Τρόμος από τις μωβ μέδουσες που έχουν εξαπλωθεί στις ακτές της δυτικής Ελλάδας

Τρόμος από τις μωβ μέδουσες που έχουν εξαπλωθεί στις ακτές της δυτικής Ελλάδας

Ένας νέος κίνδυνος ελλοχεύει στις ελληνικές θάλασσες. Οι μωβ μέδουσες! Θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στην Μεσόγειο και η πληθυσμιακή τους έξαρση συνεχίζεται και φέτος.
Πόνος σαν κάψιμο και κοκκίνισμα στο δέρμα. Θα μπορούσαν να είναι αποτέλεσμα πολύωρης ηλιοθεραπείας.

Αν όμως τα νιώσετε την ώρα που κολυμπάτε, αυτό σημαίνει ότι είχατε μια ατυχή συνάντηση με τις μωβ μέδουσες που ήδη πολιορκούν τις θάλασσες της δυτικής Ελλάδας και φιλοδοξούν να «κατακτήσουν» και το Αιγαίο.

Προσοχή στις παραλίες με πλαγκτόν
Η μωβ μέδουσα παρασύρεται από τα ρεύματα της θάλασσας και ταξιδεύει με αυτό τον τρόπο σε όλη τη μεσόγειο. Από την Πορτογαλία μέχρι το Ισραήλ. Ενδιάμεσος σταθμός οι Ελληνικές ακτές και ιδιαίτερα εκείνες που είναι πλούσιες σε πλαγκτόν.

«Είναι πλάσματα τα οποία βρίσκονται στη στήλη του νερού έχουν μεγάλες κεραίες, η «πελάτσιζα νοκτιλούκα» μπορεί να φτάσει σε μέγεθος περίπου και τα δύο μέτρα» εξήγησε ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου του τμήματος Ωκεανογραφίας, Δρόσος Κουτσούμπας.

«Τα συμπτώματα τα οποία θα πρέπει να περιμένουμε μετά από τσίμπημα της μωβ μέδουσας τα συχνά έχουν να κάνουν με κεφαλαλγία δηλαδή πονοκέφαλο, ναυτία, εμέτους, διάρροια, πτώση της αρτηριακής πίεσης καθώς και επίσης και πιθανή δύσπνοια» επισήμανε η δερματολόγος, Πέννυ Δαλαμπούρα.

Σαρώνει τη δυτική Ελλάδα η μωβ μέδουσα
Η μωβ μέδουσα σαρώνει ήδη τις παραλίες της δυτικής Ελλάδας. Σύμφωνα με το παρατηρητήριο βιοποικιλότητας μέχρι στιγμής έχει εμφανισθεί σε:

Κέρκυρα
Παξούς και Αντίπαξους
Κεφαλλονιά
Ζάκυνθο και στον Αμβρακικό κόλπο
«Αυτό που πρέπει να κάνει κανείς είναι να πάει στο κοντινότερο κέντρο πρωτοβάθμιας φροντίδας – περίθαλψης και εκεί πέρα οι θεράποντες θα του δώσουν τοπικά και συστηματικά ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων αντισταμινική αγωγή και κορτικοστεροειδή» εξήγησε η δερματολόγος.

Αυξάνεται ο πληθυσμός κάθε καλοκαίρι
Σύμφωνα με τους ειδικούς η έκρηξη του πληθυσμού των μεδουσών που γίνεται τέλος της άνοιξης οφείλεται κυρίως στην κλιματική αλλαγή.

«Επίσης μην ξεχνάμε ότι έχουν λείψει οι ρυθμιστικοί θηρευτές από το θαλάσσιο περιβάλλον όπως τα μεγάλα ψάρια και οι θαλάσσιες χελώνες» προσέθεσε ο καθηγητής Ωκεανογραφίας.

Εάν πάντως έρθετε αντιμέτωποι με μια τέτοια μέδουσα, καλό θα είναι να τις αποφεύγετε και σε καμία περίπτωση να μην τις βγάζετε στη στεριά.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα