Κλείνει το δημοτικό σχολείο Γαύδου λόγω έλλειψης μαθητών

Κλείνει το δημοτικό σχολείο Γαύδου λόγω έλλειψης μαθητών

Θλίψη προκαλεί η είδηση ότι κλείνει το δημοτικό σχολείο Γαύδου καθώς οι μαθητές που μαθήτευαν θα πάνε στο Γυμνάσιο και δεν υπάρχουν άλλοι μαθητές σε αυτή τη σχολική βαθμίδα. Ωστόσο το βασικό πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχει Γυμνάσιο στο νησί και δεν αναμένεται να ανοίξει τμήμα για τους μαθητές.

Όπως εξήγησε ο Γ.Γ. του υπουργείου Παιδείας δεν υπάρχει δυνατότητα να ανοίξει Γυμνάσιο στο νησί, πράγμα που σημαίνει πως οι μαθητές θα πρέπει να μετακομίσουν στην Κρήτη που είναι πιο κοντά. Υπενθυμίζεται μάλιστα πως η οικογένεια είχε κάνει έκκληση προς τον πρωθυπουργό προκειμένου να βρεθεί μία λύση.

Ειδικότερο για το θέμα που απασχολεί τις οικογένειες στο ακριτικό νησί, καθώς και το πώς θα στηριχθούν οι δύο μαθητές που σε λίγες ημέρες θα πρέπει να φοιτήσουν στο γυμνάσιο, μίλησε στην ΕΡΤ ο Αλέξανδρος Κόπτσης, γ.γ. του υπουργείου Παιδείας, απαντώντας ότι υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι που καθιστούν αδύνατη την ίδρυση και λειτουργία γυμνασίου στο νησί.

Αδύνατη η δημιουργία τμήματος λέει το υπουργείο
Σχολιάζοντας το καθολικό αίτημα των κατοίκων του ακριτικού νησιού για δημιουργία γυμνασίου, προκειμένου η οικογένεια να μην χωριστεί και εγκαταλείψει το νησί – καθώς η μητέρα αναγκάζεται να μετοικήσει στην Κρήτη μαζί και με το τρίτο παιδί της οικογένειας που είναι στο νηπιαγωγείο αφήνοντας πίσω τον αγρότη πατέρα – ο κ. Κόπτσης δήλωσε ότι είναι αδύνατη η δημιουργία ενός μόνο τμήματος.

«Απαιτούνται οκτώ με εννέα εκπαιδευτικοί γιατί υπάρχουν μαθήματα ειδικότητας», δήλωσε ο κ. Κόπτσης, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να παραλειφθούν μαθήματα γιατί καταστρατηγείται το ωρολόγιο πρόγραμμα και το καταστατικό. Όπως δήλωσε ο ίδιος, θα είναι αμφίβολο να βρεθούν οι απαραίτητοι εκπαιδευτικοί και ακόμα και αν βρεθούν, θα υπάρχει πρόβλημα στις μετακινήσεις τους.

«Έχουμε πάρα πολλές παραμεθόριες περιοχές. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει διαφοροποίηση και δυνατότητα κάλυψης όλων», υποστήριξε ο κ. Κόπτσης.

Συμπληρωματικά δήλωσε ότι «ως πολιτεία κάνουμε τα πάντα. Σε νησιωτικές περιοχές με τόσα λίγα παιδιά είναι αδύνατο. Όπου υπάρχουν τέτοια ζητήματα, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και τους δήμους ψάχνουμε λύσεις για να προσφέρουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη βοήθεια».

79 δημοτικά και 267 νηπιαγωγεία λειτουργούν με λιγότερους από πέντε μαθητές
«Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να παρέχει το μορφωτικό αγαθό της κυβέρνησης σε όλους τους μαθητές. Δεν είναι τυχαίο που στέλνουμε εκπαιδευτικό έστω και για έναν μαθητή, ακόμα και αν πρόκειται για νηπιαγωγείο. Δεν είναι τυχαίο ότι 79 δημοτικά και 267 νηπιαγωγεία λειτουργούν με λιγότερους από πέντε μαθητές», δήλωσε ο κ. Κόπτης.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, στη Γαύδο πέρυσι φοιτούσαν δύο μαθητές στο νηπιαγωγείο και δύο μαθητές στο δημοτικό. «Εμείς στείλαμε μία νηπιαγωγό και μια δασκάλα», είπε, ενώ αναφερόμενος στην φετινή χρονιά δήλωσε ότι «θα υπάρχει μόνο ένας μαθητής στο νηπιαγωγείο. Στο Γυμνάσιο τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά που καθιστούν τη λειτουργία ενός γυμνασίου άκρως προβληματική έως αδύνατη». Και όπως συμπλήρωσε, στο υπουργείο Παιδείας κάνουν τα πάντα για να προσφέρουν εκπαίδευση στον τελευταίο μαθητή της χώρας.

Επιλέξαμε να στηρίξουμε το ακριτικό νησί – Τώρα πρέπει να φύγουμε 
 
Η Έφη Γεωργακά, μητέρα των δύο μοναδικών μαθητών Γυμνασίου στη Γαύδο μέσα σε δέκα ημέρες πρέπει να εγκαταλείψει το νησί για να μπορέσουν τα παιδιά να πάνε σχολείο αλλού

 Στην ΕΡΤ μίλησε η Έφη Γεωργακά, κάτοικος Γαύδου και μητέρα των δύο μοναδικών μαθητών Γυμνασίου στο νησί, που θα χρειαστεί να εγκαταλείψει το ακριτικό νησί λόγω της μη ύπαρξης σχολείου, ένα ενδεχόμενο που όπως δήλωσε την εξοργίζει.

 Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του γ.γ. του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρου Κόπτση, ο οποίος δήλωσε στην ΕΡΤ ότι είναι αδύνατη η δημιουργία ενός μόνο τμήματος η κ. Γεωργακά απάντησε ότι γνωρίζει ότι δεν είναι εφικτό να δημιουργηθεί ένα κανονικό Γυμνάσιο.

Ωστόσο, η ίδια μιλώντας στις «Συνδέσεις» έκανε λόγο για κοροϊδία από την Πολιτεία τονίζοντας ότι η ίδια επέλεξε να στηρίξει εμπράκτως τα σύνορα της χώρας: «Επέλεξα να κάνω την οικογένειά μου στα σύνορα. Μεγάλωσα τρία παιδιά, πολλές φορές κινδύνευσε και η υγεία τους, με πολύ μεγάλες δυσκολίες».

Και όπως είπε αν ήταν εύκολη η ζωή στη Γαύδο θα είχαμε πιο πολλούς ακρίτες. «Έχουμε μια Πολιτεία που δεν μας κοιτάει σε τίποτα» δήλωσε με θυμό η μητέρα των δύο παιδιών που καλείται άμεσα να αλλάξει τη ζωή της οικογένειάς της μετά την άρνηση του υπ. Παιδείας να βρει λύση.

«Ο σύζυγός μου είναι αγρότης, έχουμε κτηνοτροφική μονάδα και εργαζόμαστε σ’ αυτό» δήλωσε η κ. Γεωργακά που καλείται να επιλέξει την μετακόμιση στην Κρήτη προκειμένου να φοιτήσουν στο Γυμνάσιο τα δύο από τα τρία παιδιά της οικογένειας.

«Είναι πολύ δύσκολο να αποχωριστούν τα παιδιά τον πατέρα. Να αφήσουν τον τόπο τους. Σε δέκα ημέρες θα πρέπει να μαζέψουμε τα πράγματά μας και να φύγουμε. Ας βγει κάποιος υπεύθυνος να μας πει “μην ξαναπάτε σε ακριτικό νησί να κάνετε οικογένεια. Είμαστε ανεπαρκείς και δεν μπορούμε να στηρίζουμε τα νησιά μας”».

Την ώρα που στην εκπομπή προβάλονταν παλαιότερα βίντεο από την παρέλαση των παιδιών της – των μοναδικών που φοιτούσαν στο νησί – η κ. Γεωργακά δήλωσε δεικτικά: «Η Πολιτεία μας δεν μπορεί να δώσει χρήματα για να γίνει σχολείο σε ένα ακριτικό νησί. Μπορεί όμως να δίνει χρήματα για καύσιμα για να πηγαινοέρχονται όλοι οι υπουργοί και βουλευτές με ελικόπτερα και να φωτογραφίζονται στα ακριτικά νησιά».

Όπως δήλωσε από τον Δεκέμβριο προσπαθεί να βρεί λύση στο δίκαιο αιτημά της λέγοντας ότι η λύση είναι μια: «Να στηρίξει τα ακριτικά νησιά και στα θέματα υγείας και στα θέματα Παιδείας και να μας δώσουν δουλειές. Δεν πρέπει να μας έχουν παραμελημένους».

Το 2019 ιδιαίτερη συγκίνηση είχε προκαλέσει η παρέλαση στη Γαύδο για την Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου όταν είχε αναστηθεί στο Διαδίκτυο βίντεο που έδειχνε τους τα παιδιά της οικογένειας μαθητές να παρελαύνουν κρατώντας την ελληνική σημαία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα