Σεισμός στην Εύβοια: Νύχτα αγωνία από τα 5 ρίχτερ. Τι λένε οι σεισμολόγοι και γιατί ανησυχούν;

Σεισμός στην Εύβοια: Νύχτα αγωνία από τα 5 ρίχτερ. Τι λένε οι σεισμολόγοι και γιατί ανησυχούν;

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στους κατοίκους της Εύβοιας, η έντονη σεισμική ακολουθία που είναι σε εξέλιξη από νωρίς το πρωί της Τρίτης.
Δύσκολη ήταν η νύχτα για τους κατοίκους στην κοινότητα Ζαράκων, καθώς ο νέος σεισμός στη Νότια Εύβοια έφερε νέα προβλήματα.

Από το πρωί της της Τρίτης έχουν σημειωθεί συνολικά 53 σεισμοί.

Οι σεισμολόγοι θα ξεκινήσουν να αξιολογούν όλα τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής, καθώς το ρήγμα δεν ήταν γνωστό. Ο πρώτος σεισμός έγινε το πρωί της Τρίτης και ήταν μεγέθους 4,8 Ρϊχτερ, ενώ ακολούθησαν μετασεισμοί μικρότερου μεγέθους.

Ωστόσο στις 10 η ώρα το βράδυ της Τρίτης σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 5 Ρίχτερ, με τους επιστήμονες να ξεκινούν να μελετούν εκ νέου το φαινόμενο.

Από σήμερα το πρωί θα ξεκινήσουν να αποφαίνονται για το κατά πόσο είναι ο κύριος σεισμός ο σεισμός των 5 Ρίχτερ. Το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό, ήταν άγνωστο, ενώ οι επιστήμονες εκτιμούν ότι υπάρχουν και άλλα ρήγματα που δεν είναι στην επιφάνεια και δεν είναι καταγεγραμμένα.

Σημειώνεται πως και στην Κεφαλλονιά εκδηλώθηκε σεισμός, χωρίς ωστόσο να συνδέονται αυτές οι δύο περιπτώσεις.

Εύβοια: Αιφνιδιάστηκαν οι επιστήμονες από το «ξύπνημα» του άγνωστου ρήγματος

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τον σεισμό που τάρακούνησε τους κατοίκους της Εύβοιας και για το άγνωστο ρήγμα στην περιοχή.
Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στους κατοίκους της Εύβοιας η έντονη σεισμική ακολουθία που είναι σε εξέλιξη από νωρίς το πρωί της Τρίτης.

Σύμφωνα με την αυτόματη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, η δόνηση είχε επίκεντρο περιοχή 8 χλμ. νοτιοανατολικά της Εύβοιας και ήταν μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

To εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 13,8 χλμ.

Παρότι δεν αναφέρθηκαν εκτεταμένες ζημιές στην Εύβοια, ο σεισμός ήταν αρκετά επιφανειακός, ώστε να ταρακουνήσει και το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Για την σεισμική ακολουθία τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

«Ο σεισμός στην Κεφαλλονιά είναι ένα τελείως διαφορετικό γεγονός και δεν θα πρέπει να τον συνδέουμε με αυτόν της Εύβοιας. Από χθες το πρωί έχει εκκινήσει μία έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της κεντρικής και νότιας Εύβοιας, κοντά στο χωριό Ζάρακες. Είχε κάνει και κάποιους μικρούς σεισμούς πριν από χθες. Άρχισε χθες με ένα 5,1 Ρίχτερ τον οποίο υποβαθμίσαμε στη συνέχεια σε 4,9 Ρίχτερ», είπε αρχικά.

«Έπειτα έγινε στις 7 το πρωί ένας σεισμός περίπου 4 ρίχτερ και στη συνέχεια είχαμε περίπου 5 σεισμικές δονήσεις, που θεωρήσαμε ότι θα υπάρχει εκτόνωση. Μετά επανήλθε η σεισμική δραστηριότητα, με σεισμό της τάξεως των 5, 1 βαθμών. Και οι δύο δονήσεις έγιναν αισθητές και στην Αττική και στην Εύβοια», συμπλήρωσε ο κ. Λέκκας.

«Κάθε δραστηριότητα αναλύεται για να δούμε την μετασεισμική ακολουθία στην περιοχή. Στην ξηρά δεν είναι εμφανείς κάποιες ρηξιγενείς ζώνες οι οποίες, να μας προβληματίζουν ότι μπορεί να έχουμε μία σεισμική δραστηριότητα και από εκεί. Όλη αυτή η δραστηριότητα δεν έχει προκαλέσει κάτι το αξιόλογο στην περιοχή. Το θετικό σε αυτή την περιοχή είναι ότι το υπόβαθρο που καταγράφει, είναι βραχώδεις κυματισμοί, είναι οι πλάκες της Καρύστου, είναι τα μάρμαρα, που δεν ενισχύουν την σεισμική δραστηριότητα και οι εντάσεις. Στην περιοχή δεν έχουμε προβλήματα. Ο δομημένος ιστός της περιοχής είναι αρκετά ισχυρός εκτός από κάποια παλιά σπίτια», ανέφερε σχετικά με ενδεχόμενες υλικές ζημιές στις περιοχές της Εύβοιας όπου εκδηλώθηκε ο σεισμός.

Τι προβληματίζει τους ειδικούς;

«Μας προβληματίζει με την ένα ότι πρέπει να επιτηρήσουμε αυστηρά την περιοχή, πρέπει να δούμε κάποια μέτρα που θα εφαρμοστούν για να μην υπάρχουν επιπτώσεις εάν εκδηλωθεί και ένας νέος μεγαλύτερος σεισμός. Γι’ αυτόν τον σκοπό έχουμε επικοινωνήσει και με τον περιφερειάρχη και με τους Δήμους της περιοχής. Είμαστε και σε επαφή με το αρμόδιο υπουργείο. Η περιοχή δεν έχει σεισμικό δυναμικό για να δώσει σεισμό της τάξεως των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Δεν έχει σχέση με άλλους σεισμούς στον ελληνικό χώρο. Είμαστε στον ίδιο χώρο, αλλά δεν επηρεάζει το ένα το άλλο», σχολίασε ο κ. Λέκκας για την σεισμική ακολουθία.

Για την παρακολούθηση του φαινομένου, είπε κλείνοντας ο κ. Λέκκας πως, «πρόκειται για ένα άγνωστο τυφλό ρήγμα που δε βγαίνει στην επιφάνεια. Στον θαλάσσιο χώρο έχουμε ρήγματα που δικαιολογούν τις σεισμικές δραστηριότητες. Το φαινόμενο του σεισμού είναι ένα περίπλοκο φαινόμενο το οποίο δεν βλέπουμε και προσπαθούμε να παρατηρήσουμε μέσω οργάνων. Είναι ένα φαινόμενο που δεν μπορεί να ανιχνευθεί ή να καταγραφούν οι διαδικασίες πριν τον σεισμό. Δεν έχουμε τη δυνατότητα ου έχουμε σε άλλα φυσικά φαινόμενα».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα