τεθεί σε λειτουργία το σύστημα ανέπαφων συναλλαγών.

 Ειδικότερα πριν το τέλος του 2024 το σύστημα των ανέπαφων συναλλαγών θα εφαρμοστεί σε όλα τα μέσα μεταφοράς (λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ, μετρό, προαστιακός) ξεκινώντας τον προσεχή Μάρτιο από τις λεωφορειακές γραμμές Express των λεωφορείων για το αεροδρόμιο.

Πρόκειται για το σύστημα Tap’N’Pay που θα επιτρέπει στον επιβάτη να επιβιβάζεται στα ΜΜΜ της πρωτεύουσας, απλά πλησιάζοντας την τραπεζική του κάρτα (είτε την ίδια, είτε το ψηφιακό αντίγραφό της στο κινητό τηλέφωνο) στον ειδικό αναγνώστη στα επικυρωτικά μηχανήματα δίχως να χρειάζεται να εκδώσει τις γνωστές στο επιβατικό κοινό ATH.ENA Ticket και ATH.ENA Card.

Τα παραπάνω εισιτήρια δεν θα καταργηθούν, δεδομένου ότι θα συνεχίσουν να προσφέρονται ως εναλλακτική επιλογή, διευκολύνοντας ανθρώπους -και δη ηλικιωμένους- που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες.

Όσον αφορά στα οφέλη του συστήματος, ο επιβάτης θα εξοικονομεί χρόνο κατά τις μετακινήσεις του, μιας και δεν θα χρειάζεται να αναζητάει τα σημεία πώλησης.

 
Παράλληλα, όπως αναφέρει το carandmotor.gr δεν θα χρειάζεται να γνωρίζει τα διαθέσιμα προϊόντα μετακίνησης για να επιλέξει το κατάλληλο. Το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να αναλύσει τα δεδομένα μετακίνησης και η χρέωση στην τραπεζική κάρτα θα είναι ανάλογη με τις διαδρομές, με επιλογή της βέλτιστης.

Σημειώνεται δε ότι το νέο σύστημα θα παρέχει τη δυνατότητα υποστήριξης MaaS (Mobility as a Service), για διασύνδεση με εφαρμογές συνεργατών κινητικότητας όπως ταξί, ενοικιαζόμενα ηλεκτρικά ποδήλατα, αεροπορικές, σιδηροδρομικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, κτλ.

 
Τέλος, θα έχει καθοριστική συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς η μείωση της έκδοσης χάρτινων εισιτηρίων θα μετριάσει το φαινόμενο της απόρριψής τους σε δημόσιους χώρους.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα