Θεσσαλονίκη - Δομή ΑΜεΑ: Του έκαψε τα χέρια με καυτό νερό για παραδειγματισμό

Θεσσαλονίκη - Δομή ΑΜεΑ: Του έκαψε τα χέρια με καυτό νερό για παραδειγματισμό

Σοκάρουν όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τη δομή ΑμεΑ στη Θεσσαλονίκη, μετά το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Μάρτυρες καταγγέλλουν βασανιστήρια, ενώ συγκλονίζουν οι αποκρύψεις θανάτων. Οι Αρχές διαπίστωσαν σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και την εκπαίδευση εξειδικευμένου προσωπικού.

Οι αποκαλύψεις ξεκίνησαν όταν ο 20χρονος Πάρης έχασε τη ζωή του το Νοέμβριο του 2021 και η οικογένειά του κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στις αρχές.  Η Ολυμπία Κόρδα, Πρόεδρος σωματείου γονέων και κηδεμόνων του ιδρύματος τόνισε στον ΑΝΤ1: «Η κακοποίηση του Πάρη από εργαζόμενο που κατέληξε το παιδί… Αυτά εμείς τα μάθαμε τυχαία και τα καταγγείλαμε, ένα δεύτερο περιστατικό, ένας περιθαλπόμενος δραπέτευσε από το ίδρυμα που είναι στην Πυλαία και βρέθηκε στην Καλαμαριά ξυπόλητο και χαμένο και το βρήκε η αστυνομία και το τρίτο περιστατικό ένας υπάλληλος, εδώ μιλάμε για κακοποίηση,  επειδή ο περιθαλπόμενος έπαιζε με το μ@@@ο του, το πήρε για να το παραδειγματίσει και του έκαψε τα χέρια με καυτό νερό».

«Εμείς τα περιστατικά τα καταγγείλαμε στις 22 Μαΐου του 2022 στην Εισαγγελία Ανηλίκων, ότι έχουν γίνει τρία περιστατικά. Το 1994 ήταν ένα ίδρυμα-πρότυπο και σήμερα καταλήξαμε να έχουμε συνέχεια καταγγελίες» σημειώνει.

Ο δικηγόρος της οικογένειας του 2οχρονου, Δημήτρης  Γκολέμης, ανέφερε ότι «οι υπεύθυνοι της δομής επιχείρησαν να συγκαλύψουν το περιστατικό και το παρουσίαζαν ως ένα χτύπημα από άλλον τρόφιμο, ότι δήθεν άλλος τρόφιμος χτύπησε τον Πάρη με παντόφλα και απέκρυπταν αυτό που είχε συμβεί. Ο Πάρης είχε χτυπηθεί από υπάλληλο του ιδρύματος, ο οποίος φέρεται το μοιραίο βράδυ να ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ».

“Σαφάρι” ελέγχων στις δομές

Την ίδια ώρα επεκτείνονται οι έλεγχοι στις μονάδες παιδικής προστασίας και φροντίδας της Αττικής, μετά τις καταγγελίες που έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας για την “Κιβωτό του Κόσμου”, αλλά και την υπόθεση που αφορά στη δομή ΑμεΑ στη Θεσσαλονίκη. Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει ελέγχους σε έξι δομές στην Αττική.  Το αντικείμενο του ελέγχου, επικεντρώνεται στην εξέταση προσώπων, τη διαπίστωση τυχόν συνθηκών κακοποίησης ή βαριάς παραμέλησης των φιλοξενουμένων, τις ενέργειες διαχείρισης αυτών από τις διοικήσεις τους και εν γένει της ποιότητας και επάρκειας των εγκαταστάσεων, του εξοπλισμού και των παρερχομένων υπηρεσιών των ελεγχόμενων φορέων.

πηγή: enikos.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα