Ιωάννα Παλιοσπύρου: Έδειξε το πρόσωπό της και περιέγραψε την επίθεση με βιτριόλι

Τις συγκλονιστικές στιγμές της επίθεσης που άλλαξε για πάντα τη ζωή της περιέγραψε η Ιωάννα Παλιοσπύρου στην εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη, «Πρωταγωνιστές». Πριν ξεκινήσει η συνέντευξη προβλήθηκαν πλάνα με την Ιωάννα να μη φοράει την προστατευτική μάσκα. Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε σχετικά η πλαστική χειρουργός, και γιατρός της Ιωάννας, Μαρία Καλοφώνου.

«Δεν περίμενα κάτι λιγότερο από την Ιωάννα»
«Δεν περίμενα κάτι λιγότερο από την Ιωάννα. Περίμενα ότι θα βγει και θα μιλήσει. Στο ψυχολογικό κομμάτι υποστηρίζεται από εξαιρετικούς επαγγελματίες, γιατί ένα τόσο σοβαρό περιστατικό χρειάζεται επαγγελματική διαχείριση. Δε τη συμβούλευσα ποτέ για την ψυχολογική διαχείριση, το άφησα στους επαγγελματίες. Της είπα μόνο όταν νιώσει δυνατή θα πρέπει να αποκαλύψει το πρόσωπό της, γιατί ό,τι κρατάμε κρυμμένο το δυναμώνουμε, και ό,τι βγαίνει “στο φως” αποδυναμώνεται και δίνουμε δύναμη σε άλλους», σημείωσε η κ. Καλοφώνου.

«Δύο χρόνια μετά η μάσκα μπορεί κατά καιρούς να βγαίνει. Όσο δεν υπάρχει κάποιο καινούργιο χειρουργείο που απαιτεί πίεση, μπορεί και να τη βγάλει τη μάσκα. Υπάρχει και το ψυχολογικό κομμάτι το δικό της, που θέλει πια να δείξει τον εαυτό της. Ήταν πάντα δυνατή και πάντα είναι ένα βήμα μπροστά σε αυτά που περιμένουμε από εκείνη», εξήγησε.

«Δεν έχει τελειώσει με τα χειρουργεία»
«Η Ιωάννα δεν έχει τελειώσει με τα χειρουργεία. Έχουμε πολλή δουλειά και στο τριχωτό της κεφαλής, και στον τράχηλο, στα χέρια. Απλά δεν είναι χειρουργεία που έχουν κίνδυνο ζωής. Είναι χειρουργεία που προγραμματίζουμε και προετοιμάζουμε, οπότε είναι πιο εύκολο από την πρώτη φάση, αλλά παραμένει πολύ δύσκολο», τόνισε η κ. Καλοφώνου.

«Η Ιωάννα θα είναι μόνιμα με αντιηλιακές κρέμες & θα εκτίθεται στον ήλιο πολύ λίγο»
«Η Ιωάννα θα φοράει πάντα προστασία για τον ήλιο. Το δέρμα που έχει δε θα είναι ποτέ το δέρμα που είχε. Όσο και αν πλησιάσουμε αισθητικά, οι λειτουργίες του δέρματός της δε θα είναι οι ίδιες. Η Ιωάννα θα πρέπει να είναι μόνιμα με αντιηλιακές κρέμες και θα εκτίθεται στον ήλιο πολύ λίγο και με μεγάλη προστασία», συνέχισε.

«Έχει μπροστά της ένα 20% της βελτίωσης, αλλά και παραπάνω»
«Μπορούμε να βελτιώσουμε περαιτέρω την εμφάνιση της Ιωάννας. Οι βελτιώσεις δε θα είναι θεαματικές και θα είναι μια επίπονη διαδικασία. Πολλοί άνθρωποι σταματούν την προσπάθεια γιατί κουράζονται. Τώρα έχουμε φτάσει στα 10 χειρουργεία με την Ιωάννα. Έχει μπροστά της ένα 20% βελτίωσης αλλά και παραπάνω. Αλλά όλα εξαρτώνται από την επιμονή και το κουράγιο που έχει ο καθένας μας. Η Ιωάννα θα φτάσει στο 100% που μπορώ να της δώσω. Θεωρώ ότι θα πάει καλά και πολύ καλύτερα, γιατί επιμένει», εξήγησε η κ. Καλοφώνου σχετικά με όσα μπορεί να περιμένει η Ιωάννα Παλιοσπύρου από εδώ και πέρα.

«Η Ιωάννα έχει βοηθήσει τρομερά στο να δεχόμαστε τους εγκαυματίες»
Μιλώντας για το καλό που κάνει στους υπόλοιπους εγκαυματίες το θάρρος που έχει δείξει μέχρι τώρα η Ιωάννα Παλιοσπύρου, η κ. Καλοφώνου ανέφερε ότι «Η θεραπεία δε σταματά στο χειρουργείο. Αυτό ισχύει για όλους τους εγκαυματίες. Πιστεύω ότι η Ιωάννα θα ασχοληθεί και θα βοηθήσει σε αυτό το θέμα. Η Ιωάννα δέχεται μηνύματα από ανθρώπους που έχουν ταλαιπωρηθεί και ταυτίζονται. Στη δική μου κλινική έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους με διάφορους τρόπους. Για την αποκατάσταση του εγκαύματος υπάρχουν ανάγκες, που χρειάζονται και κρατική βοήθεια, αλλά και κοινωνικά θα πρέπει να εκπαιδευτούμε για να δεχόμαστε αυτούς τους ανθρώπους. Σε αυτό η Ιωάννα έχει βοηθήσει τρομερά».

«Τα αρχικά χειρουργεία ήταν τα πιο δύσκολα, όταν ξεκινούσαμε να ανακαλύπτουμε το βάθος του εγκαύματος. Το καυστικό υγρό δε σταματά να λειτουργεί παρά μόνο αν ξεπλυθεί πολύ καλά και αποτελεσματικά. Ο χρόνος που μεσολάβησε μέχρι να ξεπλυθεί το υγρό αυτό, δεν ξέραμε αρχικά μέχρι ποιο βάθος είχε πάει», συνέχισε η κ. Καλοφώνου.

«Αν είχε λιποθυμήσει από τον πόνο, δε θα ζούσε»
«Η Ιωάννα είχε θετική αντίδραση. Μετά την επίθεση έτρεξε και έφτασε γρήγορα σε χώρο που μπορούσε να ξεπλύνει το τραύμα της. Αν είχε λιποθυμήσει από τον πόνο, νομίζω ότι δε θα ζούσε τώρα. Αν το υγρό συνέχιζε να δρα χωρίς να έχει ξεπλυθεί εγκαίρως, θα μπορούσε να έχει πεθάνει. Εμείς εγκαύματα αντιμετωπίζουμε καθημερινά, και μεγαλύτερα σε έκταση. Αλλά, ως χημικό έγκαυμα, της Ιωάννας είναι από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα, ίσως και παγκοσμίως», εξήγησε κλείνοντας η κ. Καλοφώνου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα