Έκλεινε το στόμα μου με ταινία και με βιντεοσκοπούσε – Η μήνυση αθλητή των Special Olympics για σεξουαλική κακοποίηση

Έκλεινε το στόμα μου με ταινία και με βιντεοσκοπούσε – Η μήνυση αθλητή των Special Olympics για σεξουαλική κακοποίηση

Η Realnews αποκαλύπτει όλη τη μήνυση για τη σεξουαλική κακοποίηση αθλητή των Special Olympics.

Θύμα βιασμού κατ’ εξακολούθηση και σωματικής βίας καταγγέλλει οικογένεια ότι έπεσε ο γιος της, πρώην χρυσός αθλητής των Special Olympics, από καθηγητές και εργαζομένους γνωστού ιδρύματος για άτομα με νοητική υστέρηση.

Μάλιστα, ο ένας εκ των φερόμενων κακοποιητών του κατηγορείται ότι βιντεοσκοπούσε τις αποτρόπαιες και ασελγείς πράξεις του εις βάρος του άτυχου παιδιού.

Τη μήνυση κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών την περασμένη Πέμπτη ο πατέρας του 23χρονου σήμερα άνδρα, που έχει διαγνωσθεί με σύνδρομο Down, εις βάρος συνολικά πέντε ατόμων (προέδρου του ιδρύματος, ψυχολόγου, ψυχιάτρου, κοινωνικής λειτουργού και διοικητικού υπαλλήλου) για ασελγείς πράξεις, άσκηση βίας, σωματική βλάβη, παρασιώπηση εγκλημάτων, υπόθαλψη και άλλα αδικήματα. Τα όσα εμπεριέχονται στη μήνυση προκαλούν σοκ και αποτροπιασμό, ενώ «ανοίγουν» την πόρτα για νέα έρευνα στον πολύπαθο χώρο των ιδρυμάτων στη χώρα μας.

Το θύμα είναι πρώην αθλητής των Special Olympics, ο οποίος έχει κατακτήσει μετάλλια στο παρελθόν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Από το 2014 και μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2022, παρακολούθησε πρόγραμμα κατάρτισης για άτομα με νοητική υστέρηση στο εν λόγω ίδρυμα. Από τα μέσα Οκτωβρίου του 2021, όμως, άρχισε να εκδηλώνει δείγματα άρνησης, δυσαρέσκειας και φόβου ως προς την παρακολούθηση των μαθημάτων.

Καταγγελίες-σοκ
Πιο συγκεκριμένα, δήλωνε, όπως αναφέρεται στη μήνυση, «ότι πονούσε το κορμί του και παρουσίαζε αδυναμία βάδισης. Συχνά επέστρεφε στην οικία του με αλλαγμένα ρούχα (ακόμη και το εσώρουχό του), ενώ τα ρούχα έδιναν την εντύπωση ότι ήταν πλυμένα». Περίπου στα τέλη Οκτωβρίου του 2021, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται, παρουσίασε εγκόπριση, γεγονός ανεξήγητο, που προκάλεσε την απορία των γονιών του, αφού από την ηλικία των τριάμισι ετών είχε πλήρη έλεγχο των σφιγκτήρων. Η μητέρα του κάλεσε τον ψυχολόγο του ιδρύματος, η αντίδραση του οποίου ήταν τόσο έντονη και επιθετική που την προβλημάτισε.

Από τις συζητήσεις που έγιναν περί τα μέσα Φεβρουαρίου του 2022 μεταξύ γονιών και παιδιού, ως προς την αιτία της αλλαγής της συμπεριφοράς του, το θύμα φέρεται να τους είπε:

«Τον (όνομα ψυχολόγου) δεν τον θέλω, είναι βλάκας και ηλίθιος και με πειράζει. Πάμε στο δωμάτιο και κλείνει την πόρτα με κλειδί. Μου χαϊδεύει τα πόδια, τα χέρια, το στήθος, το κεφάλι και τις πατούσες, κάνουμε μασάζ. Εγώ φωνάζω και του λέω ‘‘(το όνομα) σταμάτα’’. Μου βάζει ταινία στο στόμα και στα χέρια»… Ακολούθως, στη μήνυση, περιγράφεται ο εφιάλτης που βίωνε ο νεαρός με σύνδρομο Down. Πρόκειται για τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες μιας ακραίας σεξουαλικής κακοποίησης.

«Στο τέλος τρώω κέικ ή μπισκότο γιατί με αγαπάει… Του είπα ότι θα έρθει ο πατέρας μου και θα σε τσακίσει. Μου είπε ότι δεν θα έρθει, αν το πεις θα σε μαλώσει και θα γίνεις ρεζίλι…», ανέφερε επιπλέον το θύμα.

Η πραγματογνωμοσύνη
Στο άκουσμα όλων αυτών, οι γονείς αποφάσισαν να κινηθούν νομικά, ενώ ανατέθηκε σε ειδικό παιδοψυχολόγο, νευρολόγο παίδων, να εξετάσει τον πρώην αθλητή και τις καταγγελίες. Κατά τη διάρκεια αυτών των εξετάσεων, ο 23χρονος σήμερα άνδρας είπε ότι, κάποιες φορές, οι πράξεις αυτές βιντεοσκοπούνταν. Από την ψυχομετρική αξιολόγηση που έγινε μέσα από μια σειρά δοκιμασιών και μέσω διαλόγων και κλινικής συνέντευξης, στο πλαίσιο επανειλημμένων συνεδριών, προέκυψε, όπως διατυπώνεται, «εύρυθμη μακρόχρονη μνήμη αλλά και συναισθηματική νοημοσύνη υψηλής λειτουργικότητας», με τον ειδικό παιδοψυχολόγο να αναφέρεται -μεταξύ άλλων- σε «σαφή ένδειξη πραγματικών, τραυματικών εμπειριών, που αφορούν τουλάχιστον σωματική και συναισθηματική κακοποίηση».

Μάλιστα, στην πραγματογνωμοσύνη σημειώνεται ότι «τα γεγονότα αφήγησης του πρώην αθλητή δεν είναι κενά περιεχομένου και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης». Αξίζει να σημειωθεί ότι στη μήνυση καταγγέλλεται άλλος υπάλληλος-καθηγητής του ιδρύματος για εξύβριση, απειλή και άσκηση παράνομης βίας προς τον πρώην αθλητή.

«Ο … (σ.σ.: καθηγητής στο ίδρυμα) μου φώναξε πολύ. Με έβρισε. Με είπε μ… και ζώο και μου έδωσε σφαλιάρα. Έλεγε ‘‘να έρθει ο πατέρας σου ο μ… να πληρώσει τη ζημιά… να μην έχετε να φάτε στο σπίτι σας’’. Εγώ κατουρήθηκα και έγινα ρεζίλι. Μερικά παιδιά έκλαψαν και μερικά γελούσαν», είναι ένα από τα περιστατικά που καταγράφονται.

Έπονται εξελίξεις
Ο δικηγόρος της οικογένειας, Νικόλαος Αλεξανδρής, κάνει λόγο για μια υπόθεση που συγκλονίζει. «Η μαρτυρία του παιδιού καθηλώνει, θα τη χαρακτήριζε κανείς ως μια κατάθεση ψυχής. Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια απεγνωσμένη προσπάθειά του να επικοινωνήσει και να περιγράψει όσες αλγεινές πράξεις βίωνε από τους καθηγητές και εργαζομένους του ιδρύματος συστηματικά και κατ’ εξακολούθηση. Πράγματι, δεν μπορεί να το χωρέσει ο ανθρώπινος νους ότι οι εκπαιδευόμενοι κακοποιούνται σεξουαλικά από τους εκπαιδευτικούς δημόσιου ιδρύματος, οι οποίοι είναι αρμόδιοι για τη φροντίδα και περίθαλψή τους.

Τέτοια αδικήματα είναι το λιγότερο ειδεχθή και απάνθρωπα. Πρέπει, δε, να τιμωρούνται παραδειγματικά, διότι αφορούν ανθρώπινες ψυχές που δεν είναι σε θέση να υπερασπιστούν τον εαυτό τους», αναφέρει ο Ν. Αλεξανδρής. Παράλληλα, τονίζει ότι «οι εξελίξεις που έπονται θα είναι καταιγιστικές και θα πράξουμε παν νόμιμο προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες στους ιθύνοντες, όπως αρμόζει στον καθένα, με κύριο σκοπό τη δικαίωση του παιδιού, το οποίο είναι αξιαγάπητο, έξυπνο και ταλαντούχο».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα