Φωτιά στο Πόρτο Γερμενό: Προσαγωγή υπόπτου για εμπρησμό - Βελτιωμένη η εικόνα σε Αχαΐα, Κορινθία

Φωτιά στο Πόρτο Γερμενό: Προσαγωγή υπόπτου για εμπρησμό - Βελτιωμένη η εικόνα σε Αχαΐα, Κορινθία

Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά στο Πόρτο Γερμενό, με την Πυροσβεστική να επιχειρεί στο σημείο και να προσπαθεί να περιορίσει το πύρινο μέτωπο.

Οι Αρχές οδηγήθηκαν στη σύλληψη ενός ατόμου για εμπρησμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για άτομο που κατάγεται από την βόρεια Ευρώπη και εντοπίστηκε κοντά στο σημείο που ξέσπασε η πυρκαγιά από την αστυνομία, η οποία περιπολούσε στην περιοχή.

Στην κατοχή του βρέθηκε μπουκάλι με εύφλεκτο υλικό και το εν λόγω άτομο βρίσκεται σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής, ενώ έχει ενημερωθεί σχετικά και η Πυροσβεστική.

Μαρτυρίες αναφέρουν ότι η φωτιά που ξέσπασε στο Πόρτο Γερμενό είναι προϊόν εμπρησμού. Στο σημείο που εκδηλώθηκε η φωτιά υπήρχαν κλαδιά που δεν είχαν μαζευτεί και σκουπίδια, ενώ οι ισχυροί άνεμοι συνέβαλαν στην επέκταση της πυρκαγιάς.

Μάχη με τις φλόγες στο Πόρτο Γερμενό - Βελτιωμένη η εικόνα σε Αχαΐα, Κορινθία

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι σε δασική έκταση στο Πόρτο Γερμενό όπου στο σημείο επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Μάλιστα, συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν ο ελληνικός στρατός, εθελοντές, τοπική αυτοδιοίκηση και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. 

Αυτήν τη στιγμή, η φωτιά καίει στο βουνό, δεν απειλεί σπίτια, ενώ το έργο των πυροσβεστών επικεντρώνεται στο να μην επεκταθούν οι φλόγες προς το Αλεποχώρι. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα σπίτι έχει υποστεί υλικές ζημιές, ενώ με εντολή Αρχηγού Π.Σ. κλιμάκιο της ΔΑΕΕ βρίσκεται στο σημείο για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς. 

Παράλληλα, νέος συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Τρίτης στην Πυροσβεστική καθώς ξέσπασε φωτιά στη βόρεια Κέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση, ενώ στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Όσον αφορά το μέτωπο στην Κόρινθο, στον Άγιο Ιωάννη, επιχειρούν επίγειες και εναέριες με ένα κομμάτι της πυρκαγιάς για έχει ελεγχθεί καθώς παραμένει σε εξέλιξη αλλά δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή.

Oπως ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος, «το μέτωπο της φωτιάς είναι σε δυσπρόσιτο σημείο και μακριά από κατοικημένη περιοχή, ενώ δεν απειλεί καλλιεργήσιμες εκτάσεις».

Όσον αφορά τη φωτιά στο Καλαμάκι Αχαΐας έχει ελεγχθεί.

Αναφορικά με τη πυρκαγιά στη Λεωφόρο Μαραθώνος στο Πικέρμι αντιμετωπίστηκε μέσα σε 20 λεπτά από τις δυνάμεις που έφτασαν στο σημείο.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 65 δασικές πυρκαγιές, ενώ πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος φωτιάς και για αύριο Τετάρτη.

Όσον αφορά τη φωτιά στο Πόρτο Γερμενό τα εναέρια μέσα επικεντρώνονται στην κορυφογραμμή για να μην γυρίσει προς Ψάθα, ενώ η πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων είναι δύσκολη. Στο σημείο επιχειρούν 130 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 35 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων και Ρουμάνων πυροσβεστών, καθώς και η ομάδα Σ.μη.Ε.Α. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 5 Α/Φ και 6 Ε/Π, εκ των οποίων το 1 Ε/Π για εναέριο συντονισμό. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

 Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, επιχειρούν πλήρως και συντονισμένα, όπως δήλωσε νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Μάνδρας, Παναγιώτης Κολοβέντζος.

 «Η φωτιά είναι μέσα στη χαράδρα και καίει δασικές εκτάσεις», είπε και πρόσθεσε: «Οι δυνάμεις επιχειρούν πλήρως και σε όλο το μέτωπο, όμως οι συνεχείς εναλλαγές του αέρα δυσκολεύουν πολύ το έργο τους. Αν δεν είχε αυτή την δύναμη ο αέρας, θα την είχαμε θέσει υπό έλεγχο, όμως αλλάζει συνεχώς και κάποιες στιγμές δυναμώνει πολύ».

Μάλιστα, επειδή το μέτωπο κινείται προς τον Μύτικα, οι Αρχές προχώρησαν έγκαιρα σε εκκένωση. «Εκκενώθηκε προληπτικά ο Μύτικας, με εντολή να κινηθούν προς την Ψάθα. Από εκεί και πέρα, είμαστε σε πλήρη κινητοποίηση με όλες τις δυνάμεις μας», ανέφερε ο κ. Κολοβέντζος.

Ζημιές σε σπίτια και μαρτυρία για ύποπτο μηχανάκι

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλλουν αγώνα για να μην περάσει η φωτιά στην Ψάθα. Αυτή την ώρα η κατάσταση σύμφωνα με την πυροσβεστική είναι καλύτερη και έχουν μείνει 6-7 εστίες φωτιάς πάνω από το Πόρτο Γερμενό και στην Ψάθα. Ανησυχία θα υπάρξει εάν γυρίσουν οι άνεμοι προς το όρος Πατέρα.

Η πυροσβεστική καταβάλλει τεράστιες δυνάμεις να περιορίσει το πύρινο μέτωπο και επιχειρεί να οριοθετήσει τη φωτιά προτού περάσει την κορυφογραμμή.

Η φωτιά έχει προκαλέσει φθορές και σύμφωνα με πληροφορίες έχει κάψει ένα σπίτι.

Κάτοικος της περιοχής ανέφερε πως την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά άκουσε να φεύγει ένα μηχανάκι από το σημείο.

 

Εντολή εκκένωσης από το 112 

Η φωτιά ξέσπασε στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης σε δασική έκταση, σημαίνοντας συναγερμό στην κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, ενώ μήνυμα από το 112 έλαβαν νωρίτερα οι κάτοικοι του οικισμού Μύτικα με εντολή να εκκενώσουν την περιοχή λόγω της φωτιάς.  

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία:

1. Επί της επαρχιακής οδού Οινόης – Πόρτο Γερμενό από το ύψος της ταβέρνας κρύο πηγάδι ρέυμα κυκλοφορίας προς Πόρτο Γερμενό

2. Επί της επαρχιακής οδού Αλεποχωρίου – Ψάθας – Βιλίων από το ύψος της οδού Πευκών ρέυμα κυκλοφορίας προς Ψάθα.

Ευνοϊκές οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες για τη διάδοση της φωτιάς στο Πόρτο Γερμενό

Σημειώνεται πως οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για τη διάδοση της φωτιάς της δασικής πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε το μεσημέρι και βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή του Πόρτο Γερμενό στη Δ. Αττική, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το meteo. Ο καπνός της φωτιάς είναι ορατός και από τις κάμερες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ)/meteo.gr στην Πεντέλη. 

 Στην ευρύτερη περιοχή, με βάση το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών που λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr, πνέουν άνεμοι από Β/BΒΑ με μέσες εντάσεις 3-4 μποφόρ, η θερμοκρασία προσεγγίζει τους 28-30 βαθμούς Κελσίου και η σχετική υγρασία βρίσκεται χαμηλά (15-20%). Συνολικά, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για τη διάδοση της φωτιάς, με την περιεχόμενη υγρασία της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης να εκτιμάται στο 8%.

Επιπρόσθετα, η διεύθυνση πνοής των ανέμων είναι τέτοια που μεγιστοποιεί το δυναμικό για την απρόβλεπτη και γρήγορη διάδοση της φωτιάς, καθώς οι άνεμοι πνέουν σχεδόν κάθετα στον ορεινό όγκο του όρους Πατέρας.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της πυρομετεωρολογικής μονάδας FLAME του ΕΑΑ/meteo.gr, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή θα παραμείνουν δυσμενείς έως αργά το απόγευμα (18:00-19:00), οπότε και αναμένεται σταδιακά να βελτιωθούν. Η βελτίωση αυτή θα χαρακτηριστεί από τη σταδιακή υποχώρηση των ισχυρών ανέμων σε εντάσεις 2-3 μποφόρ και την ανάκαμψη της υγρασίας της νεκρής δασική καύσιμης ύλης σε επίπεδα άνω του 10%, στοιχεία που αναμένεται να βοηθήσουν το δύσκολο έργο ελέγχου της φωτιάς.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4).

Συγκεκριμένα οι περιοχές που αντιμετωπίζουν κίνδυνο είναι οι εξής:

-Περιφέρεια Αττικής

-Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)

-Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Στη σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται πως: «Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα