Δομή ΑΜΕΑ στη Θεσσαλονίκη: Παραιτήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο μετά την έρευνα για δυο θανάτους

Δομή ΑΜΕΑ στη Θεσσαλονίκη: Παραιτήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο μετά την έρευνα για δυο θανάτους

Παραιτήθηκε ολόκληρο το Διοικητικό Συμβούλιο δομής παιδιών ΑμΕΑ στη Θεσσαλονίκη. Η παραίτηση ήρθε μετά από έρευνα που έκανε η Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, κατά την οποία βρήκε πολλές παρατυπίες και παραλείψεις. Η έρευνα ξεκίνησε με αφορμή τους δύο θανάτους τροφίμων.

Ο αυτεπάγγελτος έλεγχος εμπειρογνωμόνων σε μονάδα φροντίδας παιδιών με αναπηρία, μετά τον θανάσιμο τραυματισμό περιθαλπόμενου, αποκάλυψε σοβαρές ανεπάρκειες στη λειτουργία της δομής, αλλά και ένα δεύτερο περιστατικό θανάτου που η διοίκηση της μονάδας το κράτησε στο σκοτάδι.

Η συγκεκριμένη δομή μπήκε στο μικροσκόπιο μικτού κλιμακίου επιθεωρητών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) και ιατρών και κοινωνικής λειτουργού, κατά το διάστημα από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Νοέμβριο του 2022 μετά από περιστατικό σοβαρού τραυματισμού περιθαλπόμενου τον Νοέμβριο του 2021 και μετέπειτα θανάτου του στο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν.

Αναφορικά με τις σχετικές ενέργειες της Διοίκησης για την απόδοση ευθυνών για το περιστατικό, διαπιστώθηκε η εκπρόθεσμη παραπομπή υπαλλήλου ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου. Η υπόθεση διερευνάται από τον εισαγγελέα στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης.

Κράτησαν στο σκοτάδι θάνατο δεύτερου περιθαλπόμενου

Στο πρώτο περιστατικό ο περιθαλπόμενος απεβίωσε τον Νοέμβριο του 2021. Σύμφωνα με την οικογένεια του περιθαλπόμενου ένας υπάλληλος της δομής τον χτύπησε, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και την επόμενη μέρα απεβίωσε.

Το δεύτερο συμβάν έγινε τον Ιανουάριο του 2021 όπου σύμφωνα με την διοίκηση ένας νεαρός της δομής ενεπλάκη σε καυγά με άλλους περιθαλπόμενους και ο ίδιος κατέληξε πέντε ημέρες μετά.

Σε ανακοίνωση της ΕΑΔ τονίζεται ότι εγείρονται αμφιβολίες ως προς τη διαχείριση του περιστατικού. Επίσης, δεν έγινε γνωστοποίηση του συμβάντος και του θανάτου του περιθαλπόμενου στις αρμόδιες Αρχές όπως ορίζεται στις κείμενες διατάξεις.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα