Κορονοϊός: Ξεκινά η διάθεση των αντιικών χαπιών - Ποιοι και πως θα τα πάρουν

Κορονοϊός: Ξεκινά η διάθεση των αντιικών χαπιών - Ποιοι και πως θα τα πάρουν

Kατά την έναρξη της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, τον λόγο πήρε αρχικά η Μίνα Γκάγκα, η οποία αναφέρθηκε στους 112 νεκρούς του τελευταίου 24ώρου, εφιστώντας προσοχή, ενώ αναφέρθηκε και στην χαλάρωση των μέτρων αλλά και την εκκίνηση της διάθεση χαπιών για τον κορονοϊό.

Ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα η διάθεση των αντιικών χαπιών μολνουπιραβίρης κατά της covid-19, σε πολίτες υψηλού κινδύνου άνω των 18 ετών με θετικό τεστ, rapid ή PCR, ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Ανέφερε ότι δεν θα χορηγούνται σε εγκύους. Όπως είπε θα γίνεται παράδοση κατ' οίκον, κάτι που είναι σημαντικό για την μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών.

Ο θεράπων γιατρός θα υποβάλλει αίτηση και η επιτροπή για την χορήγηση του φαρμάκου θα απαντάει σε 24 ώρες. Αποστέλλεται sms και στον γιατρό και στον ασθενή και ο ΕΟΠΥΥ επικοινωνεί με τον ασθενή, ο οποίος δίνει σε ειδική πλατφόρμα την συγκατάθεσή του για το φάρμακο και εν συνεχεία επιβεβαιώνεται η διεύθυνση του ασθενούς για να λάβει τα χάπια.

«Αυτό θα είναι πάρα πολύ σημαντικό για την αντιμετώπιση της πανδημίας», είπε η κ. Γκάγκα.

Όλα αυτά ενώ ο ΕΟΔΥ έχει ανακοινώσει ήδη 19.712 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα, με την Αττική να καταγράφει 6.816 εξ αυτών και την Θεσσαλονίκη 1.916 (σ.σ. δείτε εδώ αναλυτικά την γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων).

«Η αναγκαστική πολυήμερη παραμονή στο σπίτι λόγω της κακοκαιρίας είναι λογικό ότι θα οδηγήσει σε μείωση των κρουσμάτων το προσεχές διάστημα», τόνισε από την πλευρά της η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, ενημερώνοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 150.000 ενεργά κρούσματα.

Η ίδια επισήμανε ότι «έχει επικρατήσει η Όμικρον» και βλέπουμε το τελευταίο διάστημα μια μείωση της τάξεως του 12% στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, «χθες ήταν κάτω από 400 ασθενείς σε όλη την επικράτεια».

Μίλησε και για ήπια αποκλιμάκωση στον αριθμό των διασωληνομένων, ενώ ο κυλιόμενος μέσος όρος στους θανάτους είναι 96 νεκροί κάθε μέρα.

Προβλέπεται αποκλιμάκωση και των «σκληρών δεικτών τις προσεχείς εβδομάδες», είπε η. Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι ο αριθμός αυτός θα κυμανθεί ανάμεσα στους 550 με 600.

«Ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει, φαίνεται ότι περνάμε σε μία φάση σταθεροποίησης», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης έκανε λόγο για «πιθανότητα υποδήλωσης κρουσμάτων λόγω της κακοκαιρίας, καθώς δεν έγιναν τα τεστ που θα έπρεπε», ενώ στην συνέχεια εκτίμησε ότι «θα περάσουμε σιγά σιγά στο λεγόμενο μετά-πανδημικό στάδιο», καλώντας πάντως με έμφαση όλο τον πληθυσμό να εμβολιαστεί με όλες τις δυνατές δόσεις.

«Βλέπουμε μια αποκλιμάκωση, θα συνεχίζουμε να φοράμε τις μάσκες, αλλά σιγά σιγά θα ξεκινήσουμε να ζούμε πλέον κάπως διαφορετικά», είπε η κ. Παπαευαγγέλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Τόσο η κ. Γκάγκα όσο και η Παπαευαγγέλου, τόνισαν ότι στους θανάτους πάνω από το 90% είναι  ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα είτε ανεμβολίαστοι.

«Δεν είναι κοινό κρυολόγημα η Όμικρον», υπογράμμισε εμφατικά η κ. Παπαευαγγέλου, ενώ η κ. Γκάγκα επανέλαβε ότι «σίγουρα κάποιοι άνθρωποι θα νοσήσουν βαριά». «Κινδυνεύουν καθημερινά οι άνθρωποι που είναι ανεμβολίαστοι και άνω των 60», πρόσθεσε.

«Σίγουρα υπάρχουν θάνατοι από Όμικρον», είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα