Εκλογές 2023: Μάθε που ψηφίζεις. Οι ετεροδημότες και οι άδειες των εργαζομένων

Εκλογές 2023: Μάθε που ψηφίζεις. Οι ετεροδημότες και οι άδειες των εργαζομένων

Ο κύβος ερρίφθη και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 21 Μαΐου. Καιρός, λοιπόν, να… μάθουμε πού ψηφίζουμε.

Για να μάθετε που θα ψηφίσετε στις εκλογές του Μαΐου αρκεί να μπείτε στο site του υπουργείου Εσωτερικών.

Στην ειδική φόρμα «Μάθε που ψηφίζεις» θα συμπληρώστε το ονοματεπώνυμό σας, το όνομα του πατέρα και της μητέρας σας και τη χρονολογία γέννησης.

Πατήστε εδώ για να μάθετε κι εσείς που ψηφίζετε.

 Πού ψηφίζουμε 
Οι εκλογείς ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Οι ετεροδημότες εκλογείς θα ψηφίσουν σε αμιγές ή μεικτό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών της έδρας του Νομού που διαμένουν.

Όλοι οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται για το εκλογικό τμήμα που θα ψηφίσουν, με την έκδοση και δημοσίευση της σχετικής απόφασης του οικείου Αντιπεριφερειάρχη το αργότερο 10 ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η οποία γνωστοποιείται στους δήμους του νομού. 

Πώς ψηφίζουμε 
Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο.

Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας- ένας ή σε μικρές ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή. 

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά. 

Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων. 

Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν. 

Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη:

α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και

β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν). 

Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου 
Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που: 

Έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους (η 1η Ιανουαρίου θεωρείται ως ημερομηνία γέννησης όλων όσων γεννήθηκαν μέσα στο χρόνο). 

Είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας. Δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν. 

Ποιοι στερούνται του δικαιώματος

Όσοι διατελούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση. 

Όσοι το στερήθηκαν λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.

Η ειδική άδεια που δίνεται για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα με αποδοχές. Η άδεια αυτή δεν συμψηφίζεται με την κανονική ή άλλης μορφής άδεια.

Σύμφωνα με την απόφαση που είχε βγει στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση (αναμένεται να επικαιροποιηθεί), ο αριθμός των ημερών άδειας εξαρτάται από την απόσταση και έχει ώς εξής:

-για εργαζόμενους με πενθήμερο:

από 200 – 400 χλμ., μια εργάσιμη ημέρα

από 401 και πάνω, δύο εργάσιμες ημέρες

για τα νησιά μέχρι 3 ημέρες

-για εργαζόμενους με εξαήμερο:

από 100 – 200 χλμ., μια εργάσιμη ημέρα

από 201 – 400 χλμ., δύο εργάσιμες ημέρες

από 401 και πάνω, τρεις εργάσιμες ημέρες

για τα νησιά μέχρι 3 ημέρες

Δημοτικές εκλογές: Τι ισχύει για την εκλογική άδεια των δημοσίων υπαλλήλων
Δημόσιοι υπάλληλοι

Eιδική άδεια, από μία έως τρεις ημέρες, δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι για τη μετάβαση στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος

  
Οι υπάλληλοι για τους οποίους δεν εφαρμόζεται πενθήμερη εβδομάδα εργασίας δικαιούνται άδεια μίας εργάσιμης ημέρας αν μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100 - 200 χιλιομέτρων, δύο ημέρες δικαιούνται όσοι μετακινηθούν σε απόσταση από 200 - 400 χιλιόμετρα, ενώ για αποστάσεις άνω των 400 χιλιομέτρων οδικώς προβλέπεται τριήμερη άδεια. Όσοι μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που θα λάβουν θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

Για τους υπαλλήλους για τους οποίους εφαρμόζεται πενθήμερη εβδομάδα εργασίας χορηγείται άδεια μίας εργάσιμης ημέρας εάν μετακινηθούν σε απόσταση από 200 - 400 χιλιόμετρα, δύο ημερών όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 400 χιλιομέτρων και πάνω, εφόσον μετακινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, ενώ όσοι μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών άδειας θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες. 

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι στις υπηρεσίες στις οποίες, λόγω της αποστολής και λειτουργίας τους, δύνανται να υπάρξουν ιδιαίτερες δυσχέρειες στην εξυπηρέτηση επειγουσών αναγκών του κοινωνικού συνόλου (π.χ. νοσηλευτικά ιδρύματα, λιμένες κτλ) η χρήση της παρεχόμενης εκλογικής άδειας θα πρέπει να γίνει με απόλυτη φειδώ, όσον αφορά τον αριθμό των ημερών αδείας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα