Πώς θα προφυλαχθούμε από τον καύσωνα – Χρήσιμες οδηγίες

Εν αναμονή του καύσωνα που αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του σήμερα Πέμπτη και θα συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή, οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους θα πρέπει να προφυλαχθούν από τη ζέστη ακολουθώντας κάποιες απλές οδηγίες που συνιστούν οι ειδικοί.

 «Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι πρέπει να παραμείνουμε σε κλειστούς χώρους οι οποίοι κλιματίζονται καλά και να αποφύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις» δήλωσε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις Έξι» η Σταματούλα Τσικρικά, πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος.

Μιλώντας για τις θερμοκρασίες που προβλέπεται να φθάσουν κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά τους 37 βαθμούς Κελσίου η κ. Τσικρικά τόνισε ότι είναι σημαντικό να φοράμε καπέλο όταν κινούμαστε σε εξωτερικούς χώρους, να αποφεύγουμε το αλκόολ και να φροντίζουμε να πίνουμε πολλά υγρά.

Σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες που έχει εκδώσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστάται στους πολίτες:

• Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

• Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.

• Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.

• Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Τι να προσέχουν παιδιά και ηλικιωμένοι
Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Όταν υπάρχει καύσωνας συστήνεται η παραμονή σε χώρους δροσερούς, καλά αεριζόμενους. Εάν χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις μας θα πρέπει να το αφήνουμε να αεριστεί επαρκώς, προτού βάλουμε μέσα παιδιά και ηλικιωμένους.

Ειδικά αν το αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο σε εξωτερικό χώρο, η θερμοκρασία στο εσωτερικό του μπορεί να είναι πολύ υψηλή και επικίνδυνη για τα μικρά παιδιά και βρέφη.

Αποφεύγουμε το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους, στον ήλιο και τη ζέστη καθώς παραμονεύει κίνδυνος ηλίασης και θερμοπληξίας.

Τα δροσερά μπάνια καθώς και τα παιχνίδια με το νερό ανακουφίζουν τα παιδί σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και την ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα