Ξεκινά η δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού: Για πρώτη φορά οι γονείς αντιμέτωποι με τους 12

Ξεκινά η δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού: Για πρώτη φορά οι γονείς αντιμέτωποι με τους 12

Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου ξεκινά η δίκη για την άγρια δολοφονία του Άλκη Καμπανού, που διαπράχτηκε την 1η Φεβρουαρίου 2022 στην περιοχή Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη. Οι γονείς του αδικοχαμένου 19χρονου, Μελίνα και Αριστείδης Καμπανός, θα έρθουν για πρώτη φορά σε επαφή με τους 12 κατηγορούμενους στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Υπενθυμίζεται πως οι δώδεκα συλληφθέντες παραπέμπονται σε δίκη για τις εξής πράξεις:

Άπαντες για ανθρωποκτονία με δόλο, τετελεσμένη (στην περίπτωση του Άλκη) και σε απόπειρα (στην περίπτωση του πρώτου τραυματισμένου νεαρού), από κοινού, ένας εξ αυτών για απόπειρα ανθρωποκτονίας στην περίπτωση του δεύτερου τραυματισμένου νεαρού, και οι υπόλοιποι 11 ως απλοί συνεργοί στην συγκεκριμένη πράξη, άπαντες για επίθεση και κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Αθλητικού Νόμου, όπως επίσης για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν στη Θεσσαλονίκ

Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι, την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου κατά τις ώρες 06:00 έως 14:00 λόγω συγκεντρώσεων που θα πραγματοποιηθούν δεν θα διεξάγεται η κυκλοφορία και δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση όλων των οχημάτων και στα δύο ρεύματα πορείας της οδού 26ης Οκτωβρίου, στο τμήμα της από την οδό Εγνατίας μέχρι την οδό Πολυτεχνείου. Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται μέσω των οδών Εγνατίας, Δωδεκανήσου, Πολυτεχνείου, Παλαιού Σταθμού, Αναγεννήσεως και των γύρω δρόμων της περιοχής. 

Κούγιας για δίκη Άλκη: Θα ζητήσουμε επέκταση κατηγορίας σε εγκληματική οργάνωση

Μιλώντας στη Voria.gr ο δικηγόρος της οικογένειας του Άλκη, Αλέξης Κούγιας, τόνισε ότι τόσο η οικογένεια όσο και ο ίδιος είναι απόλυτα προετοιμασμένοι για τη δίκη προσθέτοντας ότι θα ζητήσουν την επέκταση της κατηγορίας σε εγκληματική οργάνωση.

«Τόσο η οικογένεια Καμπανού, δηλαδή η μητέρα, ο πατέρας και η αδερφή του αείμνηστου Άλκη και εγώ βεβαίως είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι για να ξεκινήσει η δίκη την Τετάρτη. Δεν θα επιτρέψουμε να μην ξεκινήσει η δίκη εκτός εάν υπάρχουν πολύ σπουδαίοι λόγοι που καθορίζονται από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Βεβαίως, μια δίκη με 12 κατηγορουμένους, οι οποίοι είναι κρατούμενοι και οι οποίοι εκπροσωπούνται από δύο ή τρεις δικηγόρους -και μάλιστα αξιόλογους συναδέλφους- δύσκολα να μην έχει κάποιο πρόβλημα. Αλλά θεωρώ το πρόβλημα αυτό ότι δεν μπορεί να αποτρέψει την έναρξη της δίκης. Εμείς ερχόμαστε στην υπόθεση αυτή αποφασισμένοι να ζητήσουμε την επέκταση της κατηγορίας σε εγκληματική οργάνωση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κούγιας.

Πρόσθεσε ότι θα ζητήσουν επίσης τη συνένωση της δικογραφίας αυτής «μετά το τέλος της δίκης», γιατί είναι σε άλλο δικονομικό στάδιο, «με την υπόθεση - η οποία κατά την άποψη μου ήταν μια ατυχής επιλογή της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης- που όταν ανακαλύφθηκαν τα όπλα στη λέσχη αυτή από όπου ξεκίνησαν οι άνθρωποι που αφαίρεσαν τη ζωή του Άλκη έγινε μια ξεχωριστή δίκη και αποδόθηκαν όλα τα όπλα σε έναν κατηγορούμενο, ο οποίος ήταν ο πρώτος που συνελήφθη».

Ο κ. Κούγιας τόνισε ότι «έτσι θα βρει τον δρόμο και το αδίκημα της εγκληματικής οργανώσεως» αλλά κυρίως θα αποδοθεί στους κατηγορούμενους «το αδίκημα της διακεκριμένης κατοχής όπλων που είναι επίσης κακούργημα».

 Χαρακτήρισε ως «πρωτοφανή στα παγκόσμια δεδομένα» το ότι παρά την άγρια δολοφονία του Άλκη και τη σωρεία των αποδεικτικών στοιχείων, κανένας από τους κατηγορούμενους δεν παραδέχεται ότι χτύπησε τον 19χρονο.

«Είναι πρωτοφανές στα παγκόσμια δεδομένα να έχουμε έναν άνθρωπο ο οποίος έχει πολτοποιημένο κεφάλι από χτυπήματα, κατακρεουργημένο από μαχαίρια καράμπιτ, δρεπάνια, να υπάρχει βίντεο ότι όλοι συμμετέχουν και ούτε ένας από τους κατηγορούμενους να μην παραδέχεται ότι χτύπησε, ούτε ένας από τους κατηγορούμενους να μη λέει αλήθεια στην προανάκριση και την ανάκριση και να κατονομάζει κάποιον άλλον. Οπότε έχουμε μια παραπομπή για όλους με το ίδιο αντικείμενο, δηλαδή της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και με τις δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας εναντίον των δύο άλλων νεαρών που γλύτωσαν από θαύμα και κατηγορουμένους που κανείς από αυτούς δεν παραδέχεται καμία πράξη. Είναι μια υπόθεση που πραγματικά κατά την ταπεινή μου άποψη όσον αφορά το στάδιο το προδικαστικό δηλαδή τον χρόνο που έγινε η προανάκριση και η ανάκριση δεν υπάρχει προηγούμενο. Να δούμε τώρα μήπως οι κατηγορούμενοι μετανόησαν και θέλουν να πουν ορισμένα πράγματα διαφωτιστικά, ώστε και η δική τους ψυχή να ηρεμήσει και να έχουν μια ήσυχη συνείδηση και η οικογένεια του Άλκη Καμπανού να πάρει σαφείς απαντήσεις για το τι ακριβώς συνέβη με το παιδί τους», κατέληξε ο κ. Κούγιας.

Παίρνει το όνομα του Άλκη ο δρόμος που δολοφονήθηκε

Ο δρόμος στον οποίο δολοφονήθηκε τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου του 2022, ο 19χρονος Άλκης Καμπανός, παίρνει ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής Ονοματοδοσίας Οδών του δήμου Θεσσαλονίκης το όνομά του, σύμφωνα με ανάρτηση του δήμαρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, στο Facebook. Μάλιστα, ο κ. Ζέρβας τονίζει ότι «είναι μια συμβολική κίνηση για να μην ξεχάσουμε ως κοινωνία όλα όσα πρέπει να αλλάξουν.

Αναλυτικά, η ανάρτησή του: Ο δρόμος που δολοφονήθηκε ο Άλκης Καμπανός παίρνει έπειτα από εισήγηση της Επιτροπής Ονοματοδοσίας Οδών του Δήμου Θεσσαλονίκης το όνομά του. Είναι μια συμβολική κίνηση για να μην ξεχάσουμε ως κοινωνία όλα όσα πρέπει να αλλάξουν. Αυτή η μαύρη σελίδα για την πόλη μας πρέπει να χαραχθεί στη μνήμη όλων.

Η οδός Άλκη Καμπανού θα είναι από εδώ και πέρα το νοητό σύνορο πέραν του οποίου καμία εγκληματική πράξη – ούτως ή άλλως ξένη με τα ιδεώδη του αθλητισμού – να μην επαναληφθεί.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα