Λάρισα: Καταδικάστηκε γιατρός για τον θάνατο νεφροπαθή από χορήγηση υψηλής δόσης μεθοτρεξάτης

Λάρισα: Καταδικάστηκε γιατρός για τον θάνατο νεφροπαθή από χορήγηση υψηλής δόσης μεθοτρεξάτης

Ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια κρίθηκε στη Λάρισα γιατρός, στην υπόθεση θανάτου νεφροπαθή, καθώς ο καταδικασθείς συνταγογράφησε υψηλή δόση μεθοτρεξάτης στον ασθενή.

Στην ίδια δίκη που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, ο δεύτερος κατηγορούμενος, επίσης γιατρός, αλλά και ο ιδιοκτήτης της κλινικής όπου πέθανε ο νεφροπαθής, αθωώθηκαν.

Ειδικότερα, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας επέβαλε τη Δευτέρα, ποινή φυλάκισης 10 μηνών με τριετή αναστολή έναν γιατρό για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια. Για το ίδιο αδίκημα, το δικαστήριο αθώωσε τον δεύτερο κατηγορούμενο, επίσης γιατρό, και τον τρίτο κατηγορούμενο, ιδιοκτήτη ιδιωτικής υγειονομικής κλινικής.

Όπως σημειώνει το larissanet.gr, ο πρώτος κατηγορούμενος, ορθοπεδικός στο επάγγελμα, συνταγογράφησε στις 20 Ιανουαρίου του 2017 μεθοτρεξάτη σε μεγάλες ποσότητες σε χρόνια νεφροπαθή τελικού σταδίου με τη σύμφωνη γνώμη του δεύτερου κατηγορούμενου, ο οποίος είναι παθολόγος στην κλινική που ο νεφροπαθής πραγματοποιούσε αιμοκάθαρση από το 2009.

Ο τρίτος κατηγορούμενος, διευθυντής της κλινικής, κατηγορούνταν για μία σειρά παραβάσεων, όπως το ότι συμφώνησε στη χορήγηση της μεθοτρεξάτης, δεν προέβη στον διαρκή αιματολογικό ή κλινικό έλεγχο, και δεν έλαβε όλα εκείνα τα μέτρα, προκειμένου να αποτραπεί η ανάπτυξη τοξικότητας του φαρμάκου στον οργανισμό του ασθενούς.

Όπως είπε η πρόεδρος του δικαστηρίου, ο δεύτερος κατηγορούμενος δεν γνώριζε για την ποσότητα της δοσολογίας που συνταγογράφησε ο πρώτος κατηγορούμενος.

Έτσι το δικαστήριο έκρινε ένοχο μόνο τον πρώτο κατηγορούμενο, επιβάλλοντάς του ποινή φυλάκισης 10 μηνών με τριετή αναστολή, αναγνωρίζοντας το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.

Νωρίτερα, στην απολογία του ο πρώτος κατηγορούμενος κατέθεσε πως ο άτυχος 50χρονος τον επισκέφτηκε στο ιατρείο, για τρίτη φορά τον ίδιο μήνα, παραπονούμενος για πόνους που ένιωθε. Επειδή, όπως κατέθεσε ο ίδιος, η προηγούμενη θεραπεία δεν τον ανακούφισε από τους πόνους, αποφάσισε να χορηγήσει μεθοτρεξάτη.

Τόνισε πως συνέστησε στον νεφροπαθή να μην ξεκινήσει ακόμη τη μεθοτρεξάτη και ότι η λήψη αυτού του φαρμάκου «θα τον πείραζε».

Σχετικά με τη δοσολογία, είπε πως έπρεπε να γράψει μία δοσολογία για να περάσει στο σύστημα το φάρμακο, και να μπορέσει να το παραλάβει ο 50χρονος, και ότι σε καμία περίπτωση δεν θεωρούσε ότι η δοσολογία που έγραψε ήταν η ενδεδειγμένη, καθώς έπρεπε να γίνουν πρώτα οι εξετάσεις.

Τέλος όταν ρωτήθηκε από το δικαστήριο γιατί δεν έγραψε στη συνταγή τη διευκρίνιση ότι η χορήγηση του φαρμάκου θα έπρεπε να ήταν «μια εβδομάδα άπαξ», απάντησε: «Δεν περίμενα ότι θα το πάρει»!

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα