Πειρατεία στον Περσικό Κόλπο: Έντονο διάβημα του ελληνικού ΥΠΕΞ – Καλά στην υγεία τους οι ναυτικοί

Πειρατεία στον Περσικό Κόλπο: Έντονο διάβημα του ελληνικού ΥΠΕΞ – Καλά στην υγεία τους οι ναυτικοί

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες των ελληνικών αρχών για την απελευθέρωση των Ελλήνων ναυτικών και του Κύπριου συναδέλφου τους μετά την πειρατεία που σημειώθηκε την Παρασκευή σε δύο ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια.

Με έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Ιρανό Πρέσβη στην χώρα μας αντέδρασε η Αθήνα στην κατάληψη δύο ελληνόκτητων πλοίων στον Περσικό Κόλπο και την ομηρία εννέα Ελλήνων και ενός Κύπριου ναυτικού, από μέλη των Φρουρών της Ιρανικής επανάστασης.

Πρόκειται για τα πλοία Delta Poseidon της εταιρείας Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη και το Prudent Warrior της εταιρείας Polembros Shipping Limited συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη. Στο Delta Poseidon βρίσκονταν 25 άτομα πλήρωμα και στο Prudent Warrior βρίσκονταν 23 άτομα πλήρωμα. Συνολικά στα υπό κατάληψη πλοία βρίσκονται 9 Έλληνες ναυτικοί και ένας Κύπριος, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι είναι καλά στην υγεία τους.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι οι πράξεις αυτές αντιβαίνουν στους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας. Το ρεσάλτο των Ιρανών εκτιμάται ότι αποτελεί αντίδραση της Τεχεράνης, στην απόφαση ελληνικού δικαστηρίου να δεσμεύσει τάνκερ που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο, ανοικτά της Εύβοιας, στο πλαίσιο των αμερικανικών κυρώσεων σε ρωσικό δίκτυο παράνομης χρηματοδότησης των φρουρών της επανάστασης.

Καλά στην υγεία τους οι ναυτικοί του Delta Poseidon
Πηγές της εταιρείας Delta Tankers πλοιοκτήτριας του Delta Poseidon ανέφεραν στην ΕΡΤ πως νωρίς το πρωί του Σαββάτου υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τα μέλη του πληρώματος τα οποία είναι καλά στην υγεία τους. Η εταιρεία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές για την διασφάλιση της τύχης πληρώματος και πλοίου.

Η Polembros Shipping, συμφερόντων της οικογένειας Πολέμη, ανακοίνωσε πως η επικοινωνία με το τάνκερ δεν είναι δυνατή προς το παρόν και ο AIS του πλοίου απενεργοποιήθηκε από τις 13:23 ώρα Ελλάδας την Παρασκευή 27/5/2022

Το χρονικό της υπόθεσης
Ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο.

Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες. Αντίστοιχο συμβάν σημειώθηκε και στο άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.

Το γεγονός θεωρείται αντίποινα για το περιστατικό που είχαμε πριν μερικές μέρες στην Κάρυστο με την κατάσχεση μεγάλου φορτίου ιρανικού πετρελαίου το οποίο μεταφερόταν με ρωσικό πλοίο και το οποίο σταμάτησαν λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα από την ΕΕ.

ΕΡΤ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα