Λέσβος: Εντονη μετασεισμική ακολουθία μετά τα 4,9 R – Μικρές υλικές ζημιές, επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι 

Λέσβος: Εντονη μετασεισμική ακολουθία μετά τα 4,9 R – Μικρές υλικές ζημιές, επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι 

Aνήσυχοι είναι οι κάτοικοι της Λέσβου μετά τους σεισμούς που σημειώθηκαν τις τελευταίες ώρες στο νησί. Στις 9 παρά 20 το πρωί του Σαββάτου καταγράφηκε ισχυρή σεισμική δόνηση έντασης 4,7 βαθμών, της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν τρία χιλιόμετρα δυτικά – βορειοδυτικά του Μανταμάδου στην περιοχή του Λεπετύμνου της βόρειας Λέσβου, πολύ κοντά στο επίκεντρο του πρώτου σεισμού των 4,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 4 παρά 10 τα ξημερώματα και είχε εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ και οι μετασεισμοί

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού των 4,9 Ρίχτερ εντοπίζεται 6 χλμ. δυτικά-βορειοδυτικά του Μανταμάδου Λέσβου, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 17,5 χλμ.

 H σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο νησί, ενώ μέχρι και αυτήν την ώρα στην περιοχή σημειώνονται μετασεισμοί.

Μάλιστα δύο από αυτούς είχαν μέγεθος πάνω από 3 Ρίχτερ (3,6 και 3,3)

Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί μικροζημιές σε 3 σπίτια στον Μόλυβο και 2 στην Πελόπη και πτώσεις βράχων στην Επαρχιακή οδό κοντά στην Άργενο, που απομακρύνθηκαν έπειτα από παρέμβαση μηχανήματος του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Πέραν των κατολισθήσεων βράχων από τα πρανή των γύρω βουνών στο οδικό δίκτυο της περιοχής έχουν αναφερθεί μικρές ζημιές σε σπίτια στα χωριά Πελόπη και Μόλυβος. Επίσης, έχουν διαπιστωθεί ζημιές στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο χωριό Στύψη.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο «οι υπηρεσίες του Δήμου είναι σε ετοιμότητα και έχει γίνει επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο και με τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα. Η Επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου θα συνεδριάσει τις αμέσως επόμενες ώρες για περαιτέρω ενημέρωση».

 Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι 

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας σε δηλώσεις του εμφανίστηκε καθησυχαστικός, ωστόσο τόνισε ότι στην περιοχή έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 15 μετασεισμοί, μετά τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ.

«Παρακολουθούμε το φαινόμενο. Η συγκεκριμένη περιοχή δίνει σεισμούς και είναι γνωστό το ρήγμα» δήλωσε, προσθέτοντας πως «ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ έγινε αισθητός και στην Τουρκία»..

Λέκκας: Προσοχή για σήμερα μέχρι το βράδυ

Ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ είπε πως σίγουρα σήμερα οι κάτοικοι θα πρέπει να προσέχουν.

Ωστόσο τόνισε πως κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπάρξει μεγαλύτερος σεισμός. «Εμείς σε κάθε περίπτωση παίρνουμε όλα τα μέτρα, αλλά είναι ακραίο το σενάριο» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το εάν οι σεισμοί στην Λέσβο συνδέονται με αυτούς στην Εύβοια, ξεκαθάρισε πως δεν έχουν καμία απολύτως σχέσης, καθώς όπως είπε πρόκειται για «ανεξάρτητα γεωτεκτονικά καθεστώτα».

Προειδοποίηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου
 
Ανησυχία έχουν προκαλέσει η σεισμική δραστηριότητα στην Λέσβο, οι οποίοι ξεκίνησαν με τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Ο γνωστός σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο newsit.gr αναφέρει πως ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ στην Λέσβο μπορεί να μην είναι ο κύριος.

 «Η σεισμική δραστηριότητα βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν μπορούμε να πούμε προς το παρόν εάν επρόκειτο για τον κύριο σεισμό ή όχι, είναι νωρίς. Χρειάζεται πάρα πολλή προσοχή δεδομένου ότι η περιοχή έχει σημαντικό ιστορικό σε ισχυρούς σεισμούς», λέει χαρακτηριστικά.

Άκης Τσελέντης: Χρειάζεται λίγη προσοχή στη Λέσβο σχετικά με τις σεισμικές δονήσεις

«Χρειάζεται λίγη προσοχή γιατί το ρήγμα που έδωσε τους σημερινούς σεισμούς είναι κοντά στο μεγάλο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής που διατρέχει το νησί από τον ένα άκρο στο άλλο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής σεισμολογίας και Διευθυντής του Γεωδυναμικού ινστιτούτου Άκης Τσελέντης.


«Δεν είμαστε 100% σίγουροι ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό και για την ώρα είναι δύσκολο να πούμε κάτι τέτοιο» πρόσθεσε ο κύριος Τσελέντης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα