Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Ξεκίνησαν οι πρώτες αφίξεις γαλαζοαίματων - Φρούριο η Αθήνα

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Ξεκίνησαν οι πρώτες αφίξεις γαλαζοαίματων - Φρούριο η Αθήνα

Χίλιοι αστυνομικοί, ελικόπτερα και drones έχουν επιστρατευτεί στο πλαίσιο των αυστηρών μέτρων ασφαλείας. Καταφτάνουν στην Αθήνα οι υψηλοί προσκεκλημένοι.

Στην τελική ευθεία μπήκε η προετοιμασία για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στο Τατόι. Μέλημα τόσο της οικογένειας όσο και των υπευθύνων είναι να μην υπάρχει συνωστισμός και να μην ταλαιπωρηθεί ο κόσμος που θα βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας. 

Τα τελευταία 24ωρα, τα πρώην βασιλικά κτήματα Τατοΐου έχουν αλλάξει όψη. Απομακρύνθηκαν φερτά υλικά, διαμορφώθηκαν χώροι, έγιναν εργασίες αποκατάστασης και αναμένεται τα έργα να ολοκληρωθούν έως αργά το απόγευμα της Κυριακής. 

Την ίδια ώρα, σε κεντρικό ξενοχείο της Αθήνας που πλέον έχει κατακλυστεί από γαλαζοαίματους βρέθηκαν νωρίτερα η Μαρί Σαντάλ μαζί με την Τατιάνα Μπλάτνικ, μερικές ώρες πριν την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Παράλληλα, οι δύο μικρότεροι γιοι του τέως βασιλιά, Νικόλαος και Φίλιππος, φορώντας μαύρη γραβάτα και μπλε σκούρο κοστούμι, συναντήθηκαν στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την αυριανή διαδικασία της ταφής του Κωνσταντίνου, η οποία θα ξεκινήσει στις 12:00 το πρωί με την εξόδιο ακολουθία από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι Τατόι.

 Ολη η τέως βασιλική οικογένεια, η σύζυγος του Κωνσταντίνου Αννα-Μαρία, τα παιδιά και τα εγγόνια τους, διαμένουν σε κεντρικό ξενοδοχείο στο Σύνταγμα και τα τελευταία 24ωρα βρίσκονται σε πυρετό προετοιμασιών για την κηδεία.

Ξεκίνησαν οι πρώτες αφίξεις γαλαζοαίματων

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι καλεσμένοι ανέρχονται στους 187 και θα μπορούν να μπουν στη Μητρόπολη, αυστηρά με ονομαστική πρόσκληση. Πρόκειται για μέλη βασιλικών οικογενειών από 11 κράτη. Περίπου 60 Έλληνες, στενοί φίλοι, πρώην συμμαθητές του τέως βασιλιά, πολιτικοί και επιχειρηματίες, έχουν κληθεί.

Σύσσωμη η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας θα παραστεί στην κηδεία με τα περισσότερα μέλη της να βρίσκονται ήδη εδώ. Μάλιστα, ήδη βρίσκονται στην Αθήνα ο βασιλιάς της Ισπανίας, Φελίπε με την σύζυγό του, Λετίθια αλλά και ο επίτιμος βασιλιάς Χουάν Κάρλος Α’. Σήμερα αναμένονται επίσης ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Ερρίκος και ο διάδοχος της Νορβηγίας πρίγκιπας Χάακον.

Βασιλικά μέλη αναμένονται επίσης από την Δανία, την Σουηδία, το Λουξεμβούργο, Νορβηγία, το Μονακό, την Σερβία και την Βουλγαρία, ενώ συνολικά 14 ιδιωτικές πτήσεις αναμένονται σήμερα στο Ελευθέριος Βενιζέλος. 

Αφότου ολοκληρωθεί και η διαδικασία της ταφής η οικογένεια θα παραθέσει γεύμα στους προσκεκλημένους, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

«Φρούριο» η Αθήνα - Το τελετουργικό

Η σορός του τέως Βασιλιά, θα φύγει από το Α' νεκροταφείο αύριο στις 5:00 το πρωί και θα φτάσει στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου περίπου στις 5:45, όπου θα παραμείνει έως και τις 12.00, ώστε να τον αποχαιρετήσει όποιος επιθυμεί.

 Στις 12.00 θα ξεκινήσει η εξόδιος ακολουθία από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, όπου θα διαρκέσει περίπου μία ώρα καθώς στις 13:00 θα αναχωρήσει η σορός για το Τατόι, εκεί όπου θα τελεστεί τρισάγιο στο ναό της Αναστάσεως.

Συνολικά 1.000 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων από Ασφάλεια Αθηνών, κρατική Ασφάλεια, Αντιτρομοκρατική, Επισήμων και ΜΑΤ, θα βρίσκονται επί ποδός, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας, με αφορμή τους υψηλούς προσκεκλημένους που θα βρεθούν στη χώρα μας για την κηδεία του τέως βασιλιά.

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις - Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώθηκε ότι, με σκοπό την ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία πεζών και οχημάτων λόγω της νεκρώσιμης ακολουθίας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, η οποία θα ψαλεί στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, θα εφαρμοσθούν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδικές αρτηρίες του κέντρου της Αθήνας. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική απόφαση της Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής:

Αύριο, Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023 και κατά τις ώρες 06:00' έως 14:00' θα πραγματοποιηθεί προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στις παρακάτω οδούς του Δήμου Αθηναίων:

-Μητροπόλεως σε όλο το μήκος της,

-Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ανδριανού και Ερμού,

-Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αιόλου και Αθηνάς. 

Επιπλέον, απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση οχημάτων στις παραπάνω οδούς, από σήμερα, Κυριακή 15 Ιανουαρίου, από τις 10:00 μ.μ. έως αύριο, Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στις 02:00 μ.μ.

Διευκρινίζεται ότι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μπορεί να παραταθούν ή να μειωθούν καθώς και να μην εφαρμοσθούν ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες, κατά την κρίση του επικεφαλής των μέτρων Τροχαίας.

Σύμφωνα επίσης με την ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας η πρόσβαση στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου πλησίον του Μητροπολιτικού Ναού, όπου θα βρίσκεται η σορός του τέως βασιλιά, θα είναι ελεύθερη από τις 06:00 π.μ. έως τις 11:00 π.μ. της Δευτέρας 16 Ιανουαρίου, ενώ στη συνέχεια, κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας, πρόσβαση στον Μητροπολιτικό Ναό θα έχουν αυστηρά οι προσκεκλημένοι της οικογένειας.

Οι «γαλάζιες» παρουσίες

Στην κηδεία αναμένεται να παραστούν η ευρωβουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, την οποία έχει βαφτίσει ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, οι βουλευτές Μεσσηνίας της ΝΔ, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, αλλά και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος.

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να παραστούν και άλλα κυβερνητικά στελέχη ή βουλευτές της ΝΔ, όπως για παράδειγμα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ενώ το «παρών» έχει δηλώσει πως θα δώσει ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, δεν θα παρευρεθεί στην εξόδιο ακολουθία, επειδή θα βρίσκεται στο εξωτερικό, ειδάλλως θα πήγαινε όπως δήλωσε ο ίδιος δημόσια. Τον κ. Γεωργιάδη, πάντως, αναμένεται να εκπροσωπήσει στην κηδεία η σύζυγός του, Ευγενία Μανωλίδου.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, πάντως, δεν θεωρείται απίθανο να δώσει το «παρών» και ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα