Ρήτρα αναπροσαρμογής: Απαγορεύεται προσωρινά η διακοπή ρεύματος στα ευάλωτα νοικοκυριά

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Απαγορεύεται προσωρινά η διακοπή ρεύματος στα ευάλωτα νοικοκυριά

Δεκτή έκανε εν μέρει το Πολυμελές Πρωτοδικείο τη χορήγηση προσωρινής διαταγής που ζήτησαν καταναλωτικές οργανώσεις απαγορεύοντας προσωρινά τη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, σε περίπτωση μη καταβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής, στα οικιακά τιμολόγια Γ1 και Γ1Ν των ευάλωτων πελατών βάσει του άρθρου 52 ν. 4001/2011.

Στο συγκεκριμένο νόμο εντάσσονται οι οικονομικά ασθενείς οικιακοί καταναλωτές, οι ηλικιωμένοι που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος ηλικίας υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαμένουν με άλλο πρόσωπο που δεν έχει συμπληρώσει το ίδιο όριο ηλικίας, πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας ή σε απομακρυσμένες περιοχές. Η απόφαση ισχύει μέχρι τη συζήτηση της αγωγής, στις 6 Ιουλίου, υπό τον όρο να μη ζητηθεί άλλη αναβολή.
 
Ο Πρόεδρος εργαζομένων ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ καταθέτοντας, χθες, στο δικαστήριο υποστήριξε ότι οι συνάδελφοι του προπηλακίζονται όταν πηγαίνουν να κόψουν το ρεύμα. «Εντολές εκτελούν. Ανεξάρτητου τιμολογίου, ανεξάρτητου πελάτη, εάν ο καταναλωτής δεν πληρώσει το σύνολο του τιμολογίου, του κόβεται το ρεύμα» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Λαμβάνουμε καθημερινά εντολές για διακοπή ρεύματος. Περίπου 500 μόνο στην Αττική και 1.500 σε όλη τη χώρα. Παρά τα μέτρα που λαμβάνονται, οι διακοπές ρεύματος συνεχίζονται σε καθημερινή βάση. Μπορούν να αρνηθούν ότι δεν έχουν δώσει εντολή; Είναι αστείο να μιλάμε για καταστροφή της εταιρείας μέχρι την απόφαση του δικαστηρίου, που έχει πάνω από 5,5 εκ. πελάτες».

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης ακροαματικής διαδικασίας δόθηκε «μάχη» για να μην αναβληθεί η δίκη , ωστόσο, το δικαστήριο έδωσε νέα ημερομηνία συζήτησης για τις 6 Ιουλίου. Την αναβολή ζήτησαν οι νομικοί παραστάτες της ΔΕΗ ενόψει της επικείμενης απόφασης, μετά από δική της αίτηση, για να κριθεί με το θεσμό της πιλοτικής δίκης το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής από τον Άρειο Πάγο. Με τους δικηγόρους των καταναλωτών να αντιδρούν κάνοντας λόγο για προσχηματικό και παρελκυστικό το αίτημα αναβολής

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα