Δώρα ζωής από τον 6χρονο από τα Γρεβενά και από τον 19χρονο από την Άρτα – Ξεκίνησαν οι μεταμοσχεύσεις

Δώρα ζωής από τον 6χρονο από τα Γρεβενά και από τον 19χρονο από την Άρτα – Ξεκίνησαν οι μεταμοσχεύσεις

«Δώρα ζωής» σε λήπτες από Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ιωάννινα αλλά και Ιταλία, δίνουν μετά την γενναία απόφαση των γονιών τους για δωρεά των οργάνων τους, ο 6χρονος από τα Γρεβενά που δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή μετά από ανακοπή και κατέληξε στο νοσοκομείο της Πάτρας καθώς και ο 19χρονος, θύμα τροχαίου, που κατέληξε στο νοσοκομείο της Άρτας. Ήδη στο Ωνάσειο καρδιοχειρουργικό κέντρο γίνεται μεταμόσχευση καρδιάς σε νεαρό λήπτη.

Ο ένας νεφρός και το ήπαρ του 19χρονου από την Άρτα που είχε τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαίο, στο Αγρίνιο, στις 27 Δεκεμβρίου, έφτασαν το μεσημέρι στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, καθώς οι γονείς του παιδιού αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανα του και να δώσουν ζωή σε άλλους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ήδη έχουν κληθεί οι υποψήφιοι λήπτες, θα γίνει άμεσα το τεστ ιστοσυμβατότητας και το απόγευμα θα αρχίσουν οι μεταμοσχεύσεις.

Το πρωί, τρεις ιατρικές ομάδες από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Γιάννενα, βρέθηκαν στο νοσοκομείο Άρτας για να λάβουν τα όργανα του 19χρονου. Μάλιστα, για τη μεταφορά τους στήθηκε “γέφυρα ζωής”. Δικυκλιστές αστυνομικοί της ομάδας Ζ και περιπολικά της Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης, διευκόλυναν τη μεταφορά των μοσχευμάτων.

Μετά από 11 ημέρες νοσηλείας το πρωί της Παρασκευής, ημέρα των Θεοφανείων, η οικογένεια έδωσε την συγκατάθεση της και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων ξεκίνησε άμεσα της διαδικασίες για την λήψη των οργάνων.

 Ο 19χρόνος με παρέα φίλων του έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και προσέκρουσε με μεγάλη ταχύτητα σε κολώνα φωτισμού στο Αγρίνιο, με αποτέλεσμα να υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

 Το βράδυ θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της δωρεάς οργάνων του 6χρονου από τα Γρεβενά, ο οποίος δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή και όταν διαγνώστηκε εγκεφαλικά νεκρός οι γονείς του πήραν τη γενναία απόφαση να δωρίσουν τα όργανά του. Ομάδα γιατρών απο την Ιταλία και την Ελλάδα, θα έρθουν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο προκειμένου να παραλάβουν τα όργανα.

Το ήπαρ, η καρδιά και ίσως οι πνεύμονες θα δοθούν σε λήπτες στη Ιταλία ενώ οι κερατοειδεις και οι νεφροί σε λήπτες στη Ελλάδα. Επί τρεις μέρες το αγοράκι έδινε μεγάλη μάχη για τη ζωή του

Όταν οι γιατροί ανακοίνωσαν στους γονείς τα δυσάρεστα για το παιδί τους, εκείνοι χωρίς δεύτερη σκέψη συναίνεσαν και είπαν ότι επιθυμούν να σωθούν άλλα παιδάκια μέσα από τον θάνατο του δικού τους.

«Η θλίψη μου είναι μεγάλη για την απώλεια του παιδιού, έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, από μια σπουδαία επιστημονική ομάδα που διαθέτουμε στη ΜΕΘ Παίδων στο ΠΓΝΠ με επικεφαλής τον κ. Ηλιάδη. Σε αυτή τη σημαντική ημέρα για τη Χριστιανοσύνη, τα Θεοφάνεια, εκδηλώθηκε το μεγαλείο της ψυχής των γονέων του 6χρονου, που συναίνεσαν στη δωρεά των οργάνων και δίνουν τη δυνατότητα να ζήσουν άλλα παιδάκια», δήλωσε στην εφημερίδα Πελοπόννησος ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης.

«Υποκλινόμαστε σε αυτούς τους γονείς», ανέφερε ο διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων, Ανδρέας Ηλιάδης, προσθέτοντας: «Ενημερώθηκαν τι είναι η δωρεά οργάνων και χωρίς δεύτερη κουβέντα συναίνεσαν και είπαν ότι επιθυμούν να σωθούν παιδάκια μέσα από τον θάνατο του δικού τους παιδιού. Αυτό είναι το συγκλονιστικό. Είναι και τα Θεοφάνεια, είναι σημαδιακά».

Το χρονικό της τραγωδίας
Το παιδάκι που υπέστη αιφνίδια καρδιακή ανακοπή από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στο σπίτι του, στα Γρεβενά, μεταφέρθηκε διασωλημένο στη ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, τα ξημερώματα της Τετάρτης, ελλείψει διαθέσιμης κλίνης στην Θεσσαλονίκη.

Οι γιατροί της ΜΕΘ προχώρησαν στη διαδικασία «ψύξης» του εγκεφάλου, ωστόσο όπως δήλωσε ο κ. Ηλιάδης «δυστυχώς η καρδιακή ανακοπή ήταν τέτοιας φύσης, που προκάλεσε δυστυχώς ανεπανόρθωτες βλάβες στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να επιβεβαιωθεί και να πιστοποιηθεί ο εγκεφαλικός θάνατος».

Από την πρώτη στιγμή, εστάλη γενετικό υλικό στο Ωνάσειο, προκειμένου να εντοπιστεί από τι προκλήθηκε η ανακοπή με δεδομένο ότι δεν υπήρξε κανένα διαγνωσμένο ιατρικό πρόβλημα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα