Πάτρα: Οι άγνωστες ουσίες που εντοπίστηκαν στην Τζωρτζίνα εκτός τη κεταμίνη - Τι είναι λιδοκαϊνη και η πριλοκαΐνη

Πάτρα: Οι  άγνωστες ουσίες που εντοπίστηκαν στην Τζωρτζίνα εκτός τη κεταμίνη - Τι είναι λιδοκαϊνη και η πριλοκαΐνη

Οι νέες πληροφορίες που έρχονται στο φως για την υπόθεση θανάτου των τριών κοριτσιών στην Πάτρα σοκάρουν όλο και περισσότερο

Ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων και ο κλινικός φαρμακολόγος, Αναστάσιος Σπαντιδέας μίλησαν στο Χαμογέλα και Πάλι για την πολύκροτη υπόθεση του θανάτου των τριών παιδιών από την Πάτρα, μετά τη σύλληψη της Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία κατηγορείται για τον θάνατο της Τζωρτζίνας.
Η εκπομπή Φως στο Τούνελ έκανε λόγο για δεύτερη ουσία η οποία, εντοπίστηκε στον οργανισμό της Τζωρτζίνας και συμπίπτει με ευρήματα στον οργανισμό της Μαλένας.

 Πρόκειται για τις βενζοδιαζεπίνες, μία κατηγορία αγχολυτικών.

«Παίρνονται με ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Κάποτε οι ασθενείς το έπαιρναν με ειδική συνταγή που γράφαμε εμείς οι ψυχίατροι. Πλέον το παίρνει κανείς με το ΑΜΚΑ και ηλεκτρονική συνταγογράφηση», δήλωσε ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας στο «Τι λες τώρα!».

Μετά από αυτή τη νέα αποκάλυψη, η ανακρίτρια θα ψάξει εάν οι ουσίες αυτές ήταν μέσα στη θεραπεία της Τζωρτζίνας.

Ο κλινικός φαρμακολόγος, Αναστάσιος Σπαντιδέας, μίλησε στο «Χαμογέλα και Πάλι», καθώς στον οργανισμό της Τζωρτζίνας βρέθηκαν εκτός από κεταμίνη, λιδοκαϊνη και πριλοκαΐνη.

«Και οι δύο ουσίες ανήκουν στην κατηγορία των αναισθητικών φαρμάκων και μάλιστα στην κατηγορία των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τοπική αναισθησία. Δεν είναι φάρμακα που τα χρησιμοποιούμε με ενδοφλέβια χρήση για γενική αναισθησία, αντίθετα σε ενδοφλέβια χρήση χρησιμοποιείται η ξυλοκαΐνη ή λιδοκαΐνη κυρίως στις καρδιολογικές εφαρμογές για την ανάταξη καρδιακών αρρυθμιών. Τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται για τοπική αναισθησία», ανέφερε αρχικά.

«Εάν η κεταμίνη δοθεί σε μικρές δόσεις μπορεί να προκαλεσει από μικρές γαστρεντερικές λειτουργίες έως και τον λήθαργο. Ανάλογα με την οδο που έχει χορηγηθεί έχει μικρό χρόνο δράσης. Εάν χορηγηθεί ενδοφλέβια, τότε η δράση της είναι στο 1 με 2 λεπτά, ενδομυικά ο χρόνος είναι 5 με 10 λεπτά ενώ εάν το λάβει κανείς απ΄το στόμα οι εκδηλώσεις ξεκινούν σε 30 λεπτά», συμπλήρωσε.

Είναι ένα καθαρά νοσοκομειακό φάρμακο, πρέπει να το προμηθευτεί από φαρμακαποθήκες και έπειτα από μία ειδική διαδικασία. Πρέπει να δώσει ένας αναισθησιολόγος ή κτηνίατρος συνταγή για να πάει κάποιος να το αγοράσει. Από έναν κοινό γιατρό δεν μπορεί να συνταγογραφηθεί. Η χρήση της κεταμίνης ξεκίνησε από τον πόλεμο του Βιετνάμ», επεσήμανε ο κ. Σπαντιδέας.

«Στηριζόμαστε στα ευρήματα και για να είμαστε απολύτως δίκαιοι, δεν πρέπει να ξεχναμε ότι την κεταμίνη την ανίχνευσε το εργαστήριο που εξέτασε και την Μαλένα, με την ίδια μεθοδολογία και πράγματι ανέδειξε την κεταμίνη ως το φάρμακο που έφερε τον θάνατο στην Τζωρτζίνα», σχολίασε ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων.

Για τον τρόπο χορηγησης της κεταμίνης στην Τζωρτζίνα ο κ. Λέων επεσήμανε τα εξής:

«Το φάρμακο αυτό σε αυτή τη δόση αποτέλεσε την αιτία θανάτου του παιδιού. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι υπάρχει τρόπος μεταθάνάτια να δούμε μία χρόνια χρήση φαρμάκου, αυτό γινεται μέσω της ααλυσης των τριχών, που είναι η μέθοδος που μας δίνει αξιόπιστα αποτελέσματα για τη χρόνια χρήση ενός φαρμάκου, και στο εξειδικευμένο τοξικολογικό εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, το έκαναν για πρώτη φόρα και πλέον για εκείνους αποτελεί ρουτίνα η εφαρμογή μίας τέτοιας μεθοδου. Δεν μπορούμε να πούμε ξεκάθαρα τον τρόπο χορήγησης του φαρμάκου στην 9χρονη».

Τί προκαλούν τα φαρμακευτικά σκευάσματα που βρέθηκαν στο σπίτι της Ρούλας Πισπιρίγκου
«Το ένα είναι αγχολυτικό, και το άλλο χρησιμοποιείται για την αϋπνία. Για τις δύο ουσίες που βρέθηκαν, το ένα είναι το σιρκαντίν και χρησιμοποιείται για τον υπνο, είναι ένα ήπιο φάρμακο, είναι και μία ουσία που την παράγει ο οργανισμός, και ιδιαίτερα την χρησιμοποιούμε στους ηλικιωμένους. Το άλλο φάρμακο είναι ένα εξαιτρετικό αντικαταθλιπτικό φάρμακο και βρίσκεται στην συνταγογραφία των ψυχολόγων»,  διευκρίνισε ο κ. Σπαντιδέας.

megatv

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα