Πύρινη κόλαση στο Πόρτο Γερμενό - Βελτιωμένη η εικόνα σε Αχαΐα, Κορινθία

Πύρινη κόλαση στο Πόρτο Γερμενό - Βελτιωμένη η εικόνα σε Αχαΐα, Κορινθία

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται για μια ακόμη ημέρα η χώρα από το μεσημέρι της Τετάρτης (5/7) καθώς πύρινα μέτωπα μαίνονται σε όλη τη χώρα, με μεγαλύτερη τη φωτιά στο Πόρτο Γερμενό, για την οποία ενεργοποιήθηκε και το 112.

Σε έκτακτη ενημέρωση προχώρησε η Πυροσβεστική για τα πύρινα μέτωπα που κατακαίνε τη χώρα.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Ραφαέλλα Τζίμα, 65 δασικές πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο 24ωρο με πιο σημαντική αυτή στο Πόρτο Γερμενό όπου έχουν κινητοποιηθεί ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Νωρίτερα το 112 κάλεσε τους πολίτες που βρίσκονται στον Μύτικα να εκκενώσουν προς Ψάθα.

Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης στη φωτιά στο Πόρτο Γερμενό παρέχουν ο ελληνικός στρατός, εθελοντές, τοπική αυτοδιοίκηση και δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας.

Αναφορικά με τη πυρκαγιά στη Λεωφόρο Μαραθώνος στο Πικέρμι αντιμετωπίστηκε μέσα σε 20 λεπτά από τις δυνάμεις που έφτασαν στο σημείο.

Στην Κόρινθο, στον Άγιο Ιωάννη, επιχειρούν επίγειες και εναέριες με ένα κομμάτι της πυρκαγιάς για έχει ελεγχθεί καθώς παραμένει σε εξέλιξη αλλά δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή. Όσον αφορά τη φωτιά στο Καλαμάκι Αχαΐας έχει ελεγχθεί.

Για αύριο Τετάρτη προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για 3 περιφέρειες της χώρας σύμφωνα με τον χάρτη που εκδίδει η Πολιτική Προστασία.

Ζημιές σε σπίτια και μαρτυρία για ύποπτο μηχανάκι

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλλουν αγώνα για να μην περάσει η φωτιά στην Ψάθα. Αυτή την ώρα η κατάσταση σύμφωνα με την πυροσβεστική είναι καλύτερη και έχουν μείνει 6-7 εστίες φωτιάς πάνω από το Πόρτο Γερμενό και στην Ψάθα. Ανησυχία θα υπάρξει εάν γυρίσουν οι άνεμοι προς το όρος Πατέρα.

Η πυροσβεστική καταβάλλει τεράστιες δυνάμεις να περιορίσει το πύρινο μέτωπο και επιχειρεί να οριοθετήσει τη φωτιά προτού περάσει την κορυφογραμμή.

Η φωτιά έχει προκαλέσει φθορές και σύμφωνα με πληροφορίες έχει κάψει ένα σπίτι.

Κάτοικος της περιοχής ανέφερε πως την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά άκουσε να φεύγει ένα μηχανάκι από το σημείο.

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα περίπου στις 12 το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Πόρτο Γερμενό. Στο σημείο επιχειρούν 130 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 35 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων και Ρουμάνων πυροσβεστών, καθώς και η ομάδα για τα Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Σ.μη.Ε.Α.).

Επιπλέον ρίψεις από αέρος κάνουν 5 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα, εκ των οποίων το 1 ελικόπτερο είναι για εναέριο συντονισμό. Συνδρομή παρέχουν επίσης εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Σε γενική επιφυλακή έχει τεθεί το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής ενώ με εντολή του αρχηγού του Π.Σ, αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου, κλιμάκιο της ΔΑΕΕ βρίσκεται στην περιοχή της πυρκαγιάς για τη διερεύνηση των αιτιών της.

Σημειώνεται ότι η πυρκαγιά ξέσπασε σήμερα περίπου στις 12 το μεσημέρι σε δασική έκταση κοντά στο κάστρο στο Πόρτο Γερμενό και πλησίον της οδού Αιγοσθενών, ενώ στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι που καθιστούν δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. 

Μάλιστα, πριν λίγη ώρα στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται στον οικισμό Μύτικα να εκκενώσουν την περιοχή τους και να κατευθυνθούν προς την Ψάθα. 

Μήνυμα του 112 για προληπτική απομάκρυνση όσων βρίσκονται στον οικισμό Μύτικα

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στον οικισμό Μύτικα στο Πόρτο Γερμενό για να απομακρυνθούν προληπτικά από την περιοχή και να κατευθυνθούν προς την Ψάθα, λόγω δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στο Μύτικα εκκενώστε τώρα προς Ψάθα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Οδηγίες προστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies ».

Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μάνδρας : Οι ισχυροί άνεμοι κάνουν την κατάσταση πολύ δύσκολη - Η φωτιά καίει δασικές εκτάσεις στο Πόρτο Γερμενό και κατευθύνεται προς Μύτικα

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση στο Πόρτο Γερμενό. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, επιχειρούν πλήρως και συντονισμένα, όπως  δήλωσε  στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Μάνδρας, Παναγιώτης Κολοβέντζος. 
«Η φωτιά είναι μέσα στη χαράδρα και καίει δασικές εκτάσεις»,  είπε και πρόσθεσε: «Οι δυνάμεις επιχειρούν πλήρως και σε όλο το μέτωπο, όμως οι συνεχείς εναλλαγές του αέρα δυσκολεύουν πολύ το έργο τους. Αν δεν είχε αυτή την δύναμη ο αέρας, θα την είχαμε θέσει υπό έλεγχο, όμως αλλάζει συνεχώς και κάποιες στιγμές δυναμώνει πολύ». 
Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί ότι κάηκε κάποιο σπίτι, ωστόσο επειδή το μέτωπο κινείται προς τον Μύτικα, οι Αρχές προχώρησαν έγκαιρα σε εκκένωση. «Εκκενώθηκε προληπτικά ο Μύτικας, με εντολή να κινηθούν προς την Ψάθα. Από εκεί και πέρα, είμαστε σε πλήρη κινητοποίηση με όλες τις δυνάμεις μας», ανέφερε ο κ. Κολοβέντζος. 

Meteo: Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για τη διάδοση της φωτιάς στο Πόρτο Γερμενό - Η κατάσταση θα βελτιωθεί αργά το απόγευμα
 
Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για τη διάδοση της φωτιάς της δασικής πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε το μεσημέρι και βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή του Πόρτο Γερμενό στη Δ. Αττική, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το meteo. Ο καπνός της φωτιάς είναι ορατός και από τις κάμερες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ)/meteo.gr στην Πεντέλη.

Στην ευρύτερη περιοχή, με βάση το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών που λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr, πνέουν άνεμοι από Β/BΒΑ με μέσες εντάσεις 3-4 μποφόρ, η θερμοκρασία προσεγγίζει τους 28-30 βαθμούς Κελσίου και η σχετική υγρασία βρίσκεται χαμηλά (15-20%). Συνολικά, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για τη διάδοση της φωτιάς, με την περιεχόμενη υγρασία της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης να εκτιμάται στο 8%. 
Επιπρόσθετα, η διεύθυνση πνοής των ανέμων είναι τέτοια που μεγιστοποιεί το δυναμικό για την απρόβλεπτη και γρήγορη διάδοση της φωτιάς, καθώς οι άνεμοι πνέουν σχεδόν κάθετα στον ορεινό όγκο του όρους Πατέρας.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της πυρομετεωρολογικής μονάδας FLAME του ΕΑΑ/meteo.gr, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή θα παραμείνουν δυσμενείς έως αργά το απόγευμα (18:00-19:00), οπότε και αναμένεται σταδιακά να βελτιωθούν. Η βελτίωση αυτή θα χαρακτηριστεί από τη σταδιακή υποχώρηση των ισχυρών ανέμων σε εντάσεις 2-3 μποφόρ και την ανάκαμψη της υγρασίας της νεκρής δασική καύσιμης ύλης σε επίπεδα άνω του 10%, στοιχεία που αναμένεται να βοηθήσουν το δύσκολο έργο ελέγχου της φωτιάς. 

Πυρκαγιές: Έκτακτη ενημέρωση στις 18:00 από την Πυροσβεστική

Έκτακτη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής για τις δασικές πυρκαγιές θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 18.00.

Φωτιές σε Κορινθία και Άραξο

Πέρα από το πύρινο μέτωπο που μαίνεται στο Πόρτο Γερμενό και τις αναζωπυρώσεις στην Ιτέα, νέα πυρκαγιές ξέσπασαν το μεσημέρι της Τρίτης σε Κόρινθο και στον Άραξο.

Στην Κορινθία, η πυρκαγιά μαίνεται σε δασική έκταση στην περιοχή Άγιος Ιωάννης, ενώ κοντά είναι το μοναστήρι της Φανερωμένης. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά δεν απειλεί μέχρι τώρα κατοικημένες περιοχές.

Για την κατάσβεσή της έχουν σπεύσει 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και έξι αεροσκάφη.

Όσον αφορά στην πυρκαγιά στον Άραξο Αχαΐας, σημειώθηκε στην περιοχή Καλαμάκι και η εικόνα της κατάσβεσης είναι καλή, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Έχουν κινητοποιηθεί 24 πυροσβέστες με 9 οχήματα, μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος, καθώς και ένα ελικόπτερο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα