Πάτρα: Παραλίγο σύγκρουση ρομποτικού τρένου του ΟΣΕ με ΙΧ - Δεν είχαν κατέβει οι μπάρες

Έναν μήνα μετά το δυστύχημα στα Τέμπη και όπως όλα δείχνουν η ασφάλεια των δρομολογίων των τρένων δεν είναι δεδομένη.

Το βράδυ της Τετάρτης ξεκίνησαν οι πρώτες εμπορευματικές αμαξοστοιχίες Αθήνα - Θεσσαλονίκη ενώ αναμένεται και η έναρξη των επιβατικών τρένων.

Ωστόσο, ο κόσμος είναι ακόμη μουδιασμένος από το τραγικό δυστύχημα που συγκλόνισε την χώρα.

Και παρόλο που δόθηκαν διαβεβαιώσεις για περισσότερη ασφάλεια, τα ξημερώματα της Τετάρτης παραλίγο να υπάρξει μοιραία σύγκρουση.

Σύμφωνα με το pelop.gr, ένα ΙΧ παραλίγο να συγκρουστεί με «ρομποτικό τρένο» του ΟΣΕ στη διάβαση της Διγενή Ακρίτα στον Καστελλόκαμπο της Πάτρας.

Όπως καταγγέλλει ο οδηγός ΙΧ στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», «οι μπάρες δεν είχαν κατέβει ούτε υπήρχε φωτεινή σήμανση και το τεράστιο μηχάνημα εκινείτο πάνω στις ράγες».

Ο οδηγός πρόλαβε και σταμάτησε γλιτώνοντας τη σύγκρουση για λίγα δευτερόλεπτα.

Τι είναι το «ρομποτικό τρένο»
Το συγκεκριμένο «ρομποτικό» μηχάνημα βρίσκεται στο Μηχανοστάσιο του ΟΣΕ, στην οδό Αθηνών και αναλαμβάνει να «φέρει στα ίσα τους» τις ράγες, με ακρίβεια εκατοστού, ενώ «φροντίζει» και για τις κλίσεις, το υψόμετρο και τις γωνίες των σιδηροτροχιών. Το Plasser 08 275/4 αναλαμβάνει «εργασία» τις νυχτερινές ώρες, για να μην παρενοχλείται η κίνηση του τοπικού Προαστιακού.

Το «ρομποτικό» τρένο ανά τακτά διαστήματα και όταν διαπιστωθεί, είτε από μηχανοδηγούς είτε από πεζοπόρα τμήματα της εταιρείας που έχει την ευθύνη συντήρησης, πως σε κάποια χιλιομετρική θέση εμφανίζεται πρόβλημα, οπότε αναλαμβάνει «δράση».

Σωστά χρησιμοποιείται νύχτα, όμως και πάλι θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας. Γιατί αν κάποιο όχημα πέσει πάνω του, σίγουρα η σύγκρουση θα είναι μοιραία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα