Χανιά: Σε άθλιες συνθήκες ζούσαν οι ηλικιωμένοι στο γηροκομείο - Τους έδιναν αποφάγια και τους έδεναν

Σε κολαστήριο είχε μετατραπεί για τους φιλοξενούμενους ηλικιωμένους το γηροκομείο Αγία Σκέπη στα Χανιά, όπως προκύπτει από τα όσα αναφέρονται στη δικογραφία.
Η δικογραφία εστιάζει σε 30 περιπτώσεις θανάτων και σε 8 απόπειρες θανάτωσης, ωστόσο από την Ασφάλεια Χανίων εκτιμάται ότι οι προκληθέντες θάνατοι από τα φερόμενα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είναι κατά πολύ περισσότεροι. Λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, όμως, δεν κατέστη εφικτή η περαιτέρω διερεύνηση της φρικτής αυτής υπόθεσης. 
 
Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται, κατά την κρίση της αρμόδιας προανακριτικής Αρχής, από το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί 293 περιπτώσεις θανάτων ηλικιωμένων σχετιζόμενων με οποιονδήποτε τρόπο με τη φιλοξενία τους στη δομή, από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Μάρτιο του 2021, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

 Παράλληλα, σημειώνεται πως  κατά το χρονικό διάστημα της 12ετούς δράσης της φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της εκτιμάται ότι αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος εκατομμυρίων ευρώ. 

Φρικτές οι συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων

Μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει το cretalive.gr, στη δικογραφία υποστηρίζεται ότι η ποσότητα της χορηγούμενης σε καθημερινή βάση τροφής ήταν ελάχιστη έως ανύπαρκτη, η ποιότητά της χαμηλή και η χορήγησή της μέσα σε ταχύτατα ελάχιστο χρόνο λόγω πίεσης. Σε βαθμό που, όπως υποστηρίζεται, είχαν παρατηρηθεί περιστατικά εισροφήσεων τροφών (πνιγμών).

Αναφέρεται ότι, με βάση την επεξεργασία των οικονομικών στοιχείων, εσόδων, εξόδων, δαπανών κ.λπ. για τη σίτιση των φιλοξενουμένων φέρεται ότι η ημερήσια δαπάνη που καταβαλλόταν από τη δομή για τη σίτιση εκάστου ηλικιωμένου ήταν 0,55 ευρώ!

Όπως προκύπτει, κρέας έτρωγαν σπάνια, φρούτα ελάχιστα, ενώ έπιναν γάλα αραιωμένο με νερό.

Καταλογίζεται πως χορηγούσαν αποφάγια προηγούμενων γευμάτων, ακόμα και επικίνδυνα εντόσθια ζώων που παρέχονταν δωρεάν από επιχειρηματίες του είδους.

Σπάνια καθαρίζονταν οι ρόμπες που τους φορούσαν, πολύ αραιά τούς έπλυναν και τους καθάριζαν, χρησιμοποιώντας τα ίδια αναλώσιμα υλικά, δηλαδή κοινές πετσέτες, κοινά ξυραφάκια κ.λπ., ενώ φέρονται σε πολλές περιπτώσεις να επανατοποθετούσαν τις ίδιες ακάθαρτες πάνες.

Επίσης, αποδίδεται στους κατηγορουμένους ότι ακινητοποιούσαν πλήρως και μόνιμα ηλικιωμένους με ιμάντες περίδεσης, στα χέρια και στα πόδια. Ακόμα φέρονται να χορηγούσαν στην πλειονότητα των ηλικιωμένων, με την εισαγωγή τους στη Μονάδα, ισχυρά κατασταλτικά ψυχιατρικά φαρμακευτικά σκευάσματα χωρίς δικαιολογημένη διάγνωση προκειμένου να αδρανοποιηθούν οι πνευματικές λειτουργίες τους και να καμφθεί η κινητικότητά τους.

Οι επτά συλληφθέντες για την υπόθεση πήραν από την ανακρίτρια Χανίων προθεσμία, προκειμένου να απολογηθούν την Παρασκευή και το Σάββατο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα