Λαγκαδάς: Πέθανε ο αρχιαναστενάρης κυρ Τάσος στα 86 του χρόνια

Λαγκαδάς: Πέθανε ο αρχιαναστενάρης κυρ Τάσος στα 86 του χρόνια

 Πέθανε ο 86χρονος - μεγαλύτερος σε ηλικία αναστενάρης και ο Λαγκαδάς θρηνεί.

Ο Αναστάσιος Γκαϊντατζής, γνωστός ως ο αρχιαναστενάρης κυρ Τάσος του συλλόγου Τα Αναστενάρια του Λαγκαδά

Ο εκλιπών μαζί με τη σύζυγό του Φωτεινή, σύμφωνα με το.grtimes και στη συνέχεια με τα παιδιά του, διατήρησαν το έθιμο, δημιούργησαν τον σύλλογο «Τα Αναστενάρια του Λαγκαδά» και κάθε χρόνο, με εξαίρεση τη διετία της πανδημίας, 21 -23 Μαΐου, των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, συγκεντρώνονταν στο κονάκι τους, στον οικισμό Παπακυριαζή, πλήθος κόσμου για να παρακολουθήσει το πανάρχαιο έθιμο.

Ο κυρ Τάσος και η οικογένειά του, με μπροστάρη τον γιο του Σωτήρη, κάθε χρόνο, υποδέχονταν στο κονάκι επισκέπτες απ’ όλον τον κόσμο, πολλοί από τους οποίους ήταν δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, ερευνητές που επιθυμούσαν να καταγράψουν το έθιμο και να δουν από κοντά την πυροβασία στα κάρβουνα και το φαινόμενο της ακαΐας.

Ήταν ίσως ο μοναδικός που πυροστατούσε στη φωτιά, παρέμενε δηλαδή ακίνητος, και όπως είχε δηλώσει παλαιότερα ο υιός του Σωτήρης, το έθιμο πηγαίνει από γενιά σε γενιά με την οικογένειά του να έχει τα εικονίσματα από το Κωστί της Ανατολικής Θράκης.  Ο αγαπητός κυρ Τάσος πρόσφερε όλα αυτά τα χρόνια πολλά στον τόπο του και στην παράδοση.Η οικογένεια του έφτασε στο Λαγκαδά το 1922 με την ανταλλαγή των πληθυσμών, προερχόμενη από το Κωστί της Ανατολικής Ρωμυλίας. Από εκεί μετέφεραν και το έθιμο – τα Αναστενάρια– μαζί και με άλλα στοιχεία του λαϊκού τους πολιτισμού.

 
Η εξόδιος ακολουθία του Αναστάσιου Γκαϊντατζή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Ιουλίου στις 11.00 π.μ. στον ιερό ναό Αγίου Παντελεήμονος Λαγκαδά.