Πνιγμοί στη θάλασσα: Ποιες παραλίες είναι οι πιο επικίνδυνες;

Πνιγμοί στη θάλασσα: Ποιες παραλίες είναι οι πιο επικίνδυνες;

Πολυάριθμοι είναι οι πνιγμοί που σημειώνονται κάθε καλοκαίρι σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Στη νούμερο ένα κατηγορία είναι οι μεγάλοι και τα μικρά παιδιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι πνιγμοί στη θάλασσα συμβαίνουν στις βόρειες ακτές της Κρήτης, στις ανατολικές ακτές του Πηλίου, στην ακτογραμμή της νότιας και βόρειας Κατερίνης (π.χ. Νέοι Πόροι), στις δυτικές ακτές του Ιονίου και στις βόρειες ακτές της Ικαρίας.

Οι περισσότεροι πνιγμοί συμβαίνουν στα 7-8 μέτρα, από εκεί που… σκάει το κύμα. Καταρχήν πρέπει να καταλάβουμε ότι οι περισσότεροι πνιγμοί σημειώνονται, είτε στις μεγάλες ηλικιακές ομάδες, είτε σε μικρά παιδιά. Οι πνιγμοί σε μικρά παιδιά προέρχονται από μη γνώσεις κολύμβησης και ελλιπή επιτήρηση. Γενικότερα το μεγαλύτερο εύρος αυτών των περιστατικών σημειώνονται σε περιοχές που έχουν έντονο κυματισμό στη θάλασσά τους», τονίζει στο GRTimes.gr ο διευθυντής της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας (ΕΝΑΚ), Νίκος Γιοβανίδης.

Παρακάτω το GRTimes.gr μ’ ένα σύντομο χρονοδιάγραμμα παραθέτει με βάση τα στοιχεία που διαθέτει εννέα θανάτους λουόμενων, μέσα σε διάστημα ενός μήνα. Να σημειωθεί, πως υπάρχουν κι άλλα περιστατικά είτε πριν είτε αργότερα από τις παρακάτω ημερομηνίες.

Στις 2/6/2022 ανασύρθηκε νεκρός από παραλία στην Αγία Παρασκευή Χαλκιδικής ένας 38χρονος αλλοδαπός, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος.

Δύο μέρες μετά (4/6/2022), ένα 76χρονος έχασε τη ζωή του σε θαλάσσια περιοχή της ανατολικής ακτής του Σταυρού Θεσσαλονίκης.

Στη Θεσσαλονίκη σημειώθηκαν με διαφορά μίας εβδομάδας δύο πνιγμοί σε διαφορετικά σημεία της πόλης. Αρχικά στις 22/6/2022 οι Αρχές εντόπισαν στην ακτή Σοφούλη στην Καλαμαριά, μέσα στη θάλασσα μία 84χρονη χωρίς της αισθήσεις της. Επιπρόσθετα, στις 27/6/2022 η Λιμενική Αρχή Θεσσαλονίκης ανέσυρε δύο λουόμενους, Βουλγαρικής καταγωγής, από την παραλία «Ακρωτήρι» Επανομής, όπου ο 46χρονος πατέρας έχασε τη ζωή του, κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο, ενώ ο 15χρονος γιος του νοσηλεύτηκε.

Στις 1/7/2022 ανασύρθηκε από την θαλάσσια περιοχή Ποσειδίου Χαλκιδικής χωρίς τις αισθήσεις του ένας 70χρονος και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο ΚΥ Κασσάνδρας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός τους.

Επιπλέον, την ίδια ημέρα ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ναυτιλίας, ο θάνατος του Ηλία Νικολακόπουλου, του γνωστού αναλυτή εκλογικών τάσεων και δημοσκοπήσεων, που βρέθηκε δίχως τις αισθήσεις του σε ηλικία 75 ετών σε παραλία της Σύρου.

Δύο μέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 3/7/2022 έχασε τη ζωή του μέσα στη θάλασσα της Σάρτης στη Χαλκιδική ένας 67χρονος αλλοδαπός, όπου διακομίστηκε από το ΕΚΑΒ στο ΚΥ Αγίου Νικολάου κι εκεί διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Να σημειωθεί, πως ίδιες ώρες περίπου ανασύρθηκε από τη θαλάσσια περιοχή της Νέας Περάμου στη Καβάλα, μία 65χρονη Ελληνίδα χωρίς τις αισθήσεις της.

Επιπλέον, τις πρωινές ώρες στις 3/7/2022 βρέθηκε ακόμη μία 77χρονη δίχως τις αισθήσεις της στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Γεωργίου στη Σαλαμίνα.