Ρούλα Πισπιρίγκου: Ρίχνει τις ευθύνες σε άλλους – Οι διάλογοι με την ανακρίτρια

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ρίχνει τις ευθύνες σε άλλους – Οι διάλογοι με την ανακρίτρια

Τι ισχυρίστηκε η Ρούλα Πισπιρίγκου στη συμπληρωματική απολογία της για την απόπειρα ανθρωποκτονίας της 9χρονης Τζωρτζίνας. Οι διάλογοι με την ανακρίτρια.

Tρίχες από τα μαλλιά της Τζωρτζίνας, οι οποίες ελήφθησαν την ημέρα που το κοριτσάκι έπαθε την καρδιακή ανακοπή μέσα στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο τον Απρίλιο του 2021, έχει στα χέρια του ο πατέρας του παιδιού, Μάνος Δασκαλάκης. Αυτό υποστήριξε η Ρούλα Πισπιρίγκου, απαντώντας στις ερωτήσεις της ανακρίτριας Χριστίνας Σαλάππα κατά την απολογία της την περασμένη Δευτέρα, μετά τη νέα κατηγορία που της αποδόθηκε για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του παιδιού της.

«Κατά την ημέρα της ανακοπής, ο κύριος Ηλιάδης (σ.σ.: διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών) είχε ξυρίσει τμήμα του τριχωτού της κεφαλής της Τζωρτζίνας, προκειμένου να προβεί σε κάποια ιατρική πράξη. Αυτές τις τρίχες τις είχαμε φυλάξει και γνωρίζω ότι τις έχει κρατήσει ο σύζυγός μου. Το αναφέρω για να κριθεί αν αυτό το υλικό είναι αξιοποιήσιμο ώστε να διαπιστωθεί αν είχε χορηγηθεί κάποια ουσία στην Τζωρτζίνα μου από εμένα», δήλωσε ενώπιον της ανακρίτριας η Ρ. Πισπιρίγκου. Η κατηγορούμενη, κατά τη διάρκεια της τετράωρης και πλέον απολογίας της, αρνήθηκε το βαρύ κατηγορητήριο που της αποδίδεται.

Το κατηγορητήριο

«Η θυγατέρα σου, Γεωργία Δασκαλάκη, νοσηλευόταν από 8 Απριλίου 2021 χωρίς παθολογικά ευρήματα (λόγω αναφερόμενου από εσένα και μη διαγνωσθέντος ιατρικού ιστορικού εμφάνισης σπασμών) στο Καραμανδάνειο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πατρών. Κατά το διάστημα της νοσηλείας του, το παιδί συνοδευόταν αποκλειστικά από εσένα, η οποία παρέμεινες μαζί του και εναντιώθηκες στην πρόθεση των γιατρών να του χορηγήσουν εξιτήριο, ενόψει της καλής του υγείας. Στις 18:20 εκείνης της ημέρας (σ.σ.: 11 Απριλίου) και κατά τη συνήθη επίσκεψη των γιατρών εφημερίας, το παιδί ήταν σε άριστη κλινική κατάσταση.

Όμως, περίπου στις 19:00, εσύ, με μη επακριβώς γνωσθέντα τρόπο, επενέργησες στο σώμα του παιδιού με αποτέλεσμα να του προκαλέσεις καρδιακή ανακοπή, η οποία επέφερε πτώση των σφύξεων και μηδενισμό του κορεσμού του σε οξυγόνο, εξέλιξη της υγείας του επιστημονικώς ανεξήγητη από τους θεράποντες ιατρούς. Τούτο δε έπραξες με σκοπό να το σκοτώσεις και αφού προηγουμένως αφαίρεσες τη συσκευή παλμικού οξυμέτρου που έφερε το παιδί προς άμεση ειδοποίηση του νοσηλευτικού προσωπικού για την πιθανή πτώση του οξυγόνου στον οργανισμό του. Όμως, το επιδιωκόμενο από σένα ανθρωποκτόνο αποτέλεσμα δεν ολοκληρώθηκε τελικώς, όχι γιατί υπαναχώρησες εκουσίως η ίδια, αλλά από αίτια ανεξάρτητα της θέλησής σου, διότι το επιληφθέν ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου, μολονότι σκοπίμως ενημερώθηκε καθυστερημένα από σένα και βρήκε το παιδί άσφυγμο, απνοϊκό, ωχρό και με μυδρίαση, επιχείρησε επιτυχώς την καρδιακή και πνευμονική αναζωογόνησή του, χάριν της οποίας μετά διάστημα 45 λεπτών ανέκυψε και τελικώς επέζησε», αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

Ρούλα Πισπιρίγκου: Οι διάλογοι με την ανακρίτρια
Η προφυλακισμένη για τη δολοφονία της κόρης της από τον περασμένο Απρίλιο προσπάθησε να αντικρούσει το παραπάνω «αόριστο», κατά τον συνήγορό της Οθωνα Παπαδόπουλο. Από τις ερωτήσεις της ανακρίτριας, πάντως, φαίνεται ο προβληματισμός της δικαστικής λειτουργού για τα… μειωμένα «αντανακλαστικά» και τις αντιδράσεις της όταν συνέβαιναν τα επεισόδια στην Τζωρτζίνα, για το ότι ήταν μόνη αυτή παρούσα κατά την έναρξη των επεισοδίων και ποτέ κάποιος νοσηλευτής ή γιατρός, αλλά και για το ότι η Τζωρτζίνα βρέθηκε χωρίς το ρινικό οξυγόνο όταν οι γιατροί κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν το τελευταίο περιστατικό που άφησε το παιδί παραπληγικό.

Ανακρίτρια: Στις 8 Απριλίου η Τζωρτζίνα εμφάνισε κάποιο επεισόδιο στις 6:00 με 6:30 κι εσείς μεταβήκατε μαζί με την κόρη σας στο νοσοκομείο στις 8:00 το πρωί. Για ποιο λόγο υπήρξε αυτή η καθυστέρηση των δύο ωρών;

Ρ. Πισπιρίγκου: Το επεισόδιο ξεκίνησε περίπου στις 6:30. Μετά από αυτό, η Τζωρτζίνα κοιμήθηκε για πολύ λίγο και ξύπνησε κάνοντας δεύτερο επεισόδιο, το οποίο το αντιλήφθηκε και η ίδια, αφού εξαιτίας αυτού του επεισοδίου ξύπνησε. Μετά από αυτό, ξεκίνησε διαδικασία να τη ρωτήσουμε εγώ, οι γονείς μου και η αδελφή μου τι ακριβώς ένιωθε και, επειδή απευθυνόμασταν σε ένα μικρό παιδί, προσπαθήσαμε να καταλάβουμε τι ακριβώς του συμβαίνει. Επίσης, εκείνη τη στιγμή βρισκόμασταν στο σπίτι της μητέρας μου στον Αλισσό Αχαΐας και χρειαζόταν περίπου μισή ώρα με 40 λεπτά μέχρι να φτάσουμε στο Καραμανδάνειο. Επομένως, μετά το επεισόδιο της μικρής, τη συνεννόηση μαζί της, την προετοιμασία μας για τη μετάβαση στο νοσοκομείο και την απόσταση μεταξύ της οικίας της μητέρας μου και το νοσοκομείο, θεωρώ την ενέργεια σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Ανακρίτρια: Στα επεισόδια που περιγράφετε από τις 8 έως τις 11 Απριλίου 2021, που συνέβησαν πριν από την καρδιακή ανακοπή, ήταν παρών κατά την έναρξη των επεισοδίων κάποιος νοσηλευτής ή γιατρός;

Ρ. Πισπιρίγκου: Στην έναρξη των επεισοδίων δεν είχε τύχει να είναι παρών κάποιος γιατρός ή νοσηλευτής, οι οποίοι ελάμβαναν γνώση του επεισοδίου στη συνέχεια. Συνήθως τους ενημέρωνα εγώ για τα επεισόδια. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές έρχονταν στο δωμάτιο και διαπίστωναν τα συμπτώματα αυτών των επεισοδίων. Άλλωστε, αυτά τα συμπτώματα τα περιγράφουν οι ίδιοι οι γιατροί και νοσηλευτές στις καταθέσεις τους. Υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτές που είδαν τους εμετούς που έκανε η Τζωρτζίνα, τις ανεβασμένες σφύξεις που είχε κατά τη διάρκεια αυτών των επεισοδίων, τις πτώσεις του οξυγόνου και την ταχύπνοια. Άλλωστε, γι’ αυτό τον λόγο κάποια στιγμή τής είχαν βάλει μάσκα οξυγόνου στα 2 λίτρα.

Θέλω να σας αναφέρω ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας ο συνολικός χρόνος παρουσίας των γιατρών και νοσηλευτών στον θάλαμο δεν ήταν πάνω από 30 λεπτά της ώρας, οπότε θα ήταν τρομερή σύμπτωση να συμπέσει η έναρξη επεισοδίου της Τζωρτζίνας με επίσκεψη κάποιου γιατρού ή νοσηλευτή. Η Τζωρτζίνα απαντούσε τότε στους γιατρούς, όταν τη ρωτούσαν, και τους έλεγε τι αισθανόταν, πώς ένιωθε, αν πονάει και πού. Θέλω να επισημάνω ότι είχε πλήρη επαφή με το περιβάλλον και, αν έκανα την οποιαδήποτε παρέμβαση, όπως κατηγορούμαι, στο σώμα της, θα γινόταν αντιληπτό από την ίδια και θα εξέφραζε τους φόβους της τόσο στον μπαμπά της, που την ημέρα της ανακοπής το πρωί ήταν μαζί της, όσο και στους συγγενείς με τους οποίους είχε άμεση επαφή.

Ανακρίτρια: Σύμφωνα με τις καταθέσεις των γιατρών, όταν τους καλέσατε στον θάλαμο, δεν τους δώσατε την εντύπωση ότι συμβαίνει κάτι σοβαρό. Για ποιο λόγο είχατε αυτή τη συμπεριφορά;

Ρ. Πισπιρίγκου: Ως προς αυτό, διευκρινίζω ότι εκείνη την ημέρα εγώ δεν πήγα στο γραφείο των γιατρών για να τους καλέσω σε βοήθεια. Θεωρώ ότι στις καταθέσεις τους έχουν κάνει λάθος ως προς την ημέρα. Άλλωστε, με επιβεβαιώνει και η νοσηλεύτρια κυρία Π., η οποία αναφέρει στην κατάθεσή της ότι πήγε στον θάλαμο της Τζωρτζίνας μετά από κλήση που έλαβε μέσω του κουδουνιού του θαλάμου και μετά από αυτό η ίδια κάλεσε τους γιατρούς.

Ανακρίτρια: Από τον ιατρικό φάκελο της Τζωρτζίνας προκύπτει ότι στις 18:50 πήγατε εσείς στο γραφείο των γιατρών. Επομένως, τι ακριβώς συνέβη εκείνη την ημέρα, ποιος τελικά ειδοποίησε τους γιατρούς;

Ρ. Πισπιρίγκου: Επιμένω ότι εγώ εκείνη την ημέρα δεν πήγα στο γραφείο των γιατρών. Στον ιατρικό φάκελο της Τζωρτζίνας, στη λογοδοσία των νοσηλευτών αναφέρεται το επεισόδιο της Τζωρτζίνας και ότι ενημερώθηκαν οι γιατροί, γεγονός που σημαίνει ότι η νοσηλεύτρια ειδοποίησε τους γιατρούς για να επιληφθούν της κατάστασης, όπως και η ίδια είπε στην κατάθεσή της. Στο ίδιο φύλλο λογοδοσίας των νοσηλευτών αναφέρεται επί λέξει «μετά από έκκληση της μητέρας στο δωμάτιο», γεγονός που σημαίνει ότι εγώ ήμουν εκείνη που ειδοποιεί άμεσα τους νοσηλευτές για το επεισόδιο της Τζωρτζίνας. Η διαφοροποίηση αυτή, που εμφανίζεται στα φύλλα νοσηλείας, θεωρείται ότι είναι λόγω της έντασης και του πανικού της στιγμής.

Ανακρίτρια: Γιατροί αναφέρουν στις καταθέσεις τους ότι, όταν μπήκαν στο δωμάτιο, είδαν την Τζωρτζίνα χωρίς το ρινικό οξυγόνο. Ποιος το έβγαλε;

Ρ. Πισπιρίγκου: Δεν γνωρίζω πώς συνέβη αυτό. Μόνο μια υπόθεση μπορώ να κάνω, ότι τη στιγμή που τραντάχτηκε το παιδί στο κρεβάτι του μετακινήθηκαν από τη μύτη του τα σωληνάκια που κάνουν την παροχή οξυγόνου.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα