Κακοκαιρία: Πώς θα λειτουργήσει το Δημόσιο την Τρίτη - Τι ισχύει για σχολεία, καταστήματα, delivery και φαρμακεία

Νέες αποφάσεις για την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» ελήφθησαν για την Τρίτη όσον αφορά στα σχολεία, το Δημόσιο, τα εμπορικά καταστήματα.

Στις 10 το πρωί θα λειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες και αύριο Τρίτη ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα οι εργαζόμενοι λόγω της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Εσωτερικών καθώς νέο «κύμα» χιονιά αναμένεται να πλήξει αρκετές περιοχές της χώρας μας από το βράδυ της Δευτέρας, μεταξύ των οποίων και η Αττική.

Μάλιστα αναφέρεται ότι δεν ισχύει η τηλεργασία για εργαζόμενους σε δημόσιες υπηρεσίες στην Αττική και τις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας και Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σε συνέχεια των προηγούμενων ανακοινώσεων αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών κατά την εξέλιξη του καιρικού φαινομένου «ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ», σας γνωρίζουμε ότι ειδικά για την Περιφέρεια Αττικής και για τις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας και Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας , την Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, δεν θα ισχύει το μέτρο της έκτακτης τηλεργασίας που εφαρμόστηκε τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου και οι υπάλληλοι θα πρέπει να προσέλθουν κανονικά στις υπηρεσίες τους. Η ώρα προσέλευσης καθορίζεται στις 10 π.μ., ανεξαρτήτως ωραρίου εργασίας.

Προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, διευκρινίζεται εκ νέου ότι τυχόν ραντεβού με δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί στο διάστημα προγενέστερο της έκτακτης έναρξης λειτουργίας της Υπηρεσίας αύριο, 7/2/2023, στις 10 π.μ., δεν θα πραγματοποιηθούν και οι δημόσιες υπηρεσίες αυτές θα πρέπει να ενημερώσουν με κάθε πρόσφορο τρόπο τους ενδιαφερομένους πολίτες σχετικά και να μεριμνήσουν άμεσα για τον επαναπρογραμματισμό νέου ραντεβού.

Τέλος, επαναλαμβάνεται ότι τα ως άνω δεν τυγχάνουν εφαρμογής σε εκείνους τους υπαλλήλους τα καθήκοντα των οποίων συνδέονται άμεσα με την αντιμετώπιση των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Για τους υπαλλήλους αυτούς, αρμόδιοι να παρέχουν οδηγίες είναι οι επικεφαλής των υπηρεσιών αιχμής, στην οποία ανήκουν οργανικά, ιδίως αρμόδιος επικεφαλής των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, νοσηλευτικών ιδρυμάτων κλπ».

Τι ισχύει για φαρμακεία, καταστήματα και delivery 

Λόγω της κακοκαιρίας τα εμπορικά καταστήματα στα βόρεια και ανατολικά προάστια της Αττικής, αναμένεται να ανοίξουν στις 11:00. Συγκεκριμένα, διευκρινίσεις αναφορικά με το πώς θα λειτουργήσουν αύριο, Τρίτη, τα εμπορικά καταστήματα και τα delivery στη βόρεια, βορειοδυτική και βορειοανατολική Αττική, εν μέσω της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα», δίνει η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «σε ολόκληρη τη βόρεια, βορειοδυτική και βορειοανατολική Αττική, συμπεριλαμβανόμενων των βορείων προαστίων της Αθήνας, ιδίως σε Φυλή, Άνω Λιόσια, Πετρούπολη, Μεταμόρφωση, Άγιο Στέφανο, Κρυονέρι, Άνοιξη, Σταμάτα, Δροσιά, Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Εκάλη, Θρακομακεδόνες, Λυκόβρυση, Κεφαλάρι, Αγία Παρασκευή, Αχαρνές, Μαρούσι, Πεντέλη, Νέα Ερυθραία, Βαρυμπόμπη, Τατόι, Πεύκη, Ηράκλειο, Χολαργό, Ολυμπιακό Χωριό, Παπάγου, Φιλοθέη, Ψυχικό, Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Μεταμόρφωση, Νέα Ιωνία, Μελίσσια, Ανθούσα, Γέρακα, Παιανία, Παλλήνη, Γλυκά Νερά, Σπάτα, Κορωπί, Μαρκόπουλο και Πικέρμι τα εμπορικά καταστήματα θα μπορούν να είναι ανοικτά την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023 από ώρα 11.00 π.μ., λόγω παγετού. Από τα ως άνω καταστήματα εξαιρούνται τα φαρμακεία και τα πρατήρια βενζίνης».

Παράλληλα, όπως ξεκαθαρίζει το υπουργείο, απαγορεύεται την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023 η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier, στις ίδιες περιοχές, καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας και Σποράδων μέχρι ώρα 11.00 π.μ.

 Σε ποιες περιοχές θα είναι κλειστά τα σχολεία την Τρίτη 

Ειδικότερα, μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί ότι κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε Εύβοια, Φθιώτιδα, Σάμο καθώς και ορισμενα σχολεία της Κρήτης και της Λέσβου. Αναφορικά με την περιοχή της Αττικής, αρκετά είναι τα σχολεία του νομού που δεν θα λειτουργήσουν.

Αναλυτικά:

Αττική

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο τα σχολεία Πρωτοβάθμιας/Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και οι λαϊκές αγορές των περιοχών που αναμένεται να πληγούν από το νέο κύμα κακοκαιρίας, σύμφωνα με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής. Στους υπόλοιπους δήμους θα λειτουργήσουν όλα κανονικά.

Η απόφαση ελήφθη μετά τη διαβούλευση του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, με τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες, τους αντιπεριφερειάρχες Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλη και Παιδείας Χ. Αλεξανδράτο, καθώς και των δημάρχων, αφού συνεκτιμήθηκαν οι απόψεις των τελευταίων και οι μετεωρολογικές προβλέψεις.

Συγκεκριμένα για τα σχολεία προβλέπονται τα εξής:

* Στην Ανατολική Αττική, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία, πλην εκείνων των δήμων Λαυρεωτικής και Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης που θα λειτουργήσουν κανονικά. Ωστόσο μετά από αίτημα των δήμων σε Παιανία, Κορωπί και Σαρωνικό θα λειτουργήσουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

* Στη Δυτική Αττική θα είναι κλειστά πλην του δήμου Μεγαρέων όπου θα λειτουργήσουν κανονικά.

* Στον Βόρειο Τομέα Αθηνών θα παραμείνουν κλειστά σε όλους τους δήμους: Αγ. Παρασκευής, Παπάγου Χολαργού, Πεντέλης, Φιλοθέης-Ψυχικού, Μεταμόρφωσης, Κηφισιάς, Νέας Ιωνίας, Χαλανδρίου, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Πεύκης-Λυκόβρυσης, Ηρακλείου).

* Στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία των δήμων Ζωγράφου, Βύρωνα, Καισαριανής, Ηλιούπολης. Στους υπόλοιπους δήμους λειτουργούν κανονικά.

* Στην Αντιπεριφέρεια Πειραιά δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία του Δήμου Περάματος. Από το δήμο Κερατσινίου λειτουργούν όλα εκτός από τα παρακάτω που θα παραμείνουν κλειστά:

1) Δημοτικά 3ο/6ο/12ο/23ο.

2) Γυμνάσια 1ο/2ο/4ο καθώς και το Ειδικό.

3) Λύκεια 1ο/2ο/3ο και το ΕΠΑΛ.

* Στον δήμο Κορυδαλλού θα είναι όλα ανοιχτά εκτός από τα παρακάτω:

1. Δημοτικά 9ο/ 10ο/ 5ο /12ο

2. Νηπιαγωγείο 3ο/7ο /8ο / 18ο / 19ο /21ο

3. Γυμνάσιο 4ο / 5ο

* Στον Δυτικό Τομέα θα λειτουργήσουν όλα κανονικά εκτός:

Α) Στο δήμο Χαϊδαρίου θα λειτουργήσουν όλα εκτός από τα παρακάτω:

1. Όλα στην περιοχή του Δάσους

2. Όλα στην περιοχή του Δαφνιού

3. 1ο Λύκειο

4. 1ο Γυμνάσιο

Β) Στον δήμο Πετρούπολης θα λειτουργήσουν όλα εκτός από:

1. Νηπιαγωγείο 1ο /2ο / 6ο / 7ο /12ο /15ο /16ο/ 17ο /17ο Παράρτημα

2. Δημοτικό 1ο / 4ο /7ο /8ο /9ο

3. Γυμνάσιο 4ο / 6ο

4. Γενικό λύκειο 3ο

* Στον Νότιο Τομέα και στα νησιά θα λειτουργήσουν όλα κανονικά.

Ο περιφερειάρχης κατά τη διαβούλευση, ευχαρίστησε θερμά τους δημάρχους, τους αντιπεριφερειάρχες και όλα τα στελέχη της Περιφέρειας και των δήμων, και επισήμανε ότι σε περιπτώσεις διαφοροποιήσεων στη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, οι δήμοι που είναι αρμόδιοι για τη λειτουργία τους, θα προβούν σε σχετικές ανακοινώσεις.

Αναφερόμενος στη απόφαση αναστολής της λειτουργίας των συγκεκριμένων σχολείων, που ζήτησαν οι δήμαρχοι, ο κ. Πατούλης προσέθεσε: «Σ' αυτό το πλαίσιο, αξιολογώντας τις προβλέψεις των μετεωρολόγων που επισημαίνουν πως, παρά τη σταδιακή ύφεση του φαινομένου, τις επόμενες ώρες θα επικρατήσουν κατά τόπους χιονοπτώσεις και παγετός, για προληπτικούς λόγους αποφασίζουμε κλείσιμο ορισμένων σχολείων και βρεφονηπιακών σταθμών. Απόλυτη προτεραιότητά μας παραμένει η ασφάλεια των μαθητών, των γονέων τους και του εκπαιδευτικού προσωπικού».

Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Αττικής παρακολουθεί την εξέλιξη των φαινομένων και αφού αξιολογήσει την κατάσταση με νεότερη ανακοίνωση, θα κάνει γνωστό αν θα παραταθεί το κλείσιμο των σχολείων σε ορισμένες περιοχές και την Τετάρτη.

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Κλειστά τα σχολεία στην Σύρο την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου

Εύβοια / Φθιώτιδα

Με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας Γιώργου Κελαϊδίτη, όλα τα σχολεία, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Π.Ε. Εύβοιας θα παραμείνουν κλειστά και αύριο, Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2023 για προληπτικούς λόγους, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών (πυκνή χιονόπτωση, ισχυρός παγετός) που επικρατούν στον Νομό, από την επέλαση της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα».

Το ίδιο θα ισχύσει και για τα σχολεία όλων των βαθμίδων στη Φθιώτιδα. Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Ηλία Σανίδα, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων στη Φθιώτιδα και την Τρίτη  7 Φεβρουαρίου εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων».

Φλώρινα / Κοζάνη / Αμύνταιο

Κλειστά την Τρίτη τα σχολεία σε Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, λόγω της κακοκαιρίας, τα σχολεία στους δήμους Φλώρινας, Κοζάνης και Αμυνταίου. Οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν και στους τρεις δήμους κανονικά.

Αργότερα θα χτυπήσει το κουδούνι σε αρκετούς δήμους στη Δυτική Μακεδονία. Στον δήμο Βελβεντού Κοζάνης και στον δήμο Δεσκάτης Γρεβενών τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 9 το πρωί.

Μια ώρα αργότερα θα λειτουργήσουν τα σχολεία στους δήμους Βοΐου και Νεστορίου. Στις 9.15πμ θα ξεκινήσουν τα μαθήματα στους δήμους Καστοριάς και Γρεβενών. Τέλος στον δήμο Εορδαίας τα σχολεία θα λειτουργήσουν στις 10 το πρωί.

Κρήτη

Στην Κρήτη κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στη Βιάννο, στον δήμο Αμαρίου στο Ρέθυμνο, στον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου και στον δήμο Κισσάμου.

Σάμος

Κλειστά θα είναι αύριο τα σχολεία και στη Σάμο. Στην ανακοίνωση αναφέρεται αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και των Δημοτικών Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών του Δήμου Δυτικής Σάμου και την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023, ως μέτρο πρόληψης και προστασίας της ασφάλειας των μαθητών, των συνοδών και των εκπαιδευτικών.

Λέσβος

Την ίδια στιγμή, κλειστά θα παραμείνουν και αύριο Τρίτη τα σχολεία στον Δήμο Δυτικής Λέσβου με απόφαση Δημάρχου και λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας λόγω των προβλεπόμενων χαμηλών θερμοκρασιών και του παγετού.

Tηλεκπαίδευση όπου αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων

Το γραφείο του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Αλέξανδρου Κόπτση, ανακοινώνει:

Αύριο, Τρίτη 07.02.2023 και τις επόμενες ημέρες, σε όλες τις περιοχές της χώρας στις οποίες αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολικών μονάδων μετά από αποφάσεις Δήμων ή Περιφερειών, θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση. Έχουν ενημερωθεί σχετικά όλοι οι Διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων να μεριμνήσουν ώστε να αποσταλούν εντός της ημέρας στους μαθητές και τις μαθήτριες οι σχετικοί σύνδεσμοι σύνδεσης καθώς και τα προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν την αυριανή ημέρα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα