Θεσσαλονίκη: Η μάνα που σκότωνε τα παιδιά της στο νοσοκομείο

Θεσσαλονίκη: Η μάνα που σκότωνε τα παιδιά της στο νοσοκομείο

Την ώρα που η κοινή γνώμη παρακολουθεί σοκαρισμένη τις εξελίξεις στην υπόθεση της Πάτρας με τρία παιδιά νεκρά, τη «μητέρα» προφυλακισμένη και τον πατέρα πλέον απέναντί της, στη Θεσσαλονίκη οι παλιότεροι θυμούνται μια ξεχασμένη ιστορία με απίστευτες ομοιότητες.
Στο μακρινό 1985 η Κατερίνα, μια 26χρονη μητέρα φαρμάκωσε τα δύο από τα τρία παιδιά της, ηλικίας 6 και 7 ετών και συνελήφθη λίγο πριν κάνει το ίδιο και στο τρίτο.

Η «Μήδεια» από το Κορδελιό, η φριχτή φόνισσα, η ψυχρή και αμετανόητη παιδοκτόνος όπως έγραφαν τα πρωτοσέλιδα της εποχής, νάρκωνε μέχρι θανάτου με βαρβιτουρικά χάπια τα παιδιά της ακόμη και κατά τη νοσηλεία τους στο νοσοκομείο οπού διακομίζονταν. Η μητέρα τους, δήλωνε στους γιατρούς πως πάσχουν από επιληψία.

Ο ομότιμος καθηγητής ιατροδικαστικής και τοξικολογίας του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Δημήτρης Ψαρούλης ήταν ο ιατροδικαστής που νεκροτόμησε το πρώτο από τα άτυχα παιδιά και εκείνος που θα έλυνε τελικά το γρίφο της υπόθεσης. Όταν ανέλαβε την περίπτωση της 6χρονης Μαρίας που κατέληξε πρώτη, τα στοιχεία που είχε στη διάθεση του ήταν λιγοστά και το αίτιο θανάτου, αδιευκρίνιστο.

Όμως αμέσως μετά ακολουθήσε ο 7χρονος Ζήσης. Το παιδί εισάγεται στο νοσοκομείο λίγες μέρες μετά τον θάνατο της αδελφούλας του και κοιμόταν επίσης σχεδόν μόνιμα. Το αγοράκι πεθαίνει με μοναδικό άνθρωπο δίπλα του την 26χρονη μητέρα του. Και εκεί το αίτιο αδιευκρίνιστο.

Μέσα σε διάστημα περίπου τριών μηνών και μόλις μία εβδομάδα αφότου έθαψε το δεύτερο θύμα της, άρχισε να δηλητηριάζει το τρίτο της παιδί. Το μικρό κοριτσάκι νοσηλευόταν στο νοσοκομείο, έχοντας ήδη βαριά συμπτώματα από τα βαρβιτουρικά χάπια που όπως αποδείχθηκε, της έδινε κρυφά η μητέρα της για να τη σκοτώσει, όπως είχε κάνει με τα άλλα δύο της παιδιά. Το παιδί ωστόσο κάποια στιγμή ξερόβηξε, σαν να πνίγεται και οι γιατροί και νοσηλευτές έκπληκτοι, είδαν ένα χάπι να βγαίνει από το στόμα της.

Το κουβάρι του μυστηρίου και γύρω από τον θάνατο των άλλων παιδιών ξετυλίγεται. Οι υποψίες σαφώς στραμμένες στο πρόσωπό της μητέρας. Η μητέρα υπό επίβλεψη δεν ξαναβρήκε ευκαιρία να δώσει το φάρμακο και η υγεία της μικρής άρχισε να βελτιώνεται σαν από θαύμα.

Οδηγήθηκε στην Ασφάλεια και ομολόγησε μια δολοφονία και μια απόπειρα. Αρνήθηκε ότι σκότωσε το πρώτο παιδί. Τα αδιάσειστα στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει οι Αρχές και τα πανομοιότυπα συμπτώματα που είχε το παιδί πριν πεθάνει, κατέρριψαν τους ισχυρισμούς της. Καταδικάστηκε σε πολυετή ποινή κάθειρξης, αποδίδοντας την πράξη της στο μίζερο οικογενειακό περιβάλλον που ζούσε και την καταπίεση από τον σύζυγό της.

Η Κατερίνα του Κορδελιού, η Μήδεια του 1985 έχει αποφυλακιστεί. Κοντά σαράντα χρόνια μετά, κρατά κρυφό το σκοτεινό παρελθόν της με τη φροντίδα της κόρης της, εκείνου του παιδιού που από τύχη γλίτωσε από τα χέρια της.

Το «Τούνελ» την εντόπισε στη Θεσσαλονίκη, αλλά αρνήθηκε να μιλήσει. «Τι ψάχνετε μετά από τριάντα επτά χρόνια;», ήταν η απάντησή της.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα